Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród do remontu 16:53, 06 mar 2012

Do góry
ale mały ten świat. A mieszkacie tez w okolicy?
Ogródkowe perypetie:) 16:51, 06 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)

jak ma duzo suchych to je wyrwij. Złap ręką i wyrywaj- wychodzą suche. Tylko z wyczuciem żeby całej rośliny nie wyciągnąć
Dziękuję Magnolio, trochę suchych miały ale nie było aż też za bardzo tragicznie. Będę wyrywała.

Tak się zastanawiam...co oprócz hortensji, które wiem, że się sprawdzą w zacienionym miejscu mogę dać do donic przed wejściem? Bukszpan da radę w totalnym cieniu?

Macie takie piękne kompozycje przed wejściem a u mnie tak nijak

U mnie jeszcze bardziej niż nijak. Totalnie ciemno i pod okapem wszystko. Ach, trzeba ponarzekać razem. Znowu się napatrzyłam na zdjęcia z ogrodów angielskich w necie i czuję się tak sobie .
Ogród do remontu 16:46, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
z pod Piaseczna sąsiadko. Dokładnie Głosków

.....a my z Głoskowa mamy "przyszywaną" rodzinkę
Ogród do remontu 16:37, 06 mar 2012

Do góry
tak Melon to tam. Lubię u nich kupować, mają dobra jakość. Pani Dziatko na Jaskółczej,obok Platformy zaraz uliczka od Puławskiej. Tylko do niej z konkretną lista warto podjechać. Ona ma mało czasu, to szkółkarz. Pracuje do 16tej, ale ceny ma dobre. Wcześniej można zadzwonić, spytać czy ma to czego szukasz.
Jeszcze muszę podjechać do Telackich- chyba w Grochowej, szkółka z bylinami, nigdy tam nie byłam.
Kordus to Wola Mrokowska- wpisz sobie w googla.
A jak jestem w desperacji i coś bardzo potrzebuję to Florial na Baletowej, ale tam są ceny z kosmosu. za to cudeńka miewają
Ogród do remontu 16:23, 06 mar 2012

Do góry
Jednak najczęściej u Melona na Puławskiej. Czasem wpadam do Widaja, czasem u Pani Dziatko- trawy, byliny do cienia, żurawki, bodziszki. Rzadsze trawy u M. Surowińskiego, przez internet- ogrodytraw, a czasem Pani której zlecam wykonanie projektów ogrodów coś mi przywozi z dalszych stron.
Jeszcze odwiedzam Żabieniec jak jestem w okolicy, Grąbczewskich, do Kordusa mi zwykle nie po drodze, ale warto czasem.
Ogród do remontu 16:14, 06 mar 2012

Do góry
Spod Piaseczna sąsiadko. Dokładnie Głosków
Ogród do remontu 16:09, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
styropianem od środka. Wystarczy 2 cm grubości.

dziękuje
jesteś z okolic wawy? a jeśli mogę wiedzieć z której strony? bo ja spod piaseczna
Ogród do remontu 15:49, 06 mar 2012

Do góry
styropianem od środka. Wystarczy 2 cm grubości.
Ogródkowe perypetie:) 15:47, 06 mar 2012

Do góry
nie martw się, tylko wrzuć plan ogrodu, całości. Weź mapkę geodezyjną, powiększ, wrysuj co jest i wgraj.
Co chcesz, co lubisz, masz juz chyba przemyślane, tak?
Ogród do remontu 15:28, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
myślę że drzewo przy domu jest cenne. Jak nasypiesz wokół pnia metr ziemi, to go udusisz.. Mozna próbować robić systemy napowietrzające wokół korzeni, ale nie wiadomo jak to wyjdzie.
Może nie syp takiej warstwy ziemi, tylko przy tarasie zrób murek oporowy do wysokości np połowy tarasu i tam zrób wyniesiona rabatę. Wtedy ogród zajrzy Ci w dom, otoczy zielenią taras, a nie przytłoczysz domu. Tylko trzeba ocieplić taki murek, żeby korzenie nie przemarzały.

Drzewo przy domu jest do wycięcia, za bardzo będzie mi śmiecić, liście gubi bardzo wcześnie, wszędzie ich pełno, i potem stoi taki patyk, bo nawet ostatnio i owoców nie ma, zresztą bardzo stare już jest.
Dzięki za radę o ociepleniu murku, nie miałam o tym pojęcia. A czym się ociepla?
Ogródek do przeróbek ;) 14:02, 06 mar 2012

Do góry
No nie mogę! Danusiu jesteś nieoceniona! Zastosowałam się do Twoich sugestii i namalowałam coś takiego (przepraszam za bazgroły):
8-magnolia
9- serby

i w dalszej części

3- choiny kanadyjskie
4-jukki
5- Zebrinus lub zamiast tych 4 i 5 Morning Light (tak jak radziłaś)
6- kulka z bukszpanu
7- pas lawendy
10- koreanka (mam już, tylko rośnie w trawniku, więc mogłabym przesadzić)
11- tuje wschodnie auera nana
12- jakiś miskant
13- hortensje

znak zapytania- puste pole i brak pomysłów

Na stanie posiadam jeszcze: buk Purple Fountain (rośnie na miejscu przyszłej magnolii), świerk Inversa, 3 jałowce Gold Cone, 3 duże jukki (rosną obecnie przy tarasie), glauca globosa ( widoczny na zdjęciu). Może da się coś z tego tam wkomponować?

Przedogródek Agniechy973 12:18, 06 mar 2012

Do góry
no widzisz- wszystko jest. A na męża uważaj.
Ode mnie próbują go pożyczać, ale tylko niektórym pozwalam.
Zachwycałam się kamionkowymi donicami
Ogródkowe perypetie:) 12:11, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
jak ma duzo suchych to je wyrwij. Złap ręką i wyrywaj- wychodzą suche. Tylko z wyczuciem żeby całej rośliny nie wyciągnąć
Dziękuję Magnolio, trochę suchych miały ale nie było aż też za bardzo tragicznie. Będę wyrywała.

Tak się zastanawiam...co oprócz hortensji, które wiem, że się sprawdzą w zacienionym miejscu mogę dać do donic przed wejściem? Bukszpan da radę w totalnym cieniu?

Macie takie piękne kompozycje przed wejściem a u mnie tak nijak
Przedogródek Agniechy973 12:02, 06 mar 2012

Do góry
zazdroszczę bazaltu- jest taki śliczny.
Ze schodami lepiej nie szaleć, bo łatwo przedobrzyć jak się robi organiczne formy dla schodów, tarasów, okapów... można się zgalopować i stworzyć 'bajkową' scenerię.
Przedogródek Agniechy973 11:59, 06 mar 2012

Do góry
tak, dobrze zrozumiałaś. Kostka tylko ramką. Dlatego żeby nie wydawać radziłam żeby obejrzec co wydobywa się w Twojej okolicy- na śląsku kostkę granitową można kupić czasem za 200 zł /tonę. Tyle , lub nie wiele więcej by wystarczyło na takie 'ramki' . Plus zaprawa i piasek i zdolny mąż.
A od kształtu schodów się odczep.Są fajne. jak wokół zarośnie, postawisz kilka donic-te co są są świetne, będzie super
Ogródkowe perypetie:) 11:40, 06 mar 2012

Do góry
Ogród do remontu 11:37, 06 mar 2012

Do góry
myślę że drzewo przy domu jest cenne. Jak nasypiesz wokół pnia metr ziemi, to go udusisz.. Mozna próbować robić systemy napowietrzające wokół korzeni, ale nie wiadomo jak to wyjdzie.
Może nie syp takiej warstwy ziemi, tylko przy tarasie zrób murek oporowy do wysokości np połowy tarasu i tam zrób wyniesiona rabatę. Wtedy ogród zajrzy Ci w dom, otoczy zielenią taras, a nie przytłoczysz domu. Tylko trzeba ocieplić taki murek, żeby korzenie nie przemarzały.
Ogródek do przeróbek ;) 11:24, 06 mar 2012

Do góry
anka napisał(a)

chciałabym mieć w ogrodzie też magnolię. Czy myślicie,że mogłabym ją posadzić gdzieś na tej rabacie?

Magnolia pasowałaby między różanecznikami co jest taka przerwa. Coś tam jest, ale możesz przesadzić.
Ogród do remontu 11:15, 06 mar 2012

Do góry
Ewie chodzi chyba o to że go ściągniesz do ziemi tzn. dodasz mu ciężaru, zrobi się zbyt przysadzisty, ciężki
Ogród do remontu 11:14, 06 mar 2012

Do góry
jak sobie wyobrażam że ten dom ze zdjęcia nie ma skarpy wokół, wtedy wydaje mi się znacznie ładniejszy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies