Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 14:40, 18 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Mogę coś poprzestawiać, zamącić?

Oczywiście! Jestem bardzo wdzięczna za wszelkie rady!

magnolia napisał(a)
Ogólnie jest ładnie, naprawdę.

Bardzo się cieszę

magnolia napisał(a)
A- tylko rododendrony i hosty lub hakonechloa. Chyba że hakone jako dodatek, akcent i tylko zielona żeby nie konkurować z hostami

Tak właśnie myślałam o zielonej - tylko żeby zapełnić dziury między rh dopóki małe będą.

magnolia napisał(a)
B- Może jak tu cień to zostan przy tym co w A- tu np daj niższe rododendrony- może rózaneczniki gęste + to samo u nóg co w A
A róże daj do kosówki- w C- jak ona sobie tu radzi to i róże. Ja bym posadziła jakieś ładne, wyraźne a łatwe- może okrywowe? Białe albo różowe o długim czasie kwitnienia. Już bez host, najwyżej z kępami szałwi omszonej lub bodziszka - geranium sanguineum

Tak też zrobię! W najbliższym czasie się zabiorę za szukanie odpowiednich róż I szałwię omszoną dam jako obwódkę.

magnolia napisał(a)
D- tu jest jeszcze słońce czy już półcień? Bo conica powinna mieć słońce żeby była zdrowa. A wtedy runianka nie za bardzo. Pamiętaj że runiankę będziesz musiała chronić przed inwazją bluszczu, ale jak wejdziesz tam 1-2 razy w sezonie z sekatorem, będzie ok. 3 kule- fajnie- może kaliny Watanabe?
Albo lilaki Palibin?- pachniałoby. Albo niższe- cyprysiki Filifera Aurea Nana
3 iglaki kolumnowe- chyba Agata pisała o cisach, tak- wg mnie one są dobre- np Hilli, Wojtek, Oliwka

Jak aktinidia wypuści liście ( nie wiem kiedy to robi) to na pewno zacieni ten obszar. Więc conica odpada? A jaki stożek dać w zamian? Dam obok wspomniane przez ciebie lilaki Palibin - oglądałam zdjęcia i mnie urzekły.

Cyprysiki Filifera Aurea Nana tez piękne - spróbuję je gdzieś wykorzystać w innym miejscu ogrodu.

Jeśli chodzi o 3 iglaki kolumnowe to się boję, że cisy jednak za niskie będę no i straaaasznie powoli rosną. Chyba bym musiała 20 lat czekać żeby mi ten widok przesłoniły

magnolia napisał(a)
E- miłorząb- fajny, choć bardzo egzotyczny. Ale może być. Choć może dobrze by było to samo drzewko co w I- graby są super, ja je darzę wielką miłością. Może być jako duże bonsai, albo odmiana Fastigiata. Albo derenie jadalne- one same mają ładny pokrój, może czasem trzeba im wyciąć parę pędów, a wczesną wiosną ogród będzie piękny ( choć żółty- Ty nie lubisz żółtego czy się mylę? Ale ten żółty na przedwiośniu jest kolorem bardzo ożywiającym, i właściwie jedynym poza wczesnymi cebulami)

Zakochałam się w tym miłorzębie - kiedyś o nim wspomniałaś i jak go zobaczyłam to przepadłam
Tym bardziej, że jest malutki i mógłby się tam zmieścić

Jak już pisałam - nie lubię tylko żółtych kwiatów (zarówno bylin jak i kwitnących krzewów/drzew). Natomiast żółte liście czy igły bardzo lubię.

No i nie toleruję zupełnie połączenia żółty + fiolet. Nie wiem czemu - inne kontrastujące barwą kompozycje zwykle bardzo mi się podobają.
Może to dlatego, że fiolet jest takim dostojnym, poważnym, szlachetnym kolorem, a żółty to radość i głupawka
Tak mi się jakoś te kolory kojarzą i dlatego razem ich znieść nie mogę
Ogród Ewy :) 13:01, 18 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ta twoja magnolia ciut później kwitnie, niż gwiaździsta, ale wcześniej niż moja taka wielkokwiatowa; śliczna jest i w słoneczku jej dobrze; faktycznie inaczej mają się hortensje w gruncie i w garażu, ale wraz z ciepłem, wyrówna się
lawendy też u mnie ruszają, potem wstawię u siebie; one jednak są bardzo wytrzymałe
a moja śliwa jakoś szybciej kwitła, może miała cieplej
cudnie już

To fakt gwiaździsta chyba najwcześniejsza jest. Ogrody zaczynają powoli wchodzić w najfajniejszy moment, przyroda budzi się do życia, jest coraz bardziej zielono i kolorowo, pozytywnie i energetycznie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:47, 18 kwi 2012

Do góry
Piękna magnolia. Moja nie wiem czy w tym roku zakwitnie . Pąki stoją w miejscu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:46, 18 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja też nie wiem co to za drań. Twoja magnolia ile ma lat?

ta ma 4-5, posadziłam razem 2 małe i stworzyły jedność
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:42, 18 kwi 2012

Do góry
ja też nie wiem co to za drań. Twoja magnolia ile ma lat?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:36, 18 kwi 2012

Do góry
Gabik a znasz :
http://chatamagoda.blogspot.com/

góralska chata, ale jaka piękna!
nie chcę Cię przekonywać, tylko wrzucam co mnie olśniewa
Ogród Ewy :) 12:32, 18 kwi 2012

Do góry
Ta twoja magnolia ciut później kwitnie, niż gwiaździsta, ale wcześniej niż moja taka wielkokwiatowa; śliczna jest i w słoneczku jej dobrze; faktycznie inaczej mają się hortensje w gruncie i w garażu, ale wraz z ciepłem, wyrówna się
lawendy też u mnie ruszają, potem wstawię u siebie; one jednak są bardzo wytrzymałe
a moja śliwa jakoś szybciej kwitła, może miała cieplej
cudnie już
Ogród Ewy :) 12:27, 18 kwi 2012

Do góry
Słoneczko od czasu do czasu zagląda do ogrodu, magnolia rozwija coraz więcej kwiatów

Pojawiają się kwiaty na śliwie pissardii

Oliwka udaje, że jest w Toskanii

Przycięte lawendy odżyły i coraz ładniej wyglądają.

Przedogródek Agniechy973 12:24, 18 kwi 2012

Do góry
tak, 3 szt, nie wiecej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:23, 18 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
zajrzałam- cudne.
W pąkach mojej magnolii coś zimowało- któregoś ranka z pąków spadły zamszowe osłonki i ukazały się wygryzione pąki.
Chociaż u Ciebie sobie na nie popatrzę.
A nie zmroziło ich dzisiaj? U nas był mróz.

U nas też, ale chyba w tym rogu gdzie ona rośnie jest jakoś cieplej i wszystko jest dobrze, dopiero rozkwita, bo pełno jeszcze pąków
o cholera, co to za intruz się zadomowił, nigdy o czymś takim nie słyszałam, a magnolie mam długo
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:19, 18 kwi 2012

Do góry
dzięki Aga.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:19, 18 kwi 2012

Do góry
zajrzałam- cudne.
W pąkach mojej magnolii coś zimowało- któregoś ranka z pąków spadły zamszowe osłonki i ukazały się wygryzione pąki.
Chociaż u Ciebie sobie na nie popatrzę.
A nie zmroziło ich dzisiaj? U nas był mróz.
Przedogródek Agniechy973 12:15, 18 kwi 2012

Do góry
wg mnie fajnie. Tylko żeby tam nie było obniżenia, raczej nawet lepiej górka, ewent. płasko żeby nie stagnowała woda wokół nich.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 12:11, 18 kwi 2012

Do góry
ja akurat lubię szary i biały bo dobrze się czuję w otoczeniu chłodnych kolorów. Zawsze tak miałam, nawet kiedy modne były beże.
Widzę też że ludzie często lubią kolory które pasują do ich temperamentu. Np mój mąż marzy o tym żeby w naszej sypialni były kolory, ja o tym żeby ich nie było, żeby było biało, bieluśko. tacy jesteśmy- ja spokojna, ascetyczna, on dynamiczny, pełen energii, kolorowy.

Pewnie że każda moda minie, ale warto z trendów wybierać rzeczy bliskie sobie, dobrej jakości, nie udające że są czymś innym. Dlatego piękne sa wnętrza prawdziwe jakie by nie były- wiejskie, góralskie, stylowe, klasyczne, nowoczesne, surowe- mnie wszystkie uwodzą kiedy są nie udawane, byle jakie, zrobione z uwagą, smakiem.
Tak samo z ogrodami
Przedogródek Agniechy973 11:50, 18 kwi 2012

Do góry
hej
Znam tego klona tylko teoretycznie. Nie widziałam go na żywo, nie mam o nim zdania.
Niestety on jest dość rzadki, nie łatwo go poznać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:44, 18 kwi 2012

Do góry
Piękna ta magnolia .tfu tfu ,żeby nie zauroczyć
Ogród Ewy :) 11:12, 18 kwi 2012

Do góry
ola napisał(a)
Pięknie jest już u Ciebie droga Ewo. A co to za magnolia na pieńku?
Witaj Olu To magnolia soulangeana. Dziękuję za miłe słowa
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:50, 18 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Irenko dzięki za porady zgadzam się z Tobą co do dużego świerku obok stały jeszcze 2 jak przyjechałam z pracy były ścięte myślałam że mnie coś trafi ale było za póżno mój M miał taką wizję teściowa poparła i taki był finał

Mira, strasznie szkoda aby urosło duże drzewo, trzeba lat; moi jakby tak zrobili, to bym im dała poplalić!!

Ewuś, dziękuję i cieszę się, że i tobie magnolia się podoba
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:47, 18 kwi 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Irenko, jak kolorowo się u ciebie zrobiło A magnolia piękna Pewnie już moją kilka lat. Zazdroszczę ci tego widoku, pewnie co roku czekasz na to widowisko. Ja jestem w Toruniu, to odwiedzam magnolię, które zapewniam cę mają około 50 lat. Są dwie, jak kwitną to po prostu zjawisko. Nie wiem czy w tym roku uda mi się je zobaczyć

Bożenko, co roku one mają to coś w sobie, nie mogę się napatrzeć, ale to nic widokiem takiej 50-latki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:44, 18 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To różowe to floks szydlasty.

Dziękuję Bożenko czytałam o floksach i nie wiedziałam, że mam

i ciągle magnolia, tak ja lubię, a jeszcze cała nie kwitnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies