Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród pod lasem 11:12, 04 paź 2018

Do góry
A to dorzucę, że mój miskant jak nie ma pozlepianych dreszczem kłosów, też może uchodzić za biały Jos van der Palen się zowie
Ogród pod lasem 13:58, 03 paź 2018

Do góry
April napisał(a)
Ale duje, dobrze że w robocie siedzę Właśnie pożarłam tort bezowy a tu kolejna słodziutka niespodzianka
Świetnie wygląda u ciebie jesień. Jednak trawy to jest to. Zatrawkuję się na maksa w przyszłym sezonie
Miskanty Memory też mam dwa. Trochę mnie denerwują te jego gołe łydki. U was też tak mają?
Od tego roku testuję Miskant Rosie i Goliath - też z białymi kłosami. Sie zobaczy co to warte

Czy ten Rosie ma białe czy różowe pióropusze?
Ogród pod lasem 13:47, 03 paź 2018

Do góry
April napisał(a)
Właśnie sobie obejrzałam Dronning Ingrid. To ciekawy miskant, niewysoki ale fajnie się przebarwia na jesieni. Twój Izo też ma już takie ogniste liście?

Tak, ślicznotka Ostatnio wrzucałam fotkę jeżówki z nim w tle, zaraz mogę go iść spstrykać dla Ciebie. Strona 676.
Ogród pod lasem 13:45, 03 paź 2018

Do góry
Właśnie sobie obejrzałam Dronning Ingrid. To ciekawy miskant, niewysoki ale fajnie się przebarwia na jesieni. Twój Izo też ma już takie ogniste liście?
Ogród pod lasem 13:33, 03 paź 2018

Do góry
April napisał(a)
Ale duje, dobrze że w robocie siedzę Właśnie pożarłam tort bezowy a tu kolejna słodziutka niespodzianka
Świetnie wygląda u ciebie jesień. Jednak trawy to jest to. Zatrawkuję się na maksa w przyszłym sezonie
Miskanty Memory też mam dwa. Trochę mnie denerwują te jego gołe łydki. U was też tak mają?
Od tego roku testuję Miskant Rosie i Goliath - też z białymi kłosami. Sie zobaczy co to warte

Ty mnie nie denerwuj lepiej z tym tortem! Ja drugi dzień dietuję, a u mnie w lodziarni promocja, za 4 gałki dają kolejne 4 gratis! No jak tak można, ja się pytam???
Ogród pod lasem 13:28, 03 paź 2018

Do góry
Czubajkowy Ogród 20:20, 02 paź 2018

Do góry
Aurelia - ta bramka właśnie po to taka jest, aby zapraszać - przybywaj jak najczęściej

anabuko1 - moja droga, niestety nie wiem, co to za odmiana, bo sadzili ją rodzice i w zapiskach Taty nie zachowała się nazwa W tym roku wszyscy mieliśmy dobry urodzaj winogronowy i słodkie owoce, bo nie było przymrozków majowych. a potem długie, słoneczne i gorące lato , a to winorośl lubi najbardziej Moja też w tym roku nie chorowała, po raz pierwszy od kilku lat, to na pewno efekt dobrej pogody.

marba - kotki są też pożyteczne Słyszałam, że w W-wie trwa obecnie akcja zwiększania populacji dzikich kotów, są apele by zostawiać uchylone okienka do piwnic, bo gdy są koty, to mniej szczurów i myszy, a te są rzeczywistym zagrożeniem dla nas. Nasze koty działkowe nie mają tak źle - niektórzy sąsiedzi przyjeżdżają też zimą, gdy droga jest przejezdna i zostawiają im jedzenie, niektóre idą do jakiegoś pobliskiego gospodarstwa i tam przeżywają zimę, inne całą zimę są na działkach - zawsze znajdą jakiś zaciszny kąt.
Dziękuję za życzenia, choróbsko rzeczywiście się rozwinęło i do końca tygodnia jestem na zwolnieniu. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - mam dużo czasu, by bez wyrzutów sumienia przeglądać Ogrodowisko i inne strony, filmy ogródkowe

anpi - ciekawa jestem, jakie zmiany wymyśliłaś podczas tego swojego jesiennego spacerku po ogrodzie?

Dziewczyny, dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny i zostawiam zdjęcie moich niepokornych miskantów na tle jeszcze wrześniowego nieba Niepokornych, bo to miskant cukrowy, który się straszliwie rozłazi i w tej chwili zagarnął już całą aronię, ale uwielbiam ich wiechy jesienią na tle nieba, i szum jaki wydają zasychające łodygi poruszane wiatrem ...

I różyczka z miskantami w tle dwa lata temu o tej samej porze - widać, że wówczas jesień przyszła do nas wcześniej

Bylinowa łąka 17:49, 02 paź 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Widoczki z tarasu. Miskant Droning Ingrid jesiennie się przebarwił. Astry kwitną.

Ładny obrazek. Biel brzózek fajnie podkreśla kolory.
Ptasi gaj 12:12, 02 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Mam u siebie kilka sztuk Memory i stwierdzam, że jest to najpiękniejszy miskant, pokrój, kwiatostany niesamowite. Moje dopiero roczne, więc nie wiem jakie docelowo szerokie będą.

Po takiej recenzji to na pewno kupię te Memory
Ptasi gaj 11:53, 02 paź 2018

Do góry
Mam u siebie kilka sztuk Memory i stwierdzam, że jest to najpiękniejszy miskant, pokrój, kwiatostany niesamowite. Moje dopiero roczne, więc nie wiem jakie docelowo szerokie będą.
Bylinowa łąka 00:02, 02 paź 2018

Do góry
Kalina Kilimandżaro łapie kolorek.
Miskant Memory też.

Hortensje i rozchodniki. Brakuje tam teraz traw.

I Klon ginnala. Reszta jeszcze zielona. Ach zapomniałam jeszcze o krzewuszce Wings of fire.

Bylinowa łąka 23:49, 01 paź 2018

Do góry
Widoczki z tarasu. Miskant Droning Ingrid jesiennie się przebarwił. Astry kwitną.

Chryzantema cała już w pąkach. A jak kupowałam, to nie wiadomo było czy przeżyje zimę.

Te miskanty wiosną planuje rozsadzać. To będzie mój pierwszy raz.
Droga do spełnienia 23:41, 01 paź 2018

Do góry
Co ja czytam - werbenę wyrzuciłaś? Osz Ty!
Jak będziesz miała klęskę urodzaju na wiosnę to daj znać - przygarnę

Do róż się Pani przekonuje...

A trawy cudne! Te z białymi wiechami to Miskant Memory?
Pozdrawiam cieplutko bo zimnica zbyt szybko przyszła
Droga do spełnienia 22:08, 01 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)

A ten biało kwitnący miskant to jaki? Piekny ma ten pióropusz

Też jestem ciekawa.
Śliczne te kępy.
Pamiętajcie o ogrodach 17:57, 01 paź 2018

Do góry
jeszcze jeżówki tegoroczne

ostróżka ciekawa z czarnym oczkiem

miskant variegalus

rozchodniki
Droga do spełnienia 13:23, 01 paź 2018

Do góry
No pięknie po prosty!
Werbena obłędna a w połączeniu z trawami( trzcinniki?) mniam
A ten biało kwitnący miskant to jaki? Piekny ma ten pióropusz
Na zielonej... trawce :) 10:52, 01 paź 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Dziękuję
Powodzenia w zakupach życzę w takim razie Czas odpowiedni tylko działać

Mam pytanko
Też mi się marzył taki zakątek smaragdowo-hortensjowy w koncu zdecydowałam się na Smaragdy, póżniej Miskant chiński z bordowymi kwiatostanami a z przodu hortensja w odmianie Magical Fire. Wiem, że to inna odmiana niż u Ciebie, ale co ile masz posadzone Hortensje? Na razie mam wszystko rozstawione i sie zastanawiam....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:00, 01 paź 2018

Do góry
Kilka jednakowych drzew kulistych, z koronami nad płotem, posadzone równomiernie co 6 metrów np. Ma znaczenie jaki jest płot, bo jeśli masywne słupy i segmenty to drzewa trzeba rozmyślnie rozmieszczać, np. na słupie albo na środku przęsła. Napisz albo coś narysuj - samo napisanie ze 40 m i co pasuje? Wszystko pasuje jakby się zawziąć, wszystko

W skarpecie przy drzewie po dwa krzewy kwitnące, jednakowe, w zależności od koloru liści drzewa, najlepiej kontrastujące. Pomiędzy nimi - trawy niezbyt wysokie np. miskant Morning Light, do wszystkiego pasuje.
Wypełniacze - irgi niskie lub byliny lub berberysy niewysokie, kuliste.

Ale także od tego co będzie za płotem, zależy co rośnie już w ogrodzie, wszak drzewa nie powinny się pokrywać...same niewiadome i bądź tu człowieku mądry i bądź wróżką

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:38, 28 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj zajęłam się wykopywaniem jeżyny. Nieopatrznie wsadziłam ją z boku tarasu, a powinnam przewidzieć, że potrafi wypuścić łodygi na 4-5 metrów. Te baty wciskały się wszędzie. Jeżyna już rośnie u sąsiadki, a u mnie miejsce po niej zajmie miskant, ale to dopiero wiosną. Już wiem, po ubiegłorocznych eksperymentach, że dużych traw jesienią się nie sadzi/przesadza.

I takie tamy

Jutro, jeśli aura będzie sprzyjająca, zamierzam zająć się likwidacją rabatki z pomidorami. Niskie temperatury nocą odbiły się na ich kondycji. To był dobry rok dla pomidorów. Owocowały od końca czerwca do końca września.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:34, 28 wrz 2018

Do góry
Ja tam dzielę i sadzę we wrześniu byliny wiosenne i trawy już 3 sezon i wszystkie mi żyją. Wręcz czasami ładniej niż te wiosną sadzone. Może nie mam tego krocie i takich dużych jak u was (traw) ale w sumie i u mnie kilka już jest: 3 miskanty sadzone jako mikrusy, hakonki chyba z 8 sztuk, Bronze form teraz już z 2 sztuk podzielone na 8, montany 10 szt., carexy - tych jest sporo z 20 sztuk w różnych miejscach z jednej podarowanej kępy, ładnie mi tą operację przetrwały jak do tej pory. Więc i w tym roku posadziłam trawy (hakonki, turzyce, drżączkę, miskant) teraz do ziemi. Wydaje mi się, że czy dana roślina przetrwa to może być bardziej kwestia odmiany, jakości sadzonki i ilości wody na start i potem w zimie. Ja próbuję. Na razie z powodzeniem. u kazdego może byc jednak inaczej. Jedynie co mi regularnie wymarza to stipa na odsłoniętej rabacie. Nie ma znaczenia kiedy sadzona. Stipa między krzakami jest za to już 3 sezon, dzielona z jednej mikrej sadzonki i przez ostatnie 2 lata bardzo ładnie odbijała.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies