Kochana, bardzo Ci dziękuję za ten wpis
Czasami się zastanawiam czy komukolwiek przydają się te moje rozważania, porównania, dążenia do znajomości jak najwięcej szczegółów o danej trawie...
prosze bardzo przenoś
konstrukcja nad stołem dla jednych to suszarka na pranie dla nas pergola.
uzyje może fotki z góry by opisać:
w kwadratach z lipami: obwódka bukszpanowa/jeżówki/seslerie jesienne i tuliupany
poprzeciwnej stronie kwadratów; miscant giganteus, cisowa ścianka/po bokach limki, przed cisami sesleri/jarzmianki zawilce wiosenne/przed hortensjami kule bukszpanowe i żurawki choć ich teraz nie widać
wokół wgłebnika głównie rozchodniki i rozplenice i kule których tez teraz nie widać
w nogach (dwóch) pergoli glicynia i rozplenica pod nią
stelaż lip to bambusy połaxczone trytytkami (widac układ dokładnie na fotkach wyżej) to przyczepiam do mnia drzewa i doginam gałezie do poziomu. wszystko co zbędne wycinam. robie to intuicyjnie i ucze się przy okazji łamiąc nieraz całe gałezie
Poli ja u Ciebie całego dnia potrzebuje żeby te wszystkie cuda ogarnąć. Wchodzę i czytam i myślę zaraz wrócę i zaś wchodzenia czytam i jeszcze nie do czytałam o jeszcze się nie doogladalam.
Polany trawy robią wrażenie
Czytałam o małych rozplenica i znowu musze wrócić do drugiego wątku. Nie ogarnim ale pięknie i zachwycajaco to jest napewno . Nie da się wpaść do Ciebie na chwile ) ♡♡♡♡
Mam do obsadzenia rabatę oddzielającą chodnik od trawnika. Jest to prostokąt 5x1,2m. Stanowisko słoneczne, lewa końcówka półcienista. Mam do wykorzystania 3 tawuły (odmiana o żółtych liściach), turzyce brązowe i zielone, 3 rozplenice Hammeln, 1 berberys Bogozam i żurawki o czerwonych i bordowych liściach (nie muszę wykorzystywać tych pojedynczych roślin). Myślałam dokupić trzmieliny na pniu. Nie mam pomysłu, jak to skomponować. Myślałam cyklicznie tawuła - trzmielina - rozplenica ewentualnie w przestrzenie turzyce a brzegiem żurawki, ale czy to mam sens? Proszę o podpowiedź. ☺
Rutewkami się zawsze u Ciebie zachwycam, mam jedną rabatę u siebie do przerobienia i widziałabym na tej rabacie rutewki właśnie, może kiedyś w wolnej chwili zmienię, posadzę i oczaruję Cię moimi rutewkami
Rozplenica Little Bunny pięknie rozrośnięta u Ciebie...i kotki r. purpurowej robią niesamowite wrażenie
Grandiflora zrobiła Ci wielką niespodziankę...i gratuluję nowej rabaty, super zaaranżowałaś lustro...w odbiciach wyjątkowe portrety
Dziękuję Przyznam się że też mi się bardzo podoba Ta rogownica jakoś tak dopełnia kolorystycznie to zestawienie a rozplenica aktualnie stanowi ciekawy dodatek
A może tą na pniu całkiem w rogu tam gdzie buksy?
Czyli nie chcesz tu w ogole lawendy?
Rozplenica z rozchodnikami i ... werbena? ale to znowu dlugo będzie pusto ...