Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przedziwny Ogród 17:47, 25 lis 2019

Do góry
Cd. dzisiejszego dnia...

Przedziwny Ogród 14:59, 25 lis 2019

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Agato, masz pięknie barwny ogród i te w róże Ogrom pracy... To widać i to, że warto! Pozdrawiam cieplutko

Dziękuję Sabinko Jeszcze miesiąc temu taki był. Teraz jest smutny i bez kolorów. Dziękuję za odwiedziny i również cieplutko pozdrawiam

Ogród bez reguł 13:48, 25 lis 2019

Do góry
Asia, podobają mi się bardzo . Sadziłam je w tym roku w czerwcu, lipiec/sierpień były u mnie praktycznie bez deszczu, sadzonki takie trochę wypłoszowate . Ale jak już złapały "drugi oddech" to dla mnie są świetne.
Spójrz, to zdjęcie z września

a to z października

Jest taka lekka, nie stoi sztywno, ale przy takich delikatnych liściach to nie wada. Wg mnie jest bardzo malownicza Jestem jej ciekawa po zimie. U mnie rośnie na cienistej i chyba jej tam dobrze
Ogród w remoncie 13:03, 25 lis 2019

Do góry
Tak myślę jak wkomponować świerka rosnącego w rogu przy bramie w resztę tej rabaty. Nie komponuje mi się on ale wycinać go raczej nie chcę. Na razie mam taki pomysł

Grusze Chanticleer i pod nimi derenie., nie wiem jeszcze jakie bo nie mogę się zdecydować czy lepiej wybrać je w wersji biało zielonej czy tylko zielonej? Na jaki kolor pędów się zdecydować . To jeszcze do przemyślenia. Przy parkingu te zielone koła to jodły albo jakieś inne formy zimozielone. Na przodzie pomyślałam o jakichś miniaturowych świerkach w niebiesko szarym kolorze igieł. Między to trawy. Chciałabym wcisnąć na tę rabatę posiadane trzcinniki Overdam ale no właśnie, nie pasują mi one do dereni tych kolorowych i wychodzi mi masło maślane. I co z rabatką przy komórkach? Czy pasowałaby na nią jeszcze jedna grusza? Czy w ogóle mogłoby być tam drzewo? Chciałabym. Takie mam dylematy. Trochę to takie głośne myślenie z nadzieją, że coś może się z tego wykluje przy Waszej pomocy
Szmaragdowy Zakątek 11:37, 25 lis 2019

Do góry
Nikita napisał(a)

Pacz Pani, a ja ostatnio mijałam drzewo z takimi właśnie "kwiatami"(?) i się zastanawiałam co to? No właśnie, co to?
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 11:15, 25 lis 2019

Do góry
vita napisał(a)

Mirka, jak kładę dłonie na rozecie pustynnika, teraz jesienią, to czuję pod palcami owo serce. Na zimę przykrywam je 10-centymetrową warstwą liści. U mnie rosną płytko.

Sukulenty. Nie miałam dla nich dobrych stanowisk na zimę. Męczyły się z powodu braku światła. A i ja nie miałam lekko, bo te czerwonolistne nic a nic nie chciały się rozgałęziać. Rosły tylko w górę. 80-centymertowe łodygi z jedną rozetką! W końcu rozdałam. Tymczasem Aeoniu arboreum (jedyne, którego żal było mi wyrzucić) pozostawione same sobie, takie coś mi wypuściło w październiku. Na wielu pędach, no tylko sadzonkować.

No widzisz a ja sadziłam ze 40 cm pod powierzchnią
Teraz zrobię tak jak Ty
Pięknie wygląda to Eonium, próbowałaś odmładzać przez cięcie łodygi a obcięty kawałek lodygi ukorzenić?
Życie w wiejskim ogrodzie 10:34, 25 lis 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Prawda że te paprocie w donicach wyglądają świetnie ! W Wojsławicach mieli takie piękne kompozycje w baliach i kotłach, podpatrzyłem

Nie wiem Asiu czy różanecznik będzie miał w następnym sezonie kwiaty ? Te pączki to chyba bardziej listne niż kwiatowe ... zobaczymy ?
To Nowa Zembla, udało mi się kupić w markecie bardzo ładną sadzonkę. Ogólnie jest u mnie problem z roślinami kwasolubnymi, pH gleby ok 7

Do donic planuję posadzić ok. 400 cebul, do tego dojdą jeszcze bratki i myślę że będzie akurat

Listopadowy rarytas ... ostróżka

Przemku ja Ci mówię,że ja tam widzę pąki kwiatowe zakład ?
A rarytasik listopadowy śliczny
400cebul mówisz..będzie szał,jak zawsze z resztą
U mnie jeszcze nie dawno po raz enty zakwitły goździki i przetacznik po raz trzeci ..co to się dzieje

Pozdrawiam cieplutko właściciela pięknego ogrodu
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:07, 25 lis 2019

Do góry

Piękną formę ma ten dereń, w jakim jest wieku? mój kupiłam w tym roku, ale bardzo mizerny jest przy Twoim
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:54, 25 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nigdy na żywo nie widziałam kruszyny.

Ja też - zanim je kupiłam .

kaz742011 napisał(a)
Kasia dawno mnie nie było ale jakoś tak z czasem ostatnio krucho. W wolnej chwili obiecuje nadrobić wątek chociaż u Ciebie to tyle stron że trochę zejdzie. Ale obrazki na pewno obejrzę .

Kasiu, u mnie też jakoś życie pędzi i za mało czasu na wszystko co by się chciało. Fajnie, że zajrzałaś. Stron sporo ale po obrazkach zorientujesz się co się działo - dokupiliśmy działkę obok i mam sporo nowego terenu .

galgAsia napisał(a)
Kasia, czy Twój dereń Compressa przebarwiał się jesienią? Ja wiem, że w tym roku cała Twoja uwaga była skupiona na nowej ziemi , ale może przelotem zauważyłaś? albo - jeszcze lepiej - sfociłaś? Jeśli tak, to pokaż, plisss… albo chociaż napisz

Asiulka, tak, dereń przebarwił się jak zwykle na fioletowo-brązową zieleń . Wieczorem poszukam w zdjęciach, może się jakoś załapał.
Tak było w zeszłym roku:

DorKa napisał(a)
Też mi kruszyna 2 metrowa Swoją droga dopiero u Ciebie się po niej dowiedziałam.Ciekawa roślina.

To prawda, nazwa nie idzie w parze z wyglądem .
Sezon 2017 u Hanusi 09:18, 25 lis 2019

Do góry
Te Fotki Sylwio, są z mojego balkonu/7 piętro/. Kiedyś miałam piękny widok na place budowui na dolinę. Ale po 40 latach, zostało pasemko zieleni i w oddali widok na morze. Zabetonowali mnie, niestety.
Ogród bez reguł 08:31, 25 lis 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Moje ptaszki balkonowe szaleją przy karmniku , należy zadbać o ptaszki ogrodowe.
Ponieważ zamówione karmniki dotrą dopiero za kilka dni, na razie wywiesiłam takiego "orzeszka" . W ogrodzie są sikorki i sójki, więc powinny się tym zainteresować. Wizualnie karmnik fajny, tylko się zastanawiam, gdzie kupię orzechy, żeby nie pójść z torbami

Fantastyczny ten karmnik. Kojarzy mi się z Epoką lodowcową Gdzie można takie zakupić ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:25, 25 lis 2019

Do góry
[
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:05, 25 lis 2019

Do góry
Pogięta piękność w jesiennej odsłonie
Zakręcony ogród 07:52, 25 lis 2019

Do góry
Chciałam koniecznie zrobić podokienną teraz ,żeby na wiosnę już ładnie ruszyła ale daruje sobie.
Byłaby to pewnie kolejna rabata do poprawy. Na spokojnie się zastanowię czy zostawić te trzmieliny czy może jednak pójść w marikeny, które mi chodzą po głowie. Póki co wysypałam ją całą korą i juz wygląda fajnie. Nie wiem jak ona mnie wcześniej nie drażniła taka mała

Poprzesadzałam też trawy z tą właśnie myślą,żeby do wiosny się ukorzeniły.
Porządki na rabatach porobione. Ostatnie liście pozbierane ( mam nadzieję ) Wygląda na to,że pomalutku zamykam sezon.

Będę musiała pomyśleć o miejscu, które wcześniej w ogóle nie było brane pod uwagę w kwestii nasadzeń. Chodzi o północną stronę domu, kompletnie zacienioną:

Teraz rosną tam same szmaragdy ale będę musiała pomyśleć o powiększeniu rabaty a zmniejszeniu trawnika, który aktualnie jest cały porośnięty mchem. Chodzi się po nim jak po gąbce. Masakra. A ja chcę wydawać kilkaset złoty na instalacje z chrobotka kiedy u mnie tyle rodzimego mchu

Miłego poniedziałku

Dwa ogrody 07:35, 25 lis 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
[b]Nawet specjalnie mnie się nie boją, chodziłam pod katalpą, to tylko podfruwały na wyższe gałęzie i czekały, kiedy sobie pójdę i przestanę im przeszkadzać.

Fajna tutka, co to? Na zamówienie zostało zrobione ?

moja ptaszarnia identycznie reaguje
Sezon 2017 u Hanusi 23:42, 24 lis 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Izabelko, jesień już, niestety, a jak szaruga, to brakuje dla poety podniety.
Zbyszek trochę odpuścił wizyty na forum, i jak tu samej rymować, jak nie ma kworum?
Ale może bliżej Nowego roku, coś mi się uda sklecić na rozjaśnienie mroku?
Pogodnych dni życzę i za klasykiem wołam: "Więcej światła!"

Oj tak mnie też tego światła i długiego dnia brakuje.
Hanuś Ty te fotki z dachu cykasz czy jak?
Szmaragdowy Zakątek 23:33, 24 lis 2019

Do góry
W tak zwanym międzyczasie cyknęłam kilka ogrodowych fotek…

Szmaragdowy Zakątek 23:29, 24 lis 2019

Do góry
Dziś od rana w „szmaragdowym” klimaty skandynawskie…pochmurne niebo, silny wiatr, 2 stopnie i odczuwalna temperatura minus 4…brrrr…..a ja stałam na dworze i nadzorowałam pracę fachowców którzy układali kostkę brukową we wjeździe. Nie mam kolorowego pojęcia jak oni dali radę bo ja za żadne pieniądze przy tej temperaturze nie ruszyłaby nawet szpadlem!!! Robotnicy natomiast nie robiąc sobie nic z panującej aury najpierw wybebeszyli mój wjazd, a następnie (przez kolejnych 10 godzin) pracowali z pocie czoła.

Ja wymiękłam ok. godziny 15… Doniosłam im tylko ciepły catering, zostawiłam reflektor halogenowy i wróciłam do domu na gorącego grzańca (z goździkami i pomarańczą)!!!

Nie wiem czy oni dolewali sobie na herbaty jakiś wysokoprocentowy trunek własnej produkcji czy co (bo to Ukraińcy byli)… efekt - dali radę.
Pozostawiony na „placu boju” zwiadowca doniósł, że praca została zakończona tuż po godzinie 20.
Zdjęć brak z powodu panujących ciemności.
Przedogródek pod dębem 23:19, 24 lis 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)

z wczorajszych prac jestem zadowolony. Posprzątałem przed zimą rabatę, posadziłem resztę cebul. Wydawało mi się, że było ich tak wiele a zmieściły się na tak niewielkiej przestrzeni

Pod spodem jest jeszcze rząd żółtych żonkili a te małe cebulki to granatowe szafirki i żółte irysy, czosnki

I jeszcze ostatni bukiet z rabaty

Co tu nasadziłeś???
Spotkanie u Tengela - 9 czerwca 2013 23:12, 24 lis 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies