Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

leon60 07:33, 09 cze 2015

Gosiu jak wysoka rośnie obiedka ?
beta 08:15, 09 cze 2015

cześć
Gardenarium 08:55, 09 cze 2015

Ależ doradzę jak najbardziej

malkul napisał(a)
czyli Danuś nie doradzisz jak dbać o tego carexa?

Sadzisz w słońcu lub półcieniu w pulchną żyzną ziemię. lekko na górce nie przysypując za głęboko. W lecie powinien mieć wilgotno ale nie podmokło. Ziemia jest bardzo ważna w zbitej glinie wydaje mi się nie urośnie ani w piachu suchym..

Żyzna ziemia zapewni skłądniki więc nawożenie odpada, chyba że po cięciu na wiosnę florovit w płynie co 3 tygodnie.

Na zimę nie ścinamy bo jest zimozielony więc zdobi.

Na wiosnę oceniamy jego stan - jeśli przyschnięty, łapiemy całość w dłonie i ścinamy końcówki uschnięte na taką długość na jaką potrzeba. Ot cała pielęgnacja.

Dołóż wiadomości stąd

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/428-ciecie-traw-i-turzyc

Instagram Ogrodowiska
magnolia 08:58, 09 cze 2015

obiedka rośnie do ok metra, u Gosi może nawet i większa być.
Magdus do zawilców obiedka chyba nie- za wysoka. Drżączka by fajnie się z nimi wymieniała- ona kwitnie jak one jeszcze się klują (o zawilcach mieszańcowych mówimy, tak?). Tylko zawilce jak się dobrze mają to szaleją, nie wiem czy obronisz drżączkę przed nimi.

Kacha123 09:43, 09 cze 2015

Gosiu, ja w marcu posadziłam carex mint curls - teraz dopiero zaczyna jakoś wyglądać, ale piękny nie jest. Też jestem rozczarowana
malkul 09:45, 09 cze 2015

Danuś- apropo tych carexów to moje wyglądają dzis nieciekaiwe (zastanawiam sie czy jakbym wyciąła je wiosną na krótkiego jeża to by lepiej wyglądały?)
tu one :

tu sa tez dwa amazon mist
malkul 09:46, 09 cze 2015

malkul 09:54, 09 cze 2015

Teraz o CISACH

kupiłam kiedys (chyba juz ze dwa lata) trzy sztuki cisa hicksi ładne w donicach. posadzałam i zaczęły marnieć.
wisoną zeszłą wysadziłam wszytskie rozluźniłam im korzenie i posadziąłm na nowo.
cały zeszły rok piskałam na zamieranie pędów

w tym roku jeden wreszcie zaczyna wyglądać.
to ten co się pozbierał.

a dwa pozostałe są dziwne, dalej sa nędzne ale mają tez małe zielone przyrosty (na razie zdrowet te przyrosty)
tak to wygląda:

juz nie wiem co mam z nimi robić. powoli zaczynam tracić ducha walki o nie
pryskać? karmić? ciąć? wywalić? całować? bić? wyzywać? czarować?

magnolia 10:13, 09 cze 2015

malkul napisał(a)
Danuś- apropo tych carexów to moje wyglądają dzis nieciekaiwe (zastanawiam sie czy jakbym wyciąła je wiosną na krótkiego jeża to by lepiej wyglądały?)
tu one :

tu sa tez dwa amazon mist

chyba niekoniecznie. Próbowałam ciąć wiosną na jeża i zbierały się tego roku wyjątkowo długo, dopiero jesienią wyładniały. twoje wydaje się że juz za momencik, juz za chwileczkę będą piękne, bo juz przyrastają silnie. Próbowałaś teraz wyrwać suche?- muszę spróbować u siebie czy da się.

Z cisami- nie wiem co im niestety.
Gardenarium 10:17, 09 cze 2015

Cisy otrzepać jak zaczną spadać, wybrać spod krzewów i będzie dobrze.
Sprawdzić czy nie masz miseczników.

Carexom teraz to ewentualnie wyciągnąć te brązowe ze środka w całości. Tylko po jednym "listku" bo po kilka to cały wyrwiesz

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies