Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 19:37, 17 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Moim zdaniem to jeszcze za wcześnie...okrywamy gdy temperatura spadnie min. -5 w dzień i w nocy
fajnie wiedzieć. Widziałam,że nadają -2. Co nie zmienia faktu, że lepiej byłoby wiedzieć czym można byłoby okryć? Bo dobrze by było wcześniej się przygotować bo potem może się okazać za późno
zoja 20:04, 17 paź 2018

Orlikow i juk nie musisz okrywac.
Trawy musisz zadbac zeby korzenie nie zagnily. Jakie trawy chcesz okrywac?

Okrywanie zaczynamy gdy temperatura spada do minus 5 i zaczyna sie tak utrzymywac.
Jak okryjesz za wczesnie to roslina nie pojdzie spac, nadal wegetuje i latwiej zmarxnie lub cos ja uszkodzi. /grzyby i patogeny tez musza wymarznac a przynajmniej pojsc spac/
Dodatkowo jak za szybko pookrywasz to w te cieple domki moga wprowadzic sie goscie, ktorzy poxniej podczas zimy uszkodza rosline np zjedza korzenie.
Dlatego nie spiesz sie, zimy jeszcze nie widac.
sarenka 09:00, 18 paź 2018

zoja napisał(a)
Orlikow i juk nie musisz okrywac.
Trawy musisz zadbac zeby korzenie nie zagnily. Jakie trawy chcesz okrywac?

Okrywanie zaczynamy gdy temperatura spada do minus 5 i zaczyna sie tak utrzymywac.
Jak okryjesz za wczesnie to roslina nie pojdzie spac, nadal wegetuje i latwiej zmarxnie lub cos ja uszkodzi. /grzyby i patogeny tez musza wymarznac a przynajmniej pojsc spac/
Dodatkowo jak za szybko pookrywasz to w te cieple domki moga wprowadzic sie goscie, ktorzy poxniej podczas zimy uszkodza rosline np zjedza korzenie.
Dlatego nie spiesz sie, zimy jeszcze nie widac.
hej.
Mam tego Red baron z C kilka doniczek. Może powinnam je w żółtym piasku zadolowac bo w tej mojej cięższej glebie moze nie za bardzo będzie ok.

Miałam plan dziś posadzić ostatnie rozchdoniki,trawy zadolowac, ale zapomniałam,że przy dzieciach się nie planuje...chore, więc siedzę w domu. Także, no, robota czeka
Zoja,a jak tulipany sadzilas to podlewałass cebulki? Boję się cebulowe podlewałas?

Poradź mi Zoja jest sens zamówić jeszcze trawy( Miskant, Rozplenice)?bo jeżówki to nasiona zamówię

Mam też pytanie ogólne- czym różnią się w pokroju ML oraz Miskant kleine fontane? Jak oglądam zdj to ten drugi taki zgrabniejszy z ładniejszy i pióropuszami??
AnnaCh 10:55, 18 paź 2018

Magda, a Ty chcesz takie zwykłe różowe jeżówki? Bo jak tak, to mogę Ci wiosną wysłać, mam sporo siewek tegorocznych, to w przyszłym roku Ci zakwitną
Toszka 12:49, 18 paź 2018

Red Baron doskonale rośnie w ciężkiej ziemi, ale koniecznie ta ziemia musi być przekopana z korą. Większość traw lubi przekopaną korę.
Cebulki sadzimy w dołki z kompostem. Podlewać nie trzeba. Same złapią wilgoć.

ML ma jasny kolor i prawie nigdy nie kwitnie bo to miskant późnej wegetacji.
sarenka 08:42, 19 paź 2018

Ania, mam jakieś jeżówki, ale no name, takie bladoróżowe. Teraz chciałabym taka żółta chyba Lemon drops, z intensywnych różowych to chce kupić Glowing dream i jeszcze taka niższa Wild jakoś tam( nie mogę sobie przypomnieć). Nasiona jakieś na a.znalazlam, w wolnej chwili zamówię i wysieje
O, White Dean też chce nasiona kupić.i Rudbekie wysieje też.

Toszka- zadołowalam Red Baron w zienie, którą przygotowywałam pod hortki,czyli z kora przekopana. I chyba resztę tam zadoluje, mamie zawiozę na wiosnę.
Kurcze,cebulki sądziłam normalnie do ziemi,która wcześniej sypałam z worków i przekopywałam z naszą, ale kupię parę worków kompostu. I na trawnik trochę muszę posypać tam gdzie wertykulator mocniej zdarł.

Listę zakupów trzeba zrobić

To chyba bardziej mi się podoba jednak Kleine niż ML, że względu na te pióropusze- czy to pasować będzie do szpalery hortensji??

Toszko-czy jeśli sadzi się cebulowe w doniczki to można wymieszać sromie taka z worka z kompostem? Będzie ok?
Toszka 10:18, 19 paź 2018

Megi, ta "ziemia" z worka toż to przecież torf. Nie rób tego swojej ziemi i nie wydawaj pieniędzy na coś co wartości nie ma żadnych. W każdym bądź razie w ogrodzie nie ma żadnych pozytywnych wartości. Po rozpadzie zamienia się w dziwny, niczym plastik pył. Pył który po latach nie przyjmuje wody i zachowuje się jak zmielony plastik...pogłębiając tym efekt suszy w ziemi.
Znajdź miejsce w ogrodzie na kompostownik. Chociaż jedną komorę...np. z palet. Nie żaden kupny tzw. termokompostownik, a zwykłą "skrzynię" trzeba zrobić z desek. Z desek z dwóch palet masz komorę równą 1 metra sześciennego (zobacz ile worków byś musiała kupić). Zbieraj liście po okolicy. Potem kosiarką je przemiel. Wsyp do kompostownika. Zmieszaj z obornikiem (można kupić w workach), z drobniutką korą, porwaną tekturą, obierkami z kuchni, z trawą, mączką bazaltową. Zlej to 5% roztworem mocznika lub gnojówką (lepsza gnojówka nierozcieńczona). Na wiosnę będziesz mieć własny kompost!!! Mieszając widłami w skrzyni (od czasu do czasu) przyspieszysz znacząco proces butwienia.

Zamiast tego kupnego torfowego podłoża kupuj obornik (nie granulowany). Za kilka lat będziesz wdzięczna obornikowi i ziemi liściowej z kompostownika

I jeszcze wspomnę o właściwościach fizycznych torfu - przy dłuższej suszy w momencie zasychania kurczy się tak bardzo i zbija w betonową masę, że praktycznie ściska korzenie, a te po wielu latach po prostu zamierają. Ostatnio sama doświadczyłam tego na kiścieniu, który sadziłam ponad 8 lat temu. Dwa lata temu, jak była susza ewidentnie nie dopilnowałam podlania tej rośliny. W zeszłym roku zaczął chorować. W tym roku wręcz zaczął niknąć w oczach. Wykopałam i co się okazała? Otóż sadząc go 8 lat temu niestarannie wybrałam torf z bryły korzeniowej. Korzeni praktycznie już nie było, a zamiast nich była zbita, twarda bryła suchego torfu. Po rozerwaniu, wydłubywaniu i cięciu tej zbitej masy korzenie były tylko przy powierzchniowych gałązkach, które leżąc na ściółce jakimś cudem ukorzeniły się. Ten przykład dobitnie pokazał, że torf odzywa się czkawką po wielu latach

Cebulki muszą być sadzone w próchnicznej, żyznej, bogatej ściółce, np. kompoście. Inaczej albo wygniją, albo słabo będę wyrastać i nie będą miały z czego czerpać energii na następne kwitnienie. Dodatkowo, po przekwitnięciu cebule potrzebują stanu spoczynku. W tym czasie wilgoć jest ich największym wrogiem.
sarenka 13:52, 19 paź 2018

Toszka, no to skucha-mam ziemię w workach i toż 15 sztuk pewnie kupiona na wiosnę. Co z nią zrobić żeby mnie em nie przechrzcił?
Kompostowniki i to dwa. Jeden powinien być już ok, ale ja się nie odważne tamz widłami iść boję się myszy itp .

Teraz na jesieni mogę dodać liści ( chyba nawet uda się dębowe zdobyć).to mogę je dodać, a ten mocznik to teraz? Mączka bazaltowa też teraz? Trzeba widłami przerzucić i wtedy ten mocznik i mączkę.tak?

Po obornik może uda się pojechać i przyiwezc że 2-3 worki przekompostowanego. I potem jeszcze to przez zimę chyba może poleżeć w workach ?
sarenka 14:09, 19 paź 2018

Oglądam na Ogrodiwisku tyle pięknych jesiennych zdjęć, u mnie brak, ale za to jezowka wyposcila taka oto łodygę grubości palca. Czyżby chciała zakwitnąć jeszcze? W ogóle to liście ma ta odmiana duże
sarenka 14:11, 19 paź 2018

Zbierając liście spod hortensji zauważyłam,że nowe wypuściła. Rozchodnik, który wreszcie został posądzony też widziałam, że młode wypuszczał- chyba coś im się pomyliło ..