Irenko! Dzięki! Akurat ta magnolia ma sporo słońca i pewnie dlatego dużo kwiatów. Niestety też najbardziej ucierpiała od mrozu, ale myślałam, że będzie gorzej.
No z piwoni to sie ciesze jak dziecko. Elaty kwitną ale gorzej z tymi podgryzionymi, cos tam wypuszczaja. No ja poszłam wieszać pranie no i znowu zostałam na dwie godziny tak tu przyjecial, zaczelam zrywać winobluszcz z warsztatu bo szkoda wyremontowanego dachu a potem jeszcze kosiarke wziełam i za domem porobilam tam mniej wiało ale zimny wiatr bardzo brrr.
Przy okazji zrobił mi M fotke by pokazać jak duża jest magnolia, juz opadaja kwiaty.
Witaj! Przepiękna ta Twoja magnolia! A w ogóle to już w końcu wiem, dlaczego Rumianka ma ogród z koniczynką, a nie z rumiankami.
Bardzo mi się podobały Twoje perypetie ogrodowe, typu: jest skalniak - likwidacja skalniaka, jest koło wokół huśtawki - przesuwamy koło, itd. Ale w sumie, jak sobie przypomnę to u mnie też było podobnie dawno temu, był skalniak, a potem kopałam w tym miejscu oczko wodne, a potem znów zmiana.
Z bukszpanem to też bym jeszcze poczekała, zawsze jest czas wyciąć, może weź gałązkę i popytaj jakiegoś ogrodnika w szkółce, albo w sklepie ogrodniczym, w niektórych są dobrzy fachowcy i potrafią doradzić. Zanudzę Cię, za dużo się rozpisałam.
Pozdrawiam.
Dorotko, masz piękną kolorową wiosnę w ogrodzie
Magnolia obficie Ci kwitnie, nie wiem czy pytałam ile lat ma? Kojarzę, że nie znałaś nazwy Liźnięta mrozem ale na szczęście gdy była jeszcze w pączkach więc wewnętrzny kwiat schroniony był, w mojej okolicy dużo magnolii całkiem zbrązowiało a tak czekałam na nie...
Chyba przesadzanie róż i innych rzeczy muszę zostawić na koniec sierpnia i wrzesień. To już postanowione, do tego czasu i tak trzeba miejsca przygotować.
Miłorząb szczepiony i magnolia tuż tuż, będà cieszyć
Dziękuję z miłe słowa
Irenko ja od lat nie wchodzę bez potrzeby na rabaty. Jeśli już muszę wejść to albo coś muszę wyrwać, albo przyciąć. Najgorzej jest w kwietniu bo nie wiadomo gdzie wychodzą lilie, a mam ich ponad 400 sztuk. Ja nie dziabię na rabatkach, wbicie łopaty graniczy z cudem. Dzięki gęstemu sadzenui roślin , nie mam chwastów, czasem wyskoczy jakiś pojedynczy.
Po zimie wszyscy tęsknimy za kolorem w ogrodzie, więc postarałam się, żeby było kolorowo.
Moja magnolia, z kwiatu podobna do Twojej, niestety, nie doczekała naturalnego opadania płatków. Zwarzona w jedną noc. Ale listki odbijają, znowu będę czekać rok na kwitnienie.
Ale masz gęsto nasadzone, jak tam wchodzisz Dorotko?
Magnolia cudo, jaka wielka. No i te topiary, masz do nich rękę. Zimna wiosna, ale kwiecia masz dużo, kolorowo i wesoło
Piękne tulipany, kolor i ilość, a na dodatek ważki unoszące się nad nimi. Bajka!
Podoba mi się też magnolia, taka mocno różowa, ale nie ciemna. Jaka to odmiana?
Darcia! Tata lubi żonkile, ma przeróżne odmiany.
Jeśli chodzi o magnolię, to kupiłam ją już parę lat temu i nie wiem jaka to odmiana, bo opisana była, jako "magnolia mix", czyli na jaką trafisz to taką masz .