Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przedogródek Agniechy973 10:41, 12 mar 2012

Do góry
to co wyokragliłaś to też. Ale jeszcze ta linia przy której jest nr 3- zrób ją taką jak tą ostatnią co narysowałaś teraz
Przedogródek Agniechy973 10:37, 12 mar 2012

Do góry
Agnieszko powoli. Wiem że to głupia rada, jak cos się zaczyna to zaraz okazuje się że żeby tu było dobrze, to trzeba coś przesadzić gdzie indziej, a tam gdzie indziej warto skończyć co się zaczęło i tak wiąże się ze sobą i zazębia 10 rzeczy Ale lepiej zacisnąć zęby, usiąść przy stole, wypisać sobie listę tych zazębionych, bardzo ważnych rzeczy i wybrać te najważniejsze A resztę rozplanować na kolejne sezony Bo i finansowo można się wypłukać i potem pary nie starczy żeby skończyć co się zaczeło i radość z tego ucieka bo za dużo wątków, za mało sił, czasu, pieniędzy.
Może skopcie i wyrównajcie niektóre rabaty, zasiejcie je jednorocznym łanem zielonki- łubin, gryka, facelia, albo coś innego, albo nawet zostawcie na razie i tyle.
Dobrze Cię rozumiem, ale miałam już momenty kiedy rozpoczeliśmy kilka prac na raz i w trakcie okazało się że nie damy rady kupić wszystkiego ani skończyc tych prac w określonym czasie. To była spora frustracja. Dlatego od stycznia negocjujemy i przepychamy się z M. co w tym sezonie będzie na liście priorytetów.
Przedogródek Agniechy973 10:28, 12 mar 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Jeszcze jedno mi się nasunęło w sobotę. Mam kilkanaście juk, jedne mniejsze inne większe. Jeszcze ciocia ma dla mnie kilka. One ładnie wyglądałyby na tle żwirku. Tam gdzie rosną zrobiło się dla nich za cieniście. Zastanawiałam się nad umieszczeniem ich w suchej rzece naprzeciwko schodów do domu lub/i
w tej najszerszej części rzeki obok krzyża. Nie wiem tylko czy to nie zakłóci kompozycji. Juki podobają mi się zwłaszcza gdy kwitną.

na przeciwko schodów w rzece suchej? to na szambie? Mówiłas że tam bardzo mało ziemi jest.
Przedogródek Agniechy973 10:25, 12 mar 2012

Do góry
acha- no tak, blady kolor, róze 'zaświecą' przy nim
Przedogródek Agniechy973 10:24, 12 mar 2012

Do góry
Aga i jak to w realu? Podoba Ci się?
Pomogę z nasadzeniami w szerokiej wersji, tyle że ja mam w głowie dużo wątków ogrodowych mój ogród, dlatego szybko zapominam i myli mi się. Więc co mam pomóc, policzyć?
co do nasadzeń na szambie- jak trzeba skończyć wcześniej, to trzeba. Dobry kierunek z jak zrobiłaś ołówkiem, ale jeszcze to wyokrągl, zrób bardziej koliscie.

Przedogródek Agniechy973 10:08, 12 mar 2012

Do góry
śliczna ta żólta róża. A jaką Ty dokładnie masz tę ścianę domu? To taki żółty budyniowy, blady? Może będzie ok z różami, bo one mają 'ramkę' ze świeżej zieleni liści W weekend myślałam żeby Ci zaproponować żółte, zdrowe róże, albo białe Do białych z przodu można dać jeszcze grupę niższych, nawet różowych bo będą odsunięte od ściany . A do żółtych może niskie morelowe, pomarańczowo- żólte, w każdym razie w ciepłej tonacji z domieszką zółtego. Tylko niskie i zdrowe, łatwe, żeby nie chorowały pół sezonu. Wtedy już jest sporo, niskie piętro z róż też jest, już bym nie sadziła ramki bukszpanowej, najwyżej jako akcent 3 kulki bukszpanu który doda trochę porządku rabacie.
Ale też można zostać przy 1 odmianie róż, do tego ładne zadarnienie z niskich bylin. Kurcze, tu też mi nie pasuje ramka bukszpanowa, bo na kolistej rabacie ma być taka naturalistyczna kompozycja, na drugim kole też trzeba będzie nawiązać stylem do koła pierwszego,a ta ramka jest taka klasyczna. też bym dałam kule jako akcent
Ogród do remontu 17:44, 11 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Edytko, koniecznie załóż swój wątek bo się tak rządzimy w cudzym ogródku

Hej, ale to ogródki wirtualne! Radę dostanie każdy, chyba do udzielania się i zadawania pytań nie są konieczne "własne" wątki. Nie szuakając daleko np. Magnolia obywa się świetnie bez własnego wątku.
Przedogródek Agniechy973 14:12, 11 mar 2012

Do góry
Danusiu, dzięki za powyższe porady, ale tak naprawdę ten rysunek już nieaktualny. Magnolia mi tu bardzo dużo pozmieniała i powstał b. ładny pomysł na przestrzeń wokół domu. Teraz zastanawiam się nad różanką przy tarasie.
Tu przypomnę jej rysunki

Przedogródek Agniechy973 13:57, 11 mar 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Podczas pracy w ogrodzie trochę sobie analizowałam dzisiejsze projektowanie i wymyśliłam co następuje (myślenie na świeżym powietrzu lepiej mi idzie)"

1. Kosodrzewiny (naliczyłam 10 szt.) spróbujemy dołożyć do nasadzeń przy garażu. Magnolia pisała, że te zwykłe wyłysieją jak będą przysłonięte, więc damy sobie spokój z nimi przy tarasie, a przy garażu się przyda coś zielonego zimą.
2. Przy tarasie mam przecież 2 rabaty - tą przy samym domu (nr 1) i drugą jako półkole naprzeciwko tarasu (nr 2).
Żeby nie walczyć z kolorem domu, rabatę nr 1 można urządzić z innym kolorem róż niż te co wybrałam i będzie można zaplanować ją bez komplikacji.
Rabata nr 2 może wtedy przyjąć moje wybrane róże w kolorze różowym, bo będzie w trawniku czyli na tle zielonego. W tą rabatę planujemy też moją magnolię gwieździstą (zastanawiam się czy nie dać jeszcze jednej) i trzeba uwzględnić to, że rosną tu 2 tuje już za duże do przesadzenia, więc trzeba będzie je jakoś objąć tą rabatą.
Zdj. niezbyt dobre, ale na dzisiejszy dzień takie musi zostać.

Traw po lewej bym nie dawała tak po prostu w trawniku, albo wykroić rabatkę i dodać im coś, albo trawy wkomponować w inne rabaty.

Po lewej stronie, co masz przy domu schody, można by było wyokrąglić te nawierzchnie kanciaste może leciutką, płytką rabatką?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:25, 11 mar 2012

Do góry
No chyba najtrudnijsza decyzja z tym drzewem...Od początku miałam własnie taka wizję brzozy. EwaG otworzyła mi oczy na to że forma zwisająca drzewka będzie jakby "przygniatająca" dla tej skarpy. I szukam teraz jakigoś lekko kolumnowego, niewyskiego drzewa...Może kwitnącego jak magnolia i wiśnia a może jakiegoś z lekko żotłtymi liściami.
Czyli wiąz odpada?
Jeszcze mi przyszło do głowy jedno - Buk pospolity 'Dawyck Gold'. Może takie?
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 21:23, 10 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Przyleciał gołąbek na wysoki dąbek,
zajrzał do Danusi, czy u niej porządek?
A u tej Danusi....węże ławki myją,
grządki wysprzątane, bukszpany podlane,
na tarasowym stole kwiaty stoją w kole,
niczym okruch nieba kule niebieszczeją ,
prymulki, hortensje, żurawki się śmieją!
A sama Danusia? Niczym Księżna Pani
Chodzi po ogrodzie z sekatorem w rączce
i ścina gałązki niezbyt pasujące!
Tutaj już jest wiosna!- zagruchał gołąbek-
i odleciał szukać miejsca na swój domek.....
.

Dziękuję Haniu

Magnolia "Satisfaction"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:21, 10 mar 2012

Do góry
Haniu, dziękuję

Magnolia "Satisfaction"
Przedogródek Agniechy973 20:00, 09 mar 2012

Do góry
Podczas pracy w ogrodzie trochę sobie analizowałam dzisiejsze projektowanie i wymyśliłam co następuje (myślenie na świeżym powietrzu lepiej mi idzie)"

1. Kosodrzewiny (naliczyłam 10 szt.) spróbujemy dołożyć do nasadzeń przy garażu. Magnolia pisała, że te zwykłe wyłysieją jak będą przysłonięte, więc damy sobie spokój z nimi przy tarasie, a przy garażu się przyda coś zielonego zimą.
2. Przy tarasie mam przecież 2 rabaty - tą przy samym domu (nr 1) i drugą jako półkole naprzeciwko tarasu (nr 2).
Żeby nie walczyć z kolorem domu, rabatę nr 1 można urządzić z innym kolorem róż niż te co wybrałam i będzie można zaplanować ją bez komplikacji.
Rabata nr 2 może wtedy przyjąć moje wybrane róże w kolorze różowym, bo będzie w trawniku czyli na tle zielonego. W tą rabatę planujemy też moją magnolię gwieździstą (zastanawiam się czy nie dać jeszcze jednej) i trzeba uwzględnić to, że rosną tu 2 tuje już za duże do przesadzenia, więc trzeba będzie je jakoś objąć tą rabatą.
Zdj. niezbyt dobre, ale na dzisiejszy dzień takie musi zostać.

Przedogródek Agniechy973 14:46, 09 mar 2012

Do góry
niezłe
Przedogródek Agniechy973 14:30, 09 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ja pochłonełam pizzę bo dziecko wściekłe bo głodne wpadło do nas do pracy. Więc tzreba było skoczyć po jedzenie. Ciekawe- to grzeczna dziewczynka, a taka potwora na głodnego.
KOńczę cos, mam zawaloną głowę, pomyślę w weekend.

Mój młodszy syn też zamienia się w potwora jak jest głodny. Teraz już wiemy, ale kiedyś kilka razy nie wiedzieliśmy co się dzieje.
Przedogródek Agniechy973 14:27, 09 mar 2012

Do góry
ja pochłonełam pizzę bo dziecko wściekłe bo głodne wpadło do nas do pracy. Więc tzreba było skoczyć po jedzenie. Ciekawe- to grzeczna dziewczynka, a taka potwora na głodnego.
KOńczę cos, mam zawaloną głowę, pomyślę w weekend.
Przedogródek Agniechy973 14:19, 09 mar 2012

Do góry
no, tak, trzeba pomyśleć.
coś wymyślimy nie martw się
Przedogródek Agniechy973 14:03, 09 mar 2012

Do góry
David- niezłe
Przedogródek Agniechy973 13:58, 09 mar 2012

Do góry
kurcze, blado różowy z żółtym. Kosówka to ta z tych małych- pumilio, czy jaka? Zwykła rosnie, ale jak ją zasłonimy różami to 'wylnieje'. A ile tam jest miejsca? Może między róże a scianę wciśnie się jakas ciemna zieleń?
Przedogródek Agniechy973 13:51, 09 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Tez potem pomyślałam że przy tarasie róże. Z lawedną i kosówką byłoby im dobrze.

Serio?
A co z moją żółtą ścianą domu? Te róże, które wybrałam krążą wokół różowego, coś mi nie gra. Chyba, że kosówka złagodzi zielonym.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies