Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:57, 07 mar 2016

Do góry
dubel Ice dance

Droga do spełnienia 20:11, 07 mar 2016

Do góry

Ajć słabo widać, ale myślę chyba w miarę czytelne
Na początek będę się czepiał o kształt rabaty bo to ma jakoś wyglądać, i na rabacie która ma mieć maks 2 metry nie wyprowadzisz ładnego delikatnego łuku chyba, że w jednym miejscu będzie bardzo wąska. Dlatego ja proponuje by rabata w najszerszym miejscu miała 2,5 metra a w najwęższym 2 metry, na rysunku jest to mniej więcej rysowane w skali, długość rabaty przyjąłem 15 metrów w co wliczyłem świerka i bez, którego nigdzie nie znalazłem.
To opisik:
1. Hortensje Vanilla Freise między nimi lilie białe lub ciemno różowe
2. Hortensje Polar Bear/Limlight
3. Turzyca Ice Dance
4. Liliowce (można na wiosne tulipany lub narcyzy dosadzić)
5. Choiny Jeddeloh lub berberysy czerwone/zielone, ale lepiej gdyby było to coś zimozielonego
6. Miskanty Morning Light, a między nimi tak bardziej z przodu po jednej pysznogłówce
7. Rozplenice Moudry(lubię tą odmianę więc jestem nieobiektywny ) werbena wćisnięta za nią
8. Szałwia niebieska lub różowa, ale niska
9. Na wiosne tulipany, a że są praktycznie jednoroczne po przekwitnięciu podmiana na świeżą stipe i można dla ożywienia na sam przód dosadzić jednorocznych begoni, któa można powtórzyć przed liliowcami
10.... i tutaj nie wiem jak ma się kończyć ta rabata, bo gdyby zawijała się dalej można by tu wsadzić piwonie i jeszcze coś przed nie, a tak może to być Carex morovi Variegata lub jakaś inna zimozielona trawka, ewentualnie jeszcze coś innego.
11 i 12 to lilak i świerk.

Oczywiście to tylko moja propozycja

Pogubiłam się po drodze... 13:49, 07 mar 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
a ice dance carex kamilko?

no właśnie chciałabym cos innego bo id mam zaraz przy wejściu i nie chcę jej ciągnąć wzdłuż tej mojej rabaty za pergolą i tak się zastanawiałam co innego mogłoby być
Pogubiłam się po drodze... 13:46, 07 mar 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
potrzebuje niedużą trawę (na wysokość) do takiego półcienia
jaka będzie dobra i najlepiej zimozielona?
a ice dance carex kamilko?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 08:13, 07 mar 2016

Do góry
hej hej
u mnie pustynniki padły w zeszłym roku nie wiem czemu
nawet nosa spod ziemi nie wysunęły ;(

ice dance masz piękną lubię tą trawę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:01, 06 mar 2016

Do góry
A te ice dance to trzeba tak skubać dosłownie ale czy można obciąć nożyczkami?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:36, 06 mar 2016

Do góry
Nie wytrzymałam i poskubalam dziś ice dance i rzekomo morravi variegata. Wyglądają lepiej niz ice dance i mają peeeelno młodych wyrostkow w środku kępy. A ice dance bytujace prezes zima w donicy elce przy ścianie białej w doooskonalej formie bez suchych końcówek nawet. Wniose J nie mróz tylko.zimny wiatr jest dla nich gorszy.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:23, 06 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Dzięki Tobie mam jednak nadzieję, że moje ice dance przeżyją Dziękuję za zdjęcia u Marty pod trzema dębami

Przeżyją, przeżyją
Mała Eleczka 12:03, 06 mar 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Fajne kompozycje w kulach. Czy tak marnie wschodzi Ci stipa w tej wytłaczance czy to coś innego tam czeka?

Ice dance ciachnij ostro i będzie gites. Moja wyglądała lepiej, ale teraz na niej pies się zabawia więc wygląda źle.

A co do ogródka kuzynki to idź w prostotę - jak ma tuje, to dajcie przed nie hortki, a po bokach np zróbcie dwa prostopadłościany z cisów - mniej chorują niż bukszpany i niektóre będą wolniej rosnąć więc powinno być prosto, mało obsługowo a efektownie. Pomiędzy może kora albo żwirek. Szkoda że taraz taki wielki!
może do tego parę stip.
Rozumiem, że donica nie wchodzi w grę tak żeby było podobnie do Ciebie?

No chyba że kuzynka z takich co chciałaby 10 różnych odmian nasadzić na 2m2 To wtedy niech radzi sobie sama.

Stipa wzeszła w każdym miejscu, tylko nie widać tego,bo zrobiłam zdjęcie pod kątem.
Zawsze wkładam po ziareknu w otwór, bo mi się nie chce póżniej ich rozdzielać. Nie zdażyło mi się jeszcze, żeby jakieś nasionko nie wzeszło.

ID niedługo przytne, dzięki

Nie pomyślałam o cisie Dobry pomyśł, dzięki
Mała Eleczka 10:05, 06 mar 2016

Do góry
Fajne kompozycje w kulach. Czy tak marnie wschodzi Ci stipa w tej wytłaczance czy to coś innego tam czeka?

Ice dance ciachnij ostro i będzie gites. Moja wyglądała lepiej, ale teraz na niej pies się zabawia więc wygląda źle.

A co do ogródka kuzynki to idź w prostotę - jak ma tuje, to dajcie przed nie hortki, a po bokach np zróbcie dwa prostopadłościany z cisów - mniej chorują niż bukszpany i niektóre będą wolniej rosnąć więc powinno być prosto, mało obsługowo a efektownie. Pomiędzy może kora albo żwirek. Szkoda że taraz taki wielki!
może do tego parę stip.
Rozumiem, że donica nie wchodzi w grę tak żeby było podobnie do Ciebie?

No chyba że kuzynka z takich co chciałaby 10 różnych odmian nasadzić na 2m2 To wtedy niech radzi sobie sama.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 10:04, 06 mar 2016

Do góry
Dzięki Tobie mam jednak nadzieję, że moje ice dance przeżyją Dziękuję za zdjęcia u Marty pod trzema dębami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:21, 06 mar 2016

Do góry
Basienka napisał(a)

Ewusiu81---- ☺ ☺ ☺

Fantastycznie to wygląda ☺ Tylko ją mam tam malutko miejsca. i nie ma szans niestety na taką różnorodność. W ogóle to miejsce jest nieustawne, ni w pięć, ni w dziesięć... Beznadzieja.

### Rabata ma 1,5m długości i tylko 1m szerokości. ###

Masz może pomysł na okrojona wersje tego cuda ? Bylabym wdzięczna. ☺

Wersja inna jest tylko taka, żeby wywalić Twoją upragnioną sosnę na pniu. Chyba troszkę za mało miejsca na takie rozwiązania tym bardziej, że pierwszorzędną sprawą jest zakrycie ściany domu
Więc po zmianach prezentuje się tak:

1.Została bym przy tui- duże okazy są stosunkowo niedrogie, a i można przycinać żeby się mieściła
2.Rozplenicę Herbsbauer (60cm) można też zastąpić mniejszą ciut jaśniejszą Hameln (50cm) lub np.Little Bunny (30cm)
3.Kulki bukszpanowe proporcjonalnie ciut większe
4. będę się upierać przy jakieś gęstej hortensji (tu-Anabelle)- odpowiedni rozmiar i gęstość wiele zasłonią można ciąć więc rozmiarowo byłaby ok (najlepiej biała lub kremowa żeby rozjaśnić cały zakątek)
5. żeby ożywić całość begonia stale kwitnąca
6. A gdyby tak ten trójkąt obsadzić biało-zielonym bluszczem (można go ciąć ) ??
PS. Nie widzę jak ta rabatka ciągnie się dalej wokół domu ale te trawy pociągnęła bym jeszcze dalej (może np. turzycą Morrowa Ice Dance) żeby zakryła nierówności, lub też można by wykorzystać wykopaną trzmielinkę byle by na ścianę wchodziła
Może ktoś ma inne pomysły, bo ja to na razie z teorii piszę, a nie z doświadczenia swoich rabat
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:17, 05 mar 2016

Do góry
A ice dance są też na przeciwległej rabacie z wiśniami
Zielonym od linijki - ogród Ivony 22:16, 05 mar 2016

Do góry
Albo hortensje pod te graby tylko może jakoś podzielone na grupy czymś zimozielonym a hortki podsadzone ice dance .Bedzie ładny widok bo po jednej stronie szpaler lawendy a po drugiej hortki.
https://pl.pinterest.com/pin/551550285588323697/
Coś jeszcze, coś więcej... 21:47, 05 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Ale masz kwiatów, Sebek! I jak zawsze zdjęcia tak podrasowane, że aż się chce oglądać i oglądać i oglądać...

PS Nie lubię już ice dance. Mam focha na ich ekspansywność i będę przenosić na peryferia ogrodu jako zadarniacz Opitoliłam je dzisiaj ze złości sekatorem, bo mam wrażenie, że udusiły rosnące w nich tulipany.

Wyczytałem w paru wątkach co zamierzasz z nimi zrobić U mnie w zeszłym roku siedziały zwarte i mam nadzieję, że takie pozostaną, posadzone są gęsto Trawom jeeszcze daję spokój, ID najpierw muszą zakwitnąć, wtedy je ciachnę
Ogród pod trzema dębami 21:45, 05 mar 2016

Do góry
tusiawka napisał(a)

Właśnie ice dance w koljnych latach miała serduszka liści coraz wyżej, co jakiś czas musiałam ją odmładzać.
Ta moja teraz rozrasta się tylko na szerokość, ale oczywiście uważam aby nie ciąć za nisko.

To na ile centymetrow scinasz? Bo przeciez te obciete liscie i tak zaschna.
Ja swoje zabilam gdy mialy rok. Przezyly tylko boczne rozlogi a wcale nisko nie obcielam
Ogród pod trzema dębami 21:42, 05 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja skubie ID bo kiedys przez obciananie swoje ukatrupilam...kazda sztuke.ok 15-20minut a troche ich mam....

Właśnie ice dance w koljnych latach miała serduszka liści coraz wyżej, co jakiś czas musiałam ją odmładzać.
Ta moja teraz rozrasta się tylko na szerokość, ale oczywiście uważam aby nie ciąć za nisko.
Ogród pod trzema dębami 21:31, 05 mar 2016

Do góry
Miałam kiedyś ice dance i one tak nie brzydły.
Kłosy i brzydkie liście, można wyciągać przy kilkunastu sztukach.
W pierwszym roku, jak rośliny były małe tak zrobiłam i trwało to z 3 tygodnie.
Teraz obcinam nożycami akumulatorowymi.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:52, 05 mar 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
No właśnie pamiętałam, że machnęłaś nowy dywanik pod brzózką. Ja posadziłam swoje dość rzadko /jak wszystko zresztą u mnie/ i chyba przez to, że mają miejsce pomiędzy sobą, rozłażą się w mało porządny sposób. Ale na szczęście mam dla nich miejsce na takie gęste zadarnienie. Dzięki za fotki obrazujące sytuację! Jestem w szoku, jak w krótkim czasie opanowały trudny przecież teren, bo pod dorosłym drzewem. Brzoza uchodzi za ciężką konkurencję dla wszystkiego, co pod nią rośnie, a widać, że ice dance poradziła tu sobie. Miałaś dobry pomysł na to, gdzie posadzić turzyce

I chyba pod drugą brzozę też posadzę, to jedyna trawa która znosi suszę, ale nie lubi palącego słońca, wtedy źle zimuje.. A rdesty od Pszczółki pójdą na nowa rabatę z piwoniami... Materiał do mnożenia mam.
Dziś za hortkami wydarłam żurawki krwiste i dam tam też ID.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 20:42, 05 mar 2016

Do góry
No właśnie pamiętałam, że machnęłaś nowy dywanik pod brzózką. Ja posadziłam swoje dość rzadko /jak wszystko zresztą u mnie/ i chyba przez to, że mają miejsce pomiędzy sobą, rozłażą się w mało porządny sposób. Ale na szczęście mam dla nich miejsce na takie gęste zadarnienie. Dzięki za fotki obrazujące sytuację! Jestem w szoku, jak w krótkim czasie opanowały trudny przecież teren, bo pod dorosłym drzewem. Brzoza uchodzi za ciężką konkurencję dla wszystkiego, co pod nią rośnie, a widać, że ice dance poradziła tu sobie. Miałaś dobry pomysł na to, gdzie posadzić turzyce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies