Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

Malgosik 21:49, 08 cze 2015

Piękne klimaty.
Ja dodam jeszcze do platanów, że zieleń miejska jak mam kopane drzewa, to obrywa im liście całkowicie, by drzew nie obciążać i by się lepiej i szybciej ukorzeniły.
Ubiegłej wiosny sadziliśmy graba i z torby nieco wyłamała nam się bryła. Miał w upał zahamowanie wzrostu, marniał i żółkł. Ale następnej wiosny ruszył normalnie.
Tak że czerwiec to nie czas na sadzenie drzew, choć niby z donicy można.
Ale przecież oni wykopują wiosną i wsadzają do donic. I często są to drzewa kopane.
babka 21:54, 08 cze 2015

Przyszłam zobaczyć jakie Ty liscie zbierasz, czy to jesień już ? ale czytam, że platany się zbuntowały, szkoda. Mądrzejsi twierdzą że nic im nie będzie i pewnie mają rację, się nie martw
Taras to Ty masz, co tu dużo gadać - zarąbisty !!!! Piękniście pse pani
jazzy 22:02, 08 cze 2015

lojalna_ napisał(a)

wschód jest i juz było koszenie u Ciebie zapewne tez juz dywan

A po ilu dniach zaczęła wschodzić?
Po ilu dniach/tygodniach kosiłaś?

Taras i okolice bardzo nastrojowe zazdroszcze
ren133 22:03, 08 cze 2015

Ślicznie jest u Ciebie na tarasie
Lawenda boska,... ale nazwa wątku zobowiązuje
lojalna_ 06:26, 09 cze 2015

Kacha123 napisał(a)
Jolka, powróciłaś w wielkim stylu, tylko mi wciąż fotek mało. Trzymam kciuki za platany, u mnie przypaliło nowy trawnik mimo nawadniania. Całuski

Kaska trzasne Cie kobito ! Styl jest taki, tzn slimaczy ,konska placu nie potrafimy zrobic i skonczyc jak min Ty hektary juz zasadziliscie hihihihi

U mnie trawa zielona ale Ielska w niej pelno .
lojalna_ 06:29, 09 cze 2015

Madzenka napisał(a)

Upały, zmiana miejsca i ekspozycji na słońce. Nic im nie bedzie. Choroby grzybowe zwykle maja grzybnie w postaci kropek lub nalotu własnie...
Podlewaj je dwa razy w tygodniu aby palace słonce im nie zaszkodziło bo jeszcze nie sa ukorzenione. Najlepszym momentem na sadzenie liściastych jest dlatego jesień, bo padają deszcze i jest chlodniej

Oby zyly ..... Podlewam je codziennie troche - zobaczymy, 8 sztuk to troche boli ale zaciskam zeby i trzymam sie tego co piszesz

lojalna_ 06:44, 09 cze 2015

Madzenka napisał(a)
Jola to samo się wydarzyło z grujecznikiem Małej mi sadzonym w upały. Tak się zachowuja lisciaste jesli stały w ocenionym miejscu i nagle zostały posadzone na "patelni" , powinny wrocić do zycia jesli moja hipoteza jest odpowiednia. Zapytaj u Danusi, ma bardzo duze doswiadczenie z liściastymi .

Zadam głupie pytanie, czy były sadzone z donic?

Sadzone były Marzenko z donic.

U Małej Mi wszystko przetrwa dostałam od niej werbene co tydxien na poczcie przelezała w foliowym worku w upale hihi i zadna sadzonka nie padła ;
lojalna_ 06:44, 09 cze 2015

malkul napisał(a)
ale tu sie pieknei zrobiło, fiu fiu przycunęłam na tarsie

Ha Ty tak grzecznie ...cichutko niepodobne
lojalna_ 06:46, 09 cze 2015

Malgosik napisał(a)
Piękne klimaty.
Ja dodam jeszcze do platanów, że zieleń miejska jak mam kopane drzewa, to obrywa im liście całkowicie, by drzew nie obciążać i by się lepiej i szybciej ukorzeniły.
Ubiegłej wiosny sadziliśmy graba i z torby nieco wyłamała nam się bryła. Miał w upał zahamowanie wzrostu, marniał i żółkł. Ale następnej wiosny ruszył normalnie.
Tak że czerwiec to nie czas na sadzenie drzew, choć niby z donicy można.
Ale przecież oni wykopują wiosną i wsadzają do donic. I często są to drzewa kopane.

Malgos amen.......nigdy wiecej sadziła drzew w czerwcu nie bede ale Ewcia graby takie byki zasadziła i piekne stoja ......
lojalna_ 07:04, 09 cze 2015

babka napisał(a)
Przyszłam zobaczyć jakie Ty liscie zbierasz, czy to jesień już ? ale czytam, że platany się zbuntowały, szkoda. Mądrzejsi twierdzą że nic im nie będzie i pewnie mają rację, się nie martw
Taras to Ty masz, co tu dużo gadać - zarąbisty !!!! Piękniście pse pani

Trzymam sie tego jak liscia .....ze im nic nie bedzie ciesze sie ze Ci sie podoba