Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:28, 28 wrz 2019

Do góry
Dzisiejszy dzień był bardzo sympatyczny! Spędziłam z Wami super chwilę, ogród tak piękny kolorowy że aż trudno ogarnąć to słowami!! Jestem pod ogromnym wrażeniem jak ogród rośliny mogą zmienić się przez rok..... Po prostu CUDO!!
Oprócz roślin, które są bezwzględnie piękne ja zachwycalam się dodatkami. To niewiarygodne jak dużo daje taka biżuteria.
Pozdrawiam kochani
Ogród z wilkiem zamkn. 22:24, 28 wrz 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Iwonka
świeczki w domkach zapalam sporadycznie ….częściej jesienią -jak je mam w domu ….na zewnątrz prawdę mówiąc w tym sezonie ani razu nie zapaliłam ….

dzisiaj pojechałam szukać świdośliwy …..a wróciłam z astarami ,małymi chryzantemami na parapet

i w dodatku od razu cały dzień tworzyłam nową rabatę ….jestem nie lekko ,a bardzo szurnięta -teraz rąk i pleców nie czuję
zdjęcie już prawie po ciemku zrobione

nie wiem co z tego będzie ,bo większość roślin zabrana z innych rabat ,gdzie już busz był -nie wiem czy się przyjmą -zobaczymy …
sesleria jesienna i gracki podzielone nie w takiej porze jak trzeba

mam tam 3 gracki,seslerie jesienną ,kupione dziś różne astry ,3 barbule,3 mini brzózki-nie pamiętam jak ta odmiana się nazywa ,oczara , kruszynę i grujecznika nisko szczepionego

i zrobiłam tą rabatę dziwnie ….tylko w dołkach dobroci -zdarłam trochę darń wertykulatorem ,zasypałam korą -na to jeszcze dam tekturę i dosypię dobrej ziemi ( mam zamówioną od ogrodnika -podobno dobrą -mieszaną z obornikiem ,kompostem -okaże się )a dopiero na wiosnę jak to się przegryzie przekopię wokół tych roślin

wiem ,że od d...strony ale oglądałam i czytałam gdzieś o takiej metodzie szykowania nowych rabat -eksperymentuję więc

tu przy wiśniach też zamierzam tak zrobić ….wiosną okaże się czy pójście na łatwiznę przyniesie jakiś skutek albo będę zadowolona ,albo chwasty mnie pokonają …..

buziaki cieszę się ,że spowrotem chce mi się kopać

Z tym szurnięciem to coś jest. Tylko, że to prawie wszystkich ogrodowo zakręconych dotyczy. Oczywiście mnie również.
Cieszę się Madziu, że znów chce Ci się kopać. Kop dziewczyno, kop. Będzie pięknie.
A jak jest z zimowaniem grujecznika? Bo mam na niego chęć ( w razie gdy jakiś krzew się zestarzeje i padnie a rosną już 10 lat). Słyszałam, że nie za bardzo dobrze zimują u nas. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam Madziu cieplutko.
Zielony zakątek z Antonówką 22:18, 28 wrz 2019

Do góry
Widoki ogólne:

- z prawej i lewej strony wzdłuż ogrodzenia

Ptasi gaj 22:15, 28 wrz 2019

Do góry
Co to za roślina?

Malutki pod lasem 22:14, 28 wrz 2019

Do góry
Dzisiaj przyjechało wsparcie Tata Tym sposobem sporo się posunęło w kwestii ułożnia kostek i przejścia przez rabatę. Sporo też powyrywałam chwastów, fajny dzień był.
Na bałagan na zdjęciach nie patrzymy, ale na szybko robiłam na koniec dnia, bo właśnie zaczynało padać

Moim zdaniem fajnie wyszło, miałam dostawę mączki bazaltowej i podjechała po nią Makusia i też mówi, że fajnie
Jak cała rabata będzie zasypana korą to chyba będzie dobrze, do tego trawki wylewające się na to przejście

A tak jest z góry
Zielony zakątek z Antonówką 22:11, 28 wrz 2019

Do góry

Ogród z wilkiem zamkn. 22:11, 28 wrz 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

odpisałam dzięki również
kawałek nowego misz maszu

ten oczar mnie zaczarował

Piękny misz masz Jak wszystko porośnie będzie mega buszyk, to co lubię najbardziej!
Ptasi gaj 22:09, 28 wrz 2019

Do góry
CD

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:05, 28 wrz 2019

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

Po pierwsze primo: Oudolf zzieleniałby z wrażenia
Po drugie primo: zawsze mi się podobał Twój baaaardzo stary ogród

Łaskawco. Znam swoje miejsce w szeregu. Raczej byłby zdziwiony, że na tak małej powierzchni można tyle upchnąć. Te wewnętrzne rabaty to taki mój osobisty wkład w popularyzowanie pospolitości roślinnych.

Czasem zdarza mi się myśleć, co to będzie w tym miejscu za lat dziesiąt. Trochę namieszałam. W wariancie optymistycznym energii życiowej niezbędnej na działania ogrodowe zostało mi na jakiej 10-12 lat. Ktoś będzie miał niezłą zagwozdkę, co z tym fantem zrobić.

Ptasi gaj 22:00, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:58, 28 wrz 2019

Do góry

Ptasi gaj 21:54, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Zielony zakątek z Antonówką 21:53, 28 wrz 2019

Do góry
W końcu dokończyłam rabatę przy pergoli z różą 'Barok'

Rozmieszczenie roślin: bukszpan, miłka okazała (ma być różowa mgiełka nad bukszpanowym wężykiem), hortka 'Wims Red', miskant sinensis 'Ghana' na przemian ze zwykłą różową jeżówką, paprocie z dębem kulistym 'Aurea' szczepionym na pniu i hortki.
Przy pergoli gąszcz jeżówek
Rośliny jeszcze młode, nie mają docelowej wysokości więc na efekt trzeba troszkę poczekać
Ptasi gaj 21:50, 28 wrz 2019

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies