Magnolia lubi lekko kwaśną, żyzną glebę, nie lubi za głębokiego posadzenia i uszkodzenia korzeni, lubi zaciszne miejsca.. To najważniejsze sprawy w jej uprawie.
Poczytaj o jej ywmaganiach w artykule pt. Urzekające magnolie
Irenko, no właśnie nie pachnie! Ale nadrabia kolorkiem i kwitnieniem, jeszcze całkiem się nie rozwinął, mam nadzieję, że wszystkie kwiaty rozwiną się w tym samym czasie, to dopiero będzie widok Rośnie w innej części ogrodu niż magnolia, więc różowości nie są razem.
oraz:
Magnolia Susan
Magnolia Satysfaction
Rh Cunnighams White - 2 sztuki średnie, 1 duży i 1 malutki
Rh Catabiense Grandiflorum - 1 duży
Rh Elegans - 2 szt duży i 1 malutki
Rh Lashgold - 3 sztuki mały i 1 malutki
Rh Nova Zembla - 1 malutki
Rh Eskimo - 2 szt duży
Rh Wren - 6 szt
Hortensja ogrodowa biała duża - 2 szt
Hortensja ogrodowa biała mała - 10 szt
Hortensja ogrodowa różowa mała - 4 szt
Hortensja ogrodowa różowa średnia - 3 szt
Hortensja Pink Diamond - 3 szt
Hibiscus Speciosus na pniu biały - 2 szt
Hibiskus Speciosus na pniu fiolet - 2 szt
Azalia japońska Kermesina Alba - 4 szt
Róża wielkokwiatowa biała - 3 szt
Róża rabatowa biała - 5 szt
Róża pnaca biała - 3 szt
Róża na pniu biała - 2 szt
Krzewuszka - 2 szt
Brzoskwinka na pniu mała
Tawuła szara Grefsheim - 4 szt
Berberys Red Pilar - 3 szt
Berberys Erecta - 3 szt
Berberys Bonanza Gold - 6 szt
Trzmielina płożąca - 8 szt
Trzmielina Emerald Gold
Trzmielina na pniu - 3 szt
Miłorząb miniatura - 2 szt
Miłorząb Variegata (chyba)
Modrzew kórnik
Modrzew Repens duży
Bukszpan suffruticosa - 7 szt
Bukszpan sempervirens - 2 szt (duży)
Sosna górska duża - 2 szt
Sosna górska mała - 2 szt
Jałowiec płożący Wiltoni - 4 szt
Jałowiec płożący Prince of Wales
Jałowiec pośredni Gold Star - 2 szt mały
Jałowiec pośredni Gold Star - 1 szt średni
Jałowiec Blue Forest - 1 średni
Świerk biały mautki
Świerk biały mały
Świerk Nidiformis "gniazdo"
Cyprysik lawsona Globosa
oraz kilka innych drobnych iglastych ale nie znalazłam ich w książce - to kulki tuji, małe cisy i...sama nie wiem
magnolia ma płytko korzenie i nie lubi za bardzo grzebania w swoim towarzystwie w ziemi, więc musi to być coś o krótkich korzeniach i żeby przy tym nie pielić
Justynko dziekuje Ci za wszystko, za motywacje do dzialania i za skrzyneczki, ktore razem zbiłyśmy na pomidorki ogromne buziaki dla Ciebie jutro wpadnę na kawkę,a później do roboty w ogródku oczywiście
Obejrzałam piękne panoramy tam u ciebie, a psiaki oba świetne murek z piasakowca zachwycił mnie, ale to że taka magnolia zakwitła, to mistrzostwo świata
Teraz mnie mało jest Plewię, wyrywam badylka, przekopuję itd.....
Moja magnolia niestety po raz kolejny nie zakwitnie na wiosnę, a tak o nią dbałam i owijałam
Może jest za mało osłonięta? Moja w zeszłym roku też nie zakwitła, więc ją przesadziłam przed dom, gdzie jest cieplej i ciszej i w tym roku szał
Moja magnolia długo stała jak zaczarowana.Teraz się ją mocno przycina.To jednak nie jest ta sama,ale może i twoja Marzenko nabierze już teraz rozpędu Pozdrawiam
Magnolia uratowana, super. Dzis widziałam na żywo, różowe pączki już się wychylają, będzie pięknie kwitła. Musimy ustalić co to za odmiana. Moja Lennei niestety po raz kolejny nie zakwitnie.
Co z tym rogiem?
Miałam nic roślinno-ogrodniczego nie kupować, taak?
No to wczoraj - Magnolia i grabie do liści. Dzisiaj 2 paczki anemonów (zainspirowana Irenki Miłkowej kwiatuszkiem) i paczkę aksamitek do warzywnika... hmm... to się leczy.. chyba
Messelka ma o połowę mniej kwiatów jak w zeszłym roku, jest wybiedzona mrozem ale zakwitła assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/13/132827/original.JPG[/img] zakwitły omiegi co ciekawe zakwitła w końcu kostkowa, ale w miejscu gdzie w ogóle nie rosła w ilości sztuk one jeszcze w innym miejscu wychodzą , ciekawe jakie będą
Aniu, piękna wiosna magnolia mnie szczególnie zachwyca, bo jak wiesz uwielbiam je
A zakupy wspaniałe, radosnego sadzenia i udanej imprezki! tyle gości, to wyzwanie!!!
ale pamiętaj że nie widzę sąsiedztwa, nie wiem gdzie całość dajesz, więc miej to na uwadze- myślę o hakuro
Tak wiem, zrobię dziś zdjęcia tak aby było widać okolicę. Zmykam po maluchy
Tak to wygląda obecnie, rabata plewi sie dość powoli, bańki mamy zamiar wkopać w długi weekend. Po lewej stronie są róże, mają być pnące a przed nimi 3 lawendy. Dalej rabata typowo jednoroczna, przynajmniej na razie