Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:19, 25 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Wielkie ukłony dla Toszki za cenne rady, szkoda że nie ma wątku żeby można je było zebrać w całość albo zapytać, pozdrawiam więc i gospodynię i Toszkę

to samo pomyślałam Ewa, ale to i tak bardzo dużo znaczy, że Toszka wpadnie w odpowiednim momencie i podzieli się swoim doświadczeniem i bezcenną wiedzą.
Ogród wyrozumiały 13:15, 25 maj 2015

Do góry
trawnik pierwsza klasa, mój aktualnie wygląda fatalnie, bo odchorowuje nierówne posianie nawozu... eM testował siewnik i okazuje się, że coś kiepsko on był wyregulowany.... oczywiście siewnik był źle wyregulowany
Tu ma być ogród :) 13:07, 25 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja tez wole drobną. Czytaj Goście czytaj jest co czytać i na po popatrzeć

Zgadzam się w 100%.
A tak w ogóle to da się zauważyć, że i Ty i Gosia lubicie te same klimaty

Ja też jestem w grupie gustujących w tej drobnej korze.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:54, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
mimo, że w deszczu to i tak zdjęcia piękne.
Sylwia czy Ty masz jeszcze rozchodniki w brzozach, czy się ich pozbyłaś stamtąd?
Nova Zambla daje niezły spektakl, u siebie miałam mieć Polarisa albo Roseum Elegans, ale będąc w szkółce jakoś mnie NZ oczarowała najbardziej i kupiłam zamiast tamtych odmian, które od dawna planowałam

Skoro zrezygnowałaś z wymienionych a zakupiłaś NZ tzn . że ta odmiana ma moc ... Czaruje kolorem ... Uwielbiam

Rozchodniki z brzozowej przeniosłam na przeciwną stronę , bo mi w trawach czegoś brakowało a te były pod ręką ... Ale jak się rozrosną to przeniosę część na brzozową ... No i tak w koło macieju

Muszę Cię zlokalizować jak będę jechać po drodze ... Bo coś mi się wydaje , że wiem gdzie mieszkasz
Ogród Anety 12:37, 25 maj 2015

Do góry
Dzięki Polinka, Iwka, lindsay80
Tu ma być ogród :) 12:30, 25 maj 2015

Do góry
Gosiu witam pierwszy raz u mnie i powiem Ci, że ja właśnie po cichu podczytuję Twój wątek, jestem na 210 stronie dopiero i ujawnię się jak dobrnę do końca - fajne u Ciebie inspiracje można czerpać
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:27, 25 maj 2015

Do góry
mimo, że w deszczu to i tak zdjęcia piękne.
Sylwia czy Ty masz jeszcze rozchodniki w brzozach, czy się ich pozbyłaś stamtąd?
Nova Zambla daje niezły spektakl, u siebie miałam mieć Polarisa albo Roseum Elegans, ale będąc w szkółce jakoś mnie NZ oczarowała najbardziej i kupiłam zamiast tamtych odmian, które od dawna planowałam
Tu ma być ogród :) 11:38, 25 maj 2015

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)

wygląda jak kokoryczka z biało obrzeżonymi liśćmi.

Pozdrawiam

fajnie Asiu, że zajrzałaś.
Masz rację, to kokoryczka, już udało mi się ją zidentyfikować jakiś czas temu, ale nie pisałam o tym
Konkretnie to kokoryczka sierpowa Variegata, teraz jest już dwa razy większa, pięknie się rozrosła i naprawdę bardzo mi się podoba
Nawet myślę czy to nie ona wyląduje w obwódkach bukszpanowych pod wiśniami bo skradła moje serce
Jest tylko jeden problem - ślimaki bardzo ją lubią podjadać.

A jeszcze skoro jesteśmy przy tym temacie, to ostatnio w jednej szkółce widziałam odmianę miniaturową(Polygonatum Humile) z takimi pofalowanymi listkami - wydaje mi się, że mogłaby być godnym uwagi wypełniaczem, mnie w każdym razie bardzo się podoba.

Tu ma być ogród :) 11:29, 25 maj 2015

Do góry
przekonałaś mnie Toszka, takiej lekcji potrzebowałam, bo przyznam, że trochę byłam rozdwojona w sprawie tej kory, rzeczywiście sprzeczne informacje krążą na jej temat w internecie.
Jeszcze raz dziękuję, że zechciałaś poświęcić swój czas i tak dokładnie to opisałaś - uściski
Tu ma być ogród :) 11:23, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Moje dzisiejsze nabytki

Pięć hortensji Polar Bear
1 niezidentyfikowana roślina (może ktoś z Was będzie znał nazwę tej roślinki).

Ta roślinka nie miała nazwy - zna ją ktoś? ponoć ma kwitnąć na biało

wygląda jak kokoryczka z biało obrzeżonymi liśćmi.

u mnie wygląda tak:

Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:22, 25 maj 2015

Do góry
fajny pomysł na tą zmianę - działaj
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:57, 25 maj 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Bardzo śliczny ten orliczek
Pozdrówka Madżen

to jest mistrzowskie zdjęcie, idealne na tapetę a sam orlik przepiękny!
Tu ma być ogród :) 09:58, 25 maj 2015

Do góry
Dziękuję Ci Toszka za odwiedziny i tą profesjonalną poradę, która jest bardzo cenna.
Skoro już tu wpadłaś, napisz proszę, bo się zastanawiam, czy w takiej korze przekompostowanej nie ma więcej jakichś patogenów i grzybów, które siłą rzeczy się tam mogą namnażać podczas tego długiego leżakowania?
A może ja się mylę?
Tu ma być ogród :) 09:20, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
na to czy jest czysta, czy śmieci dużo nawrzucane do worków, na frakcję (ja będę kupować średnią) i ogólnie na wygląd.
Danusia poleca przekompostowaną, ja jeszcze takiej na żywo nie widziałam, będę chciała gdzieś obejrzeć, tym bardziej, że dużo mi tego wyjdzie, będziemy wysypywać warstwę 6-7 cm.

Można pomóc korze się przekompostować, wystarczy zlać korę w workach 5% roztworem mocznika. Oczywiste jest, że kora powinna chociaż z pół roku poleżakować, ale warto sobie taka korę przyszykować choćby do sadzenia, czyli zmieszania z glebą. Mocznik w ogrodzie przydaje sie też do oprysków p/grzybom (w trawniku też).
U BusyBee w ogródku... 09:15, 25 maj 2015

Do góry
a jakie trawy tam masz?
U BusyBee w ogródku... 09:14, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ścieżka piękna i ta łezka z buksami bardzo ładnie się prezentuje.

Dziękuję
....potem za łezka będą phantomy i trawy ale na razie nawet ich nie widać w tym gąszczu
Miejsko & sielsko 09:14, 25 maj 2015

Do góry
Lindsay80 mam nadzieję, że będzie chociaż ładniej
Gabrysiu , nie skradaj się tak, mój pies jest czujny a Tobie to bym oddała jakbyś chciała
BaRa, jasne, prześlę CI namiary. Kasia z Ogrodu pod Górkę mi takie znalazła
Marzenko, graby muszę jak najszybciej wkopać, a podjazd jak wodociągi przyjdą.
Kuba/Ewcia, tak jak stoją w szeregu
Ensata, to już erotycznych nawet nie miewasz, szok..Mnie jak dali narkozę, to też śniłam i miałam busz i soczystą zieleń…
Widziałam wypasione na krzyżu za 800 pln
[b]Kasieńko
, no przecież wiem, dziękuje i buziaki trzy za nie
Tośka,[/b] nie podpuszczaj mnie to polecę z kilofem jak krasnal…

Tu ma być ogród :) 09:12, 25 maj 2015

Do góry
dzięki Kasiu.
Powolutku mi to idzie, bo ciągle jakieś przeszkody nieogrodowe się pojawiają.
A wczoraj było tak mokro, że gumowce wpadały w błocko na 10 cm
U BusyBee w ogródku... 09:09, 25 maj 2015

Do góry
ścieżka piękna i ta łezka z buksami bardzo ładnie się prezentuje.
Mój ogród pod górkę... 08:45, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

o tak - jedna i druga opcja w jakichś limonkowych odcieniach będzie super, a warunki chyba tam idealne dla obu roślin, bo drzewa zapewne dają sporo cienia.
Ja jestem wielbicielką host, ale też polecam limonkowo-żółte żurawki Lime Rickey, super ożywią to miejsce.
U mnie niestety mają za dużo słońca i listki im przypala, ale będę je wkrótce przeprowadzać.

Coś tam wykombinuję, ważne że rh są i już już cieszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies