jak potrzebujesz więcej miejsca na byliny , to zrób miejsca na nie na brzegu skarpy. Sadź plamami, zamiast co którejś 1 czy 2 szt róż. Do tych plam możesz jeszcze dołożyć kępy szałwi omszonej ( chyba że nie wiesz co z lawendą , to lawendę)
Magnolio czytasz w moich myślach...! właśnie tak chciałam zrobić, i dołożyć szałwię omszoną. Jak się patrzy na skarpę z brzegu to ona już nie jest taka wysoka, bo murek ją podwyższył trochę. Widać to zresztą na zdjęciu wyżej. Więc byliny powinny mieć tutaj całkiem nieźle, zakładam że się rozrosną ładnie.
Ok, to mamy serby, za nimi trawę, 2-3 szt? i dalej będą kosodrzewiny z różami.
Planowałam iść po skarpie od serbów..
Kosodrzewina, jeszcze nie wiem jaka i może niskie iglaki gdzieś i róże, ale róż mniej. Dalej im bardziej w stronę huśtawki tym ilość róż rośnie a kosówek maleje, a potem znowu mniej róż a więcej iglaków. Może tak, czy to głupi pomysł?
ja bym sadziła grupami kosówki w różach, albo odwrotnie- róże w kosówkach nieregularnie.
Tak jakby ktoś je ( np te kosówki ) rzucił od niechcenia w róże. Więc moga być pojedyńczo, po 2 , po 3 ze sobą...
Może być tak że więcej będzie w niektórych partiach,a le te przejścia właśnie niech będą nieregularane.
Ile sztuka trawy za serby?- co 45 cm , nie wiem- 3- 5 szt? Niech odrobinkę wystają zza serbów
jak jest tam ciemno to choina , serby muszą mieć słońce
ciemno nie, ale półcień będzie, akurat w tym miejscu.
O to może zamiast tych 3 kulek na pniu dać choiny jako tło róż??
Uparłam się na nie..
oświeć mnie- o jakich kulkach na pniu piszesz?
Za różami planowałam 3 derenie elegantissima na pniu.
choiny z czasem będą szerokie, chyba że je będziesz ciąć mocno. ale wtedy to wyjdzie żywopłot. Chyba że choiny kanadyjskie 'Jevris' czy 'Fantana'
Jak lubisz bardzo choiny kanadyjskie, to zamiast kosówek możesz je wsadzić z różami- tzn odmianę Jeddeloch. Ale musisz im zrobić takie 'kieszonki ' w skarpie- tzn płaskie miejsca żeby zatrzymać im wodę wokół nich póki są młode
ja bym sadziła grupami kosówki w różach, albo odwrotnie- róże w kosówkach nieregularnie.
Tak jakby ktoś je ( np te kosówki ) rzucił od niechcenia w róże. Więc moga być pojedyńczo, po 2 , po 3 ze sobą...
Może być tak że więcej będzie w niektórych partiach,a le te przejścia właśnie niech będą nieregularane.
Ile sztuka trawy za serby?- co 45 cm , nie wiem- 3- 5 szt? Niech odrobinkę wystają zza serbów
Matko jak ja to zrealizuję to będzie święto Nie wiem za co się zabrać. chyba za wybranie kosówek
Ok, 2-3 róże w kosówkach, kosówki plamami, w różnych kolorach?
Nie wiem ile te serby zajmą, ja się ciągle łamię, że to takie duże drzewa.. Pewnie z 5 wejdzie jak nic. Wychodzić mają tylko na skarpę czy w drugim kierunku - róż również?
radzę Ci nie dawac dużo rodzajów iglaków, lepiej powściagliwie z tym. Odpłacą Ci piękną , spójna kompozycją, tym bardziej że byliny i trawy już przełamią jednorodność skarpy.
choiny z czasem będą szerokie, chyba że je będziesz ciąć mocno. ale wtedy to wyjdzie żywopłot. Chyba że choiny kanadyjskie 'Jevris' czy 'Fantana'
Jak lubisz bardzo choiny kanadyjskie, to zamiast kosówek możesz je wsadzić z różami- tzn odmianę Jeddeloch. Ale musisz im zrobić takie 'kieszonki ' w skarpie- tzn płaskie miejsca żeby zatrzymać im wodę wokół nich póki są młode
Nie chcę żywopłotu, lubię ażurki dlatego myślałam o choinach kanadyjskich, ale faktycznie mogą mieć za ciemno. Z Jeddeloch da się zrobić, robiłam tak przy kosodrzewinie właśnie.
radzę Ci nie dawac dużo rodzajów iglaków, lepiej powściagliwie z tym. Odpłacą Ci piękną , spójna kompozycją, tym bardziej że byliny i trawy już przełamią jednorodność skarpy.