Cudna ta Twoja piesa. Myślimy o psie. To poważna decyzja więc nie chcę przyśpieszać. Jeżeli przyjdzie ten czas, sądzę, że wiosną, to chciałabym takiego zwierzaka. Czy możesz mi powiedzieć skąd masz swojego psa?
Nadasz spokoju i zapełnisz rabatę jak te 3 maluchy dereniowe rozsadzisz wzdłuż całej rabaty - pomiędzy drzewka jeden, a po bokach dwa.
Tak na szybko IH dorastają do 1,5m szerokości.
W dziurę dodać jeszcze jedną hortkę. Albo te co są rozsadzić rzadziej... bo chyba są na wcisk gęsto.
Zabrać hosty, a bergenię rozsadzić luźniej. W dwóch rzędach naprzemiennie. Rozrosną się i wypełnią chwilowe pustki.
To takie szybkie uwagi
Jeśli chcesz mieć zadowalający efekt to wybierz sobie na początek jedną ulubioną bylinę lub trawkę i zrób z niej motyw przewodni na np 3 sąsiadujących rabatach. W ten sposób uzyskasz wspólny element - łącznik pomiędzy rabatami. I np. na ostatniej rabacie dosadź inną roślinę, by z niej zrobić motyw przewodni na kolejne rabaty. W ten prosty sposób nadasz ciąg kompozycjom i nawet przy wielkim misz-maszu uzyskasz spójną całość.
A swoją drogą widzę, że wiosną czeka cię wiele dzielenia i mnożenia
Róża z avatarka- nie jestem pewna ale to chyba casanova
, kupiłam w tesco
( kupiłam ją jeszcze prawie zimą bo nie mogłam się już doczekać wiosny ,
wsadziłam ją dużej donicy i trzymałam na balkonie ,
co dziwne puściła pędy z liściami i tak wytrzymała 2 miesiące zanim ją wystawiłam w docelowej donicy )
znalazłam w necie starą gazetkę ,
róża kupiona z tej serii
P.S -...A bym zapomniała w stronę Aleksandrowa Łódzkiego
Temat na miałam szalwie dwa lata temu i bardzo długo się trzymała w małej doniczce. W tym roku jedna rośnie w dużej donice i wygląda i trzyma się fenomenalnie. Za rok planuję w dużych donicach sezonowo posadzić te szalwię, zwykłą pelargonię i wilczomlecz. W tym roku wyhodowalam z nasionka naparstnice i liczę, że zakwitną w następnym roku. W ogóle to znowu czeka mnie rewolucja na balkonie, choć teraz wg mnie jest idealnie
Witajcie, w poprzednim poście podałam wymiary dwóch niedużych rabat, które właśnie powstają. Wymyśliłam sobie, żeby wsadzić thuje Danica i rozplenice black beauty, na wiosnę jakieś cebulowe, żeby coś się na rabacie działo zanim rozplenice ruszą. Chciałabym wsadzić jeszcze coś na pniu, ale żeby nie zagłuszyć proporcji. Zastanawiam się, nad szczepionym miłorzębem japońskim, albo różami piennymi.
Co o tym myślicie? a może koncepcja jest zła.