Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 17:48, 20 paź 2016

Do góry
Mój dzisiejszy grujecznik

Cis - Taxus 17:46, 20 paź 2016

Do góry
Będzie mało albo wcale, a przede wszystkim nie będzie ich widać.
Na męskich nie ma owoców, a na żeńskich są.

Kup Hilli, wtedy na pewno nie będzie, bo to klon męski.
Kondziowy ogrod cz II 17:32, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niebieskie plamy - samo sedno. Tak trzymaj a nawet daj ich więcej i rdzawy miskant gdzieś posadź 'Africa" czy coś podobnego. Jesteś mistrzem w tej rabacie ale takie cóś mi się nasunęło

Danusiu,

Masz całkowitą rację. W pierwszej niebieskiej plamie jaką zaznaczyłaś za liliowcami posadzony jest Aster Frikartii 'Moench'. Mamy nadzieję, że się rozrośnie i przesadzimy go bardziej do przodu. Miskant Africa jest w głębi rabaty między astrami - przesadzimy go tam gdzie zaznaczyłaś, bo zdecydowanie będzie lepiej wyglądać.
W drugiej niebieskiej plamie rosną dwie młode sadzonki astra amellus 'Rudolf Goethe'. Dokupimy może jeszcze kilka sadzonek astra gawędki, żeby stworzył plamę. Pozostaje jeszcze ostatnia plama. Podzieliliśmy astra dumosus 'Lady in Blue', który dosadziliśmy na wrzosowisku, tworząc wijącą się plamę koloru niebieskiego. Chyba tego astra wykorzystamy do tej plamy Jeszcze raz wielkie dzięki za sugestie, bo faktycznie poprawią rozkład plam Polecamy się na przyszłość, bo wciąż coś zmieniamy.
Na przyszły rok dosadziliśmy kilka plam agastache foeniculum 'Blue Boa' , trojeści krwistej 'Cinderella', plamę alstremerii 'Yellow Princess' , plamę veronicastrum virginicum 'Diana' oraz Lythrum salicaria 'Blush'i Eupatorium capillicifolium 'Elegant Plume' i kilka pros, miłek i molinii -tak że w przyszłym roku rabaty odrobinę się zmienią (zresztą jak co roku)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:04, 20 paź 2016

Do góry
O ludzie! Już ciemno się robi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:04, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miałam nic w tym roku nie sadzić, ale jak popatrzyłam na pęd ku cebulom, w końcu jak zwykle stało się inaczej, nie wiem jeszcze czy w gruncie czy w donicach...ale z oferty niezawodnej gartenea http://gartenea.pl/31-tulipany

wybrałam takie:

Black Parrot
Inzell Parrot
Rococo
Super Parrot
Daytona
Prince
Sapporo
National Velvet
Jan Reus
Weisse Berliner
Exotic Emperor
Dolls Minuet
Esperanto
Queen od Night
Menton
Montreux

Allium Gladiator

Czy jest coś co powstrzyma ogrodnika od niekupowania? Chyba nie ma.

Sadzenie pokażę jak przestanie padać, u nas siąpi.

W zeszłym roku był szał https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/474-warstwowe-sadzenie-roslin-cebulowych-w-duzych-pojemnikach

wow bedzie wielki szał,bardzo fajne odmiany wybrałaś
jest dokładnie tak jak piszesz Dausiu że ogrodnika nic nie powstrzyma od niekupowania ja mam mnóstwo cebul a i jeszcze dokupowałam ,na Twoje impresje lustrzane nie mogę się napatrzeć
czekam z utęsknieniem na wiosnę
Cis - Taxus 15:03, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przecież cięty żywopłot nie wytwarza owoców, a dzieci w końcu są pod opieką, nie chodzą po ogrodzie i nie wyjadają co tam rośnie. U tylu osób mimo posiadania małych dzieci cisy rosną i nic się nie dzieje.

.

Naprawdę? Jak Hiksii będę cięła z każdej strony to owoców nie zobaczę?
Czytałam, że do powstania owoców cisy potrzebują męskiego zapylacza ale nie wiem czy to prawda. Jeśli posadzę żeńskie Hiksii to mogę mieć nadzieję, że bezpłodne się zrobią?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:50, 20 paź 2016

Do góry
Marto, dziękuję. Ty zawsze brzmisz w swoich wypowiedziach tak mądrze i pięknie.

Dziękuję jeszcze raz. Za czarodziejkę. Staram się czarować swoją rzeczywistość, aby patrzeć na nią i cieszyć się. Naprawdę się cieszę jak głupia, że mam taki stary wał do trawnika... stare sekatory zardzewiałe...stare ramy, które kiedyś gdzieś wisiały,.. a teraz ... mój ogród przegląda się w tych starych okienkach. Ogród ma duszę dzięki temu, bo wypełniają go wspomnienia minionych czasów...

To właśnie uwielbiam najbardziej. Zawsze kochałam starocie, poprzedni ogród zawiera wiele takich rzeczy. Kiedyś je zabiorę i znajdę im godne miejsce.

Stalowe kule mają wszyscy, za każdym zakrętem można je zobaczyć a takiego wału drugiego nie ma na świecie, bo był ręcznie robiony 200 lat temu. To dopiero ma wartość sentymentalną. Szkoda tylko, że nie mam jak wszystkiego wyeksponować i muszę chować po kątach. Ale okienka musiałam powiesić

Jeszcze dodam o świerkach. Były tam sadzone różne, małe i wielkie, jedne cięte, drugie pozostawione.. Wielkie są. Twoje też urosną. Szybciej niż myślisz.
Ogród z lustrem 14:43, 20 paź 2016

Do góry
Może Golden Hornet
a ta druga nie wiem.
Ogród z lustrem 14:38, 20 paź 2016

Do góry
Tam są nawet dwie jabłonie, ale niestety szukałąm i nie mam nazw, Jedna jabłoń jest kolumnowa, zielone liście i zółte jabłka. Druga ma purpurowe liście i purpurowe jabłuszka.

Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 13:50, 20 paź 2016

Do góry
Wydobyć na wierzch i pociąć glebogryzarką.

Jednak najpierw polecam zapoznac się z cyklem rozwojowym, żeby wiedzieć ile lat walki cię czeka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:36, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jedź do szkółki i tam gdzie stoją grujeczniki - poczujesz od razu. Wczuj się. A potem nazbieraj liści w dłonie i upuść liście...powąchaj dłonie - będą pachnieć cukiernią.

O ja cię...tak to obrazowo opisałaś Danusiu, że chyba też pojadę do szkółki na wąchanie na poprawę nastroju
A Kropeczka przypomina mi psinkę mojej mamy. Figa ma 16 lat, trochę głucha, trochę ślepa ale wolę życia ma za dwóch chyba...
pozdrawiam Asia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:22, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas mam dość asfaltu i ciągłego łatania, i placków. Chcę kostkę jak mają wszędzie.

Nie wszędzie, mogę Cię Danusiu zapewnić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:14, 20 paź 2016

Do góry
No..mnie też.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:08, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Asfalt to ja mam

Jedź do szkółki i tam gdzie stoją grujeczniki - poczujesz od razu. Wczuj się. A potem nazbieraj liści w dłonie i upuść liście...powąchaj dłonie - będą pachnieć cukiernią.

jak cukiernią to mi się podoba
Kondziowy ogrod cz II 13:07, 20 paź 2016

Do góry
Niebieskie plamy - samo sedno. Tak trzymaj a nawet daj ich więcej i rdzawy miskant gdzieś posadź 'Africa" czy coś podobnego. Jesteś mistrzem w tej rabacie ale takie cóś mi się nasunęło

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:03, 20 paź 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Danusiu, grujecznikiem się zachwycam. Namiastka słońca w ponure dni.
Ale udało się, że nie zabiorą przedogródka pod ulicę? Bo coś mi świta, że mięli zabierać kawałek ziemi.

Raczej rabata się uratuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:02, 20 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja bym tam nawet asfalt brała u mnie błoto
Nigdy nie doświadczyłam zapachu grujecznika ...

Asfalt to ja mam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:00, 20 paź 2016

Do góry
roma2 napisał(a)
Uwielbiam tu zaglądać. Ale dziś nie do Ciebie przyszłam, tylko do Kropeczki. Pogłaszcz psinkę od mła. Tylko powiedz proszę, że to od ciotki.

Dobrze, tak zrobię, leży sobie starowinka na boczku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:59, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Herbatki tymiankowej nie stosuję, dwie kule mi padły na grzyba, ale wymienię.
mam już nowe, nie mam czasu zmienić. To co Mazan radzi trzeba stosować, tylko ja nie mam sił się przybrać do tego. W tym roku było sucho więc bukszpany dobrze, oprócz tych dwóch.

Dziś powiesiliśmy lustra, jest ich już sporo.
Na ulicy hałas roboczo-brukarsko-kanalizacyjny.

Teraz pytanie: czy będę miała asfalt czy kostkę, tylko to mnie interesuje. Chcę kostkę.

Fajnie to dzisiaj robię tą herbatkę dziękuję
Ja bym tam nawet asfalt brała u mnie błoto
Nigdy nie doświadczyłam zapachu grujecznika ...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:59, 20 paź 2016

Do góry
Ewciu, tę jabłonkę kupowałam jako kulistą, i tak wyglądała a latem jak się puściła, to poszła podwójnie i teraz zwisa.

Poszukam odmiany. Mam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies