Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:23, 09 cze 2015

Do góry
i buk zlatia też

ten nalot to po oprysku, pryskałam na mszyce i na grzyba
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:22, 09 cze 2015

Do góry
i trzcinniki szlag bierze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:19, 09 cze 2015

Do góry
jak nie urok to sraczka
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:18, 09 cze 2015

Do góry
i jeszcze derenie kwieciste

ten tegoroczny kupionu u Kapisa szybko zaczął marnieć
dzis juz nie ma liści wygląda strasznie
dwa dni i po lisciach

a ten zeszłoroczny tez choruje wygląda to taK:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:13, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Danuś- apropo tych carexów to moje wyglądają dzis nieciekaiwe (zastanawiam sie czy jakbym wyciąła je wiosną na krótkiego jeża to by lepiej wyglądały?)
tu one :

tu sa tez dwa amazon mist

chyba niekoniecznie. Próbowałam ciąć wiosną na jeża i zbierały się tego roku wyjątkowo długo, dopiero jesienią wyładniały. twoje wydaje się że juz za momencik, juz za chwileczkę będą piękne, bo juz przyrastają silnie. Próbowałaś teraz wyrwać suche?- muszę spróbować u siebie czy da się.

Z cisami- nie wiem co im niestety.
Ogród do kwadratu 10:03, 09 cze 2015

Do góry
uwielbiam twoje kadry, smaczne kąski
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:54, 09 cze 2015

Do góry
Teraz o CISACH

kupiłam kiedys (chyba juz ze dwa lata) trzy sztuki cisa hicksi ładne w donicach. posadzałam i zaczęły marnieć.
wisoną zeszłą wysadziłam wszytskie rozluźniłam im korzenie i posadziąłm na nowo.
cały zeszły rok piskałam na zamieranie pędów

w tym roku jeden wreszcie zaczyna wyglądać.
to ten co się pozbierał.

a dwa pozostałe są dziwne, dalej sa nędzne ale mają tez małe zielone przyrosty (na razie zdrowet te przyrosty)
tak to wygląda:

juz nie wiem co mam z nimi robić. powoli zaczynam tracić ducha walki o nie
pryskać? karmić? ciąć? wywalić? całować? bić? wyzywać? czarować?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:46, 09 cze 2015

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:45, 09 cze 2015

Do góry
Danuś- apropo tych carexów to moje wyglądają dzis nieciekaiwe (zastanawiam sie czy jakbym wyciąła je wiosną na krótkiego jeża to by lepiej wyglądały?)
tu one :

tu sa tez dwa amazon mist
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:41, 09 cze 2015

Do góry
Fajnie sie to pólkole zapowiada
pokaz z bliska jeszcze carexa froster curls bo to chyba on tak sie prezentuje z boczku rabaty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:38, 09 cze 2015

Do góry
danuś tak naprawdę to nie tylko przeciez kołtunki przeszkadzają ale po zimie on by się nadawał do wycięcia na krótkiego jeża. dzis wstawie u siebie fotki gdzie widac jaki jest brzydki i jak był przycięty 9chyba za wysoko) , czy mozna ciąć go na pare centymetrów tylko?
To tu... 09:06, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
jak prace?

Do przodu. Mur obsadzony ale do ideału mu jeszcze daleko. W każdym razie to był mój "plan minimum" na ten rok.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:55, 09 cze 2015

Do góry
Ależ doradzę jak najbardziej

malkul napisał(a)
czyli Danuś nie doradzisz jak dbać o tego carexa?

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:54, 09 cze 2015

Do góry
a na jaką długość trzeba?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)

Proszę bardzo

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:46, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)

Gosia, mam Amazon Mist, on jest właściwie identyczny jak Frosted Curls Wiosną gdy jest już cieplej (kolo kwietnia) rzucam się na nie z grzebieniem i czeszę - bardzo dokładnie, żeby nie zostało dużo suchych źdźbeł.
Po czesaniu tnę je gdzieś na 15 cm od ziemi - obcinam nie tylko suche końce, ale tak by wyszła równa czuprynka Źdźbłom potem zasychają końce, wiec nim ruszą znów skracam je o kilka milimetrów - ten zabieg wykonuję gdzieś końcem kwietnia. Aktualnie moje turzyce wyglądają bardzo dobrze i są całkowicie zielone, suchych źdźbeł nie widać. Jednak pamiętam, że w sierpniu też pojawia się dużą ilość suchych zdźbeł - wtedy też biorę grzebień i się ich pozbywam. Jak się to zrobi dobrze to nawet nie widać, że na roślinie przeprowadzało się jakikolwiek zabieg
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:46, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Danusiu- przylazłam cię podpytać o to w jakich warunkach (lub inne ważne informacje ) rośnie u Ciebie Carex 'Frosted Curls' pokazywałas go kiedyś tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=611 i wygląda slicznei
jak go tniesz wisną ? bardzo krótko? coś mu papu dajesz?
jak jest jego tajemnica, bo praktycznie u wszystkich innych wgląda kiepsko, u mnie niestety również
Marta Zielona ma bardzo ładnego, coś pisała o nim
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:30, 09 cze 2015

Do góry
Lawendowy zawrót głowy 06:44, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
ale tu sie pieknei zrobiło, fiu fiu przycunęłam na tarsie

Ha Ty tak grzecznie ...cichutko niepodobne
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:09, 09 cze 2015

Do góry
malkul napisał(a)
nawet nei pytaj jak Ci zazdroszczę tej jazdy!
uwielbiam , narty wodne kocham oja jak ja tęsknię.

apropo - czy kiedyś miaąlś pozwijane liscie w jeżówkach? co to może być?

Może było mokro, a teraz upalnie i jakiś grzyb lub obrona przed takimi warunkami. A może jakieś robale.. Ja nie doktoryzuję się z każdego listka bo nie mam czasu i możliwości na to. Dadzą radę..
Inne czosnki.. i piszczółka ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies