Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

To tu... 10:56, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A masz kompostownik zbudowany, czy też pryzma?
Przyspieszasz proces jego powstawania, przez dodawanie jakichś preparatów, które można kupić, albo robiąc miksturę z wody, drożdży i cukru?
Jak często go przerzucasz i zraszasz i jak dużo czasu czekasz aż będzie gotowy?
Główną składową jest skoszona trawa u Ciebie?
Dopytuję bo mi to jakoś nie wychodzi, a skoro masz w tym wprawę to może mnie podszkolisz trochę

Elaborat napisałam i mi zeżarło.

W telegraficznym skrócie.

1. Przeczytaj sobie wątek o kompostowaniu na O. Źródło bezcennych informacji:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/459-kompost-kompostowanie-i-kompostowniki

2. Mam zakątek kompostowy. O taki:

Trzy drewniane skrzynie (ze zdejmowanymi frontami) na kompost w produkcji i 3 na gotowy, przesiany (lub nie).

3. Tak, czasami dodaję przyspieszacza kupnego. Przesypuję co jakiś czas i dokładnie zlewam wodą żeby nie przesychał - to ważne.

4. Jak zapełni się pierwsza kompora to jej zawartość przerzucam do drugiej. Jak jest za suchy to podlewam. Zostawiam w spokoju i nowe odpadki pakuje do nowej komory. Jak ta się zapełni to znów wszystko przerzucam. Ten przerzucony wcześniej ląduje w kolejnej komorze, a ten ostatnio produkowany walę do środka itd. Po jednym sezonie mam gotowy kompost.
Zdjęcia z jesieni z ostatniej, tej "najstarszej" komory:

5. Z samej trawy to wyjdzie Ci filc, a nie kompost. Ona musi być mieszana z suchymi odpadkami (liśćmi, papierem), z odpadkami z kuchni (obierki, skorupki od jajek, fusy kawy, herbaty itd.). Im bardziej zróżnicowany kompost tym lepiej. Zawsze mam dużo trawy po koszeniu ale nigdy nie wrzucam jej całej na raz. Wrzucam cienkimi warstwami, mieszam z liśćmi, z chwastami z pielenia. Czasami jak mam wenę i czas to potrafię przerzucić cały kompostownik mieszając jego zawartość z trawą ale to cały dzień roboty. Albo rozrzucam trawę po ziemi i czekam aż przeschnie dodając ją stopniowo co kilka dni i mieszając z innymi odpadkami. Nie wrzucaj liści dębu i orzecha, chwastów z zawiązanymi nasionami, nie dorzucaj skoszonej trawy jeśli kosiłaś kwitnącą bo zasiejesz sobie trawnik na rabacie. Tu różności kompostowe u mnie:

To telegraficzny skrót mojego wczesniejszego elaboratu.

Powodzenia!
To tu... 10:29, 10 cze 2015

Do góry
patrzę jeszcze na zdjęcia Twoich nowych rabat i powiedz mi będziesz korą ściółkować, czy tylko kompost chcesz używać, a jeśli tak to jak gruba warstwę?
Bo widzę, że poziom rabat teraz masz taki sam jak poziom trawnika.
To tu... 10:25, 10 cze 2015

Do góry
MAD napisał(a)

A kompost robię od dawna. Dużo. Ale i tak wiecznie mi mało.

A masz kompostownik zbudowany, czy też pryzma?
Przyspieszasz proces jego powstawania, przez dodawanie jakichś preparatów, które można kupić, albo robiąc miksturę z wody, drożdży i cukru?
Jak często go przerzucasz i zraszasz i jak dużo czasu czekasz aż będzie gotowy?
Główną składową jest skoszona trawa u Ciebie?
Dopytuję bo mi to jakoś nie wychodzi, a skoro masz w tym wprawę to może mnie podszkolisz trochę
To tu... 10:14, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ja mam właśnie beczkę 200 l takiej gnojówki ale dopiero raz doliściennie zaaplikowałam w stężeniu 1 do 10, a Ty jak to stosujesz i jak często?
Florowitem podlewasz jak często?

Odpadki na kompost też gromadzę na pryzmie od ubiegłej jesieni, ale nie wiem co z tego wyjdzie, nie mieszam tego za często bo już za duża ta hałda urosła i nie daję rady.

Gnojówki wiadro 20 l poszło jednego dnia. Rozcieńczałam mniej więcej 1:10 i podlewałam jak leci. Kolejne pokrzywy wstawione. Dobrze, że się wyrobiłam przed ich kwitnieniem. Ufff! Kolejne lanie pewnie za jakies 2 tygodnie.

Florovitem podlewam co jakiś czas. Jak mi się przypomni, jak znajdę chwilę. Nie mam możliwości żeby oblecieć za jednym razem wszystko z konewką ale podlewam po kawałku co kilka dni różne częśi ogrodu.

A kompost robię od dawna. Dużo. Ale i tak wiecznie mi mało.
Tu ma być ogród :) 10:03, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Rzadko kiedy można w szkółkach znaleźć wszystko co sobie zaplanujemy kupić - zwykle trzeba się najeździć i szukać.
U mnie w okolicy marnie z trawami.

prawda...trawy niby takie popularne ale za dużego wyboru nie ma....typowe tylko i teraz w takich cenach że hej...
To tu... 09:53, 10 cze 2015

Do góry
ja mam właśnie beczkę 200 l takiej gnojówki ale dopiero raz doliściennie zaaplikowałam w stężeniu 1 do 10, a Ty jak to stosujesz i jak często?
Florowitem podlewasz jak często?

Odpadki na kompost też gromadzę na pryzmie od ubiegłej jesieni, ale nie wiem co z tego wyjdzie, nie mieszam tego za często bo już za duża ta hałda urosła i nie daję rady.
Trudny teren - dużo pracy! 09:48, 10 cze 2015

Do góry
Kasia wracaj do zdrowia.
To tu... 09:47, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
A ten środek na porost to jaki stosujesz?

Florovit i gnojówka z pokrzyw (ku uciesze sąsiadów zapewne), podsypuję kompostem.
To tu... 09:45, 10 cze 2015

Do góry
A ten środek na porost to jaki stosujesz?
Lawendowy zawrót głowy 09:34, 10 cze 2015

Do góry
ależ się u Ciebie pozmieniało, trawka już całkiem, całkiem, murek gotowy i platany - trzymam kciuki, ale na pewno się pozbierają!
A właśnie co tam jeszcze planujesz na rabacie z platanami?
Czasem słońce czasem deszcz 09:27, 10 cze 2015

Do góry
szybko Ci ten busz powstawał, też lubię takie porównania, mam nadzieję, że i u mnie niedługo też tak będę mogła porównywać.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:34, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajnie wyglądają te trawki w donicy!

Kasia, Twoich brzóz nic nie podżera? - u mnie plaga zielonych gąsieniczek, zjadają liście w całości, masakra.

tez mam brzozy na czubkach jak koronka..ale mam tam nie sięgnę a gasieniczke znalazłam jedną...
Tu ma być ogród :) 23:45, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziś dzień dla ogrodu - sporo udało się zrobić - ubyło sporo doniczek z roślinami do podlewania

Zakątek brzozowy uzupełniony o kule bukszpanowe, berberysy, rozchodniki Stardust i rozplenice Hameln.
Brakuje jeszcze Gracków, które chcę dać od tyłu - dosadzę jak uda mi się je zakupić.

Kule oczywiście do retuszu - powstawały z egzemplarzy, które miały dziury i trzeba było puste miejsca ratować dodatkowymi sadzonkami - jak je przystrzygę może się wyrobią

Z czasem dosadzę tam jeszcze kwitnących bylin, może przetaczników Christa, czy ostróżek.

Bardzo ładnie wyszła ta rabata
Tu ma być ogród :) 23:18, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Rzadko kiedy można w szkółkach znaleźć wszystko co sobie zaplanujemy kupić - zwykle trzeba się najeździć i szukać.

Ja jeszcze takiego kłopotu jak z tymi rozchodnikami nie miałam

Ja mam za to Pana Trawkę
Tu ma być ogród :) 22:31, 09 cze 2015

Do góry
KasiaW76 napisał(a)
Czy Twoje Brzózki to jakiś gatunek no i w mojej niewiedzy zapytam co to za choinki przy płocie?

To są najpopularniejsze na portalu brzozy Doorenbos.

A co do choinek, to chodzi Ci pewnie o świerki serbskie, bo z drugiej strony są szmaragdy.
Tu ma być ogród :) 22:28, 09 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Fajnie pod brzozami.a moje kulki dalej czekają na rozplenice i co gorsza na rochodniki bo ich brak.jedno centrum próbuje ściągnąć mi je od producenta ale czy się uda?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:28, 09 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
napracowałaś się bardzo, ale już są ogromne efekty.
Trzymam kciuki za trawę.

Pracy się nie boję, ale wczoraj trawnik mnie zmęczył
Dzisiaj było już duuużo lepiej
Buziaki
Tu ma być ogród :) 19:32, 09 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
I sie zagesciło i kolorek jest ech fajnie

z czasem powinno być ok, teraz to wygląda tak sobie.
Berberysy rosły wcześniej w niezbyt odpowiednim miejscu i są średnio wybarwione, tu będą mieć więcej słońca i licze, że pokażą jak moga być piękne.
Tu ma być ogród :) 19:27, 09 cze 2015

Do góry
Dziś dzień dla ogrodu - sporo udało się zrobić - ubyło sporo doniczek z roślinami do podlewania

Zakątek brzozowy uzupełniony o kule bukszpanowe, berberysy, rozchodniki Stardust i rozplenice Hameln.
Brakuje jeszcze Gracków, które chcę dać od tyłu - dosadzę jak uda mi się je zakupić.

Kule oczywiście do retuszu - powstawały z egzemplarzy, które miały dziury i trzeba było puste miejsca ratować dodatkowymi sadzonkami - jak je przystrzygę może się wyrobią

Z czasem dosadzę tam jeszcze kwitnących bylin, może przetaczników Christa, czy ostróżek.

Tu ma być ogród :) 19:19, 09 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nic nie dodawaj,juz pod koniec sezonu bedzie busz. Szkoda pieniedzy na dosadzanie lepiej zrob kolejna taka piekna rabate
Fajnie Ci wychodzi ten ogród.

Ps aby był busz nic nie przesadzaj....

Też mi się tak wydaje.
Jak mi zrobią pergolę to gdzieś tam dorzucę z obu boków kule bukszpanowe, ale to 2 lub 3 szt.
Powinno być dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies