Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Droga do spełnienia

Droga do spełnienia

Mala_Mi 22:41, 09 mar 2016

Toszka napisał(a)
nieśmiało tylko proponuję, abyś wyprościła rabatę Łukasza i pozostawiła tylko elegancki, kompatybilny z tarasem łuk na rogu. Taka pofalowana rabata nic nie da z punktu estetyki. Też lubię fale... ale fale fajne są na wąskim ogrodzie - załamuja perspektywę. W twoim przypadku wprowadzą niepotrzebny chaos. Ale to moje zdanie i nie musisz mnie słuchać

Pisałam Ci to samo, czyli masz już 2 głosy... tu trochę pogłębiłam ten łuk aby wyglądało na łuk, a nie na krzywą rabatę. Pół metra różnicy to sorki. ale wygląda na krzywe i już..

I rabata Łukasza.. stan na maj i lipiec.... tak dla poglądu, ale trzeb urouchomić też wyobraźnie.

Mala_Mi 22:45, 09 mar 2016

Toszka napisał(a)

Nie pozostaje nic innego jak tylko zmienić nazwę wątku na
"od pierdolnika do ogrodnika"

Ja zaczynałam od Mimo woli
Kawa 07:52, 10 mar 2016

jankosia napisał(a)
Przypomnicie mi co ile te cisy miały być? Tym razem zapamiętam Albo dla pewności zapiszę

Toszka sadziła baccatę 3 szt na 1 m
a inni różnie
co 30, co 40, co 70
każdy inaczej
wydaje mi się że wszystko zależy od tego jaką roślinę mamy i jaki efekt chcemy uzyskać
ja w sobote pojade po cisy jak poustawiam na rabacie to zobaczę jak mi to wyjdzie
Kawa 08:00, 10 mar 2016

Mała Mi dziękuje Ci za wizualizację jak do tego dodamy z tyłu cisy to będzie ładnie
właśnie chciałam taki efekt że jak np bez przekwitnie żeby coś innego kwitło ale że ja totalny laik to Łukasz mnie wyręczył

Moja rabata wyprofilowana i będzie tak (większego ługu nie mogę już zrobić ale wydaje mi sie że w całości będzie ok, dalej pójdzie od świerka w lewą stronę (na studnię nie patrzymy)

Kawa 08:04, 10 mar 2016

Madżenkowa lista trawiasta

Krótka ściąga dla poczatkujacych trawiastów :
- stipy tniemy na wysokosc 10-15 cm
- hakone, red baron, molinie- nisko przy samej ziemi. Nie mam trzcinnikow (wymarzły w donicy tej zimy) ale cięłabym jak molinie lub seslerie
- rozplenice- na jeża krótko
- seslerie tne na jeża, króciutko. Seslerie tniemy własciwie pod koniec zimy bo juz w lutym ma u mnie młode przyrosty. Powtorka latem jesli będzie brzydka i aby utrzymac ładny pokrój zimą, zwłaszcza skalne.
- miskanty 10-15 cm - a wy jak tniecie?
- carex comans (frosted curls, amazon mist, bronze form) nie tniemy, wyczesujemy, przycinamy tylko suche końce ,ale w moim przypadku tnę je na wysokosci przemarźnięcia czyli zwykle 15-20 cm
- kostrzewy - skubie i zostawiam krótkiego jeża, potem powtórka cięcia/skubania gdy zakwitna.
- carex buchanani - nie ciełam ,lub ciełam same suche końce. Zrobiła sie jednka brzydka i w tym roku utne nisko, ciekawe czy odrośnie.
- carex elata - na jeża bo mi wymarza i wycinam wszystkie brązowe liscie. Jesli kiedyś będzie zimozielona to będę je traktowac jak opisane ponizej carex
- carexy zimozielone (evergold, ice dance, ice cream, morowi variegata, ornithopoda, silver) - tu są rózne szkoły:
- jedna najliczniejsza mówi wyskubywać tylko najbrzydsze liscie , nie ciąc bo sie zabija wierzchołki wzrostu, ale jest to mozliwe jak sie ma kilka sztuk.
- druga szkoła Tomka Grochowskiego - twierdzi tniemy na wysokosc kilku centrymentów, młode przyrosty zasłonią stare brzydkie ucięte liscie, ktore juz nie odrosną-
- trzecia szkoła Madżenkowa - wiosna to co najbrzydsze przycinam same końcówki a gdy ruszaja młode przyrosty obcinam zgodnie z drugą szkołą. Ale tak traktuje tylko dojrzałe, dobrze ukorzenione carexy?

Czy o jakiejs trawie zapomniałam? A jakie sa wasze doswiadczenia?
Mala_Mi 08:08, 10 mar 2016

No i luks.. ale łuk bym dała wiekszy... muszę uciekać wiec mysli nie rozwinę.
iwka 09:57, 10 mar 2016

a studnie będziesz równać z ziemią?
Kawa 10:01, 10 mar 2016

iwka napisał(a)
a studnie będziesz równać z ziemią?

może nie całkiem na płask ale wiercę emowi dziure w brzuchu

mam nadzieję ze jak zobaczy pięną rabatę to sam stweirdzi że coś z tym trzeba zrobić
iwka 10:11, 10 mar 2016

Kawa napisał(a)

może nie całkiem na płask ale wiercę emowi dziure w brzuchu

mam nadzieję ze jak zobaczy pięną rabatę to sam stweirdzi że coś z tym trzeba zrobić

no bo tak patrząc teraz na zdjęcie to nasunęły mi się na myśl rabaty Juzi studnie nawet niższą czymś obsadzić, może cisami właśnie i powstała by taka fajna ścieżka Tylko nie krzycz, wyjechałam znowu z łukiem

Kawa 10:14, 10 mar 2016

ja to już się zastanawiałam czy tej studni w razie w jakimiś trawam nie obsadzić tylko wiosną byłoby łyso

no łukiem pójdzie dalej rabata ale nie wiem czy w tym roku
czyli co większy łuk zrobić?