Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogródkowy zawrót glowy 08:51, 01 maj 2013

Do góry
Interesuje, interesuje. Wklejaj na jeden post nie więcej jak 4 zdjęcia. Lepiej się wgrywają oglądającym go.
Skalniak przeszedł ciekawe metamorfozy, za każdym razem na lepsze. Każdy za nas przechodził etap "chciejstwa", więc nie jesteś pierwsza. Widać, że twój ogród się zmienia, będzie coraz piękniej, ba, już jest. Widzę, że ogród tworzycie sami, a to duża satysfakcja. Pokazuj dalej swoje metamorfozy. Serdecznie pozdrawiam
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 08:20, 30 kwi 2013

Do góry
Diana napisał(a)
Moja trawka odżyła już pięknie ... chyba już czas na pierwsze koszenie.

pozdrawiam i miłego dnia życzę

Piękny trawnik, piękny skalniak a weranda/pergola wow!!!
Ogródkowy zawrót glowy 22:13, 29 kwi 2013

Do góry
Znalazłam jeszcze zdjęcia z przebudowy skalniaka

A to juz jedno z bardziej aktualnych choć teraz wygląda zupełnie inaczej.. powstała nowa kaskada a skalniak ma obwódkę z podkładów kolejowych

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:36, 29 kwi 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ania, na jakim stanowisku najlepiej wychodzą Ci sasanki?

Na każdym.. kwaśne, zasadowe, skalniak, glina, w słońcu i cieniu.... ale zdecydowanie najładniejsze i największe są na skalniaku w słoneczku Ostanio znalazłam zapomnianą pod cyprysem gdzie miałą ZERO słońc i przetrwałą co najmniej 2 lata w takim stanie. Wykopałąm cyprysa i ..zobaczyłam sasankę Może rahityczna, ale żyje
Działka wkoło Lubczyka :) 22:25, 28 kwi 2013

Do góry
dzisiaj niedziela minęła nam pracowicie!
po dzisiejszym dniu stwierdzam, że znów muszę wyluzować i nie nastawiać się, że zrobię wszystko od razu, bo po raz kolejny widzę, że tak się nie da!
myślałam, że ogrodzenie raz dwa i będzie zrobione, bo co to za problem naciągnąć siatkę!
a tu doopa, z 3 części zrobiliśmy tylko 1 !!
troszkę jeszcze ogarnęłam podwórko z widocznego gruzu, odłożyłam kamienie na skalniak, bo jak jutro wujek wpadnie z koparką, to żeby mógł spokojnie robić, a nie, ze dopiero będziemy się organizować!
no i tak dzień zleciał, w planie miałam więcej zaplanowane, ale życie jak zwykle swoje
i tak oto prezentuje się siatka na tyle domu!
szkoda, że nie cyknęłam już jak było skończone, tzn jeszcze drut na dole pociągnięty, no ale obraz już jest

zaraz inaczej z tym ogrodzeniem majówka zapowiada się pracowicie, bo Jarek przyjedzie nam pomóc dokończyć ogrodzenie, a jutro wujek przyjedzie z koparką podsypać taras i potem zaczniemy zwozić ziemię, a i chyba studnie jeszcze zrobimy
miłej nocy i miłego przyszłego tygodnia życzę :*
Duży ogród Majunii na Warmii 20:13, 28 kwi 2013

Do góry
Najpierw było tak:

potem trawka urosła

pojawił się taras

i skalniak
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:34, 28 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Anka przybiegłam z pasem na narzekanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja się zawsze Twoim ogrodem zawchwycam a Ty marudzisz!!! Ja mam 900 m2 aTy ile? Gdybym miała taki wielki ogród jak Ty miałabym zupełnie inny. A Twój jest różnorodny i piękny!!!

I proszę odmeldować co takiego ślicznego niebieskiego na skalniaku kwitnie bo mi czegoś takiego przy tarasie brakuje!!!!!!

I siem zdenerowałam na Ciebie i mam focha!!!! I jeszcze proszę o systematyczne zdjęcia tej magnoli Henry bo jej nie znam. Dumam gdzie by ją posadzić!!!!

I może wreszcie będę wiedziała czy ma susan czy betty. Obie są podobno nigry... Ja już nie wiem, jedno wiem, że kupowałm nigre, która najpóźniej zakwita...

nie bij.....tłumacz......bezstresowo teraz się chowamy .ha, ha ,ha
niebieski to żagwin, na skalniak typowy, dopiero zaczyna kwitnąć.. potem widać tylko niebieskie..albo odcienie lila.... ,albo mam różne odmiany, albo tak sama z siebie się mieni odcieniem..

Ogród w lesie, projekt, pomożecie ? 20:30, 27 kwi 2013

Do góry
zmiana w planach. postanowiłam wywalić ten płotek i wydłużyć tę rabatę aż do końca ogrodzenia. będzie więc częściowo półcienista a częściowo cienista. Pomysłu nie mam za bardzo na nasadzenia. Będę wdzięczna za sugestię. Będzie mieć w sumie długości ok. 7m. a szerokość różnie od 3 do 4m. Za tym płotkiem co będzie wywalony jest tylko niewielki skalniak z rozchodnikami, rojnikami, i trawą, i jałowiec pospolity (wys.ok.1,5m). Poza tym nie ma nic szczególnego, jest tam pole do popisu. Na tym planie to widać mniej więcej. I przypominam też jak wyglądał ten płot i rabata przed nim.

Na zdjęciu widać że tam słup jest, chciałabym żeby coś go porosło. I chciałabym tam więcej zimozielonych roślin, żeby zimą nie było goło.
Widzę tam też jakieś krzaki, taki trochę "małpi gaj".
Ogród w skali mikro :) 22:16, 26 kwi 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Julciu... Zawciąg nie był świadomy tego ,że się porywa na własne życie ..., na moim dachu jest zaledwie 8 cm gleby i słońce non stop..jest wprawdzie wyizolowany od spodu i boków...ale jednak..rosną tam rozchodniki , rojniki i jeszcze parę aparatów , których nazwy nie znam... Mam ten dach od dwóch lat i ok 50 % to już stali mieszkańcy , reszta mieszka tam tylko tymczasowo ... Bo mają szybki zgon ... Kiedy jestem u kogoś , komu się skalniak nadmiernie rozrósł , to biorę odrobinkę a potem obserwuję ... Co wytrzymie

Jak jutro wrócę z roboty , to mogę Ci fotkę zrobić , jeśli zechcesz

Fotkę kcem, ale już jest jutro, ale wieczór a ja dopiero dotarłam do Ciebie...wracam czytać

gierczusia napisał(a)
Wczoraj wieczorkiem rozpoczęłam moją ogrodową rewolucję ... Wrzucam fotki dziś , bo wczoraj byłam taka padnięta i jednocześnie miałam takiego stresa przed dzisiejszym egzaminem ,że już nie dałam po prostu rady ... Zaczynam demontować rabatę z tylu , która zmieni kształt... Wywlokłam stamtąd bergenię i przesadziłam ją do przodu...

mnie czeka podobny stres 21 maja.....też bendem się martwiła czy płyta odpali....ja dzisiaj padam.....
.....czekam na destrukcję rabaty i ....idę czytać dalej

gierczusia napisał(a)
Kaśku.. U mnie taka glina ,że po prostu czasem łopatki nie jestem w stanie w glebę wbić.. .., katastrofa .. Dzieki Bogu ,że mój eM jest słusznej postury więc dał radę .... Bo gdyby był budowy np .Leonardo do Caprio to by stał w tych bucikach wklejony w tą glinę pewnie do tej pory

......mój twierdzi, że jest dobrze zbudowany....a oponka z przodu to siem z głodu robi

gierczusia napisał(a)
Gosiu Joanno .. Mozga niezbyt fajni zimą wyglada .. Taka kupa suchych liści..nie to co inne traweczki .. Ale już wiosną i do końca jesieni jest przepiękna

jak głęboko musiałaś zrobic ogranicznik dla mozgi....bo muszem też

gierczusia napisał(a)
Bociuś... Koleguj siem plizzzz ...nie możesz mnie porzucić z powodu małej stopy , no ja Ciem proszem .. Zawsze mogę , kiedy bedem się z Tobą spotykać założyć buty rozm 40 i wypchać sobie czubki watą , cobym siem nie zabiła

A tak serio ... .. Mój dziadek zawsze twierdzi ,że pasują mu wszystkie buty od 36 do 43.., ... I coś w tym jest ... Ma mega wysokie podbicie i w sumie te wszystkie buty mu się na nodze trzymają , ale nieraz może sobie w butach swobodnie paluszkami pomachać ..., coś jak pippi lansztrumf ..,( nie wiem jak to się pisze , a nie będę wujka Google kłopotać )

phiii 36? toż to stopa Małolaty...słowem nie martw siem...jeszcze urośnie... ale chyba raczej cena butów, bo raczej trudno dostać w takim rozmiarze?....mniemam

buziam na dobranoc i słonka na weekend życzem
Od czego zacząć? 09:53, 26 kwi 2013

Do góry
Witaj Selly! Dziękuję za miłe powitanie i prześliczny bukiecik. To my prawie sąsiadkami jesteśmy.
Zaskoczyłaś mnie pomysłem podwyższonej rabaty. Muszę to przemyśleć. To miejsce jest najbardziej nasłonecznione, a poza tym na tej niewielkiej powierzchni to jedyne miejsce na taki "schowek" dla relaksu. Wiesz, w koło inne działeczki, sąsiedzi, okna domów. A tak sobie wymarzyłam, że z dwóch stron tarasiku ustawię pergole z pnączami, obok złotokap i się trochę skryję z książką i herbatką.
Taką podwyższoną rabatkę czy mini skalniak to wymyśliłam sobie wzdłuż ogrodzenia właśnie za tym betonowym miejscem, gdzie na zdjęciu płonie ognisko.
A To dla Ciebie!
Miłego dnia!
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 23:28, 24 kwi 2013

Do góry
Słoneczko dzisiaj pięknie świeciło ...

Uruchomiłam ciurkadełko ....

Skalniak rozkwita ...

MAGNOLIA już prawie ...

Jurajski Ogród 22:49, 24 kwi 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
przedsmak, czyli zanim wybuchną kaskady kwiecia
[img size=64[img

Agnieszko przypomnij mi jak się ten skalniak nazywa? Cudo, które muszę sobie kupić
Ogród w skali mikro :) 20:01, 24 kwi 2013

Do góry
Julciu... Zawciąg nie był świadomy tego ,że się porywa na własne życie ..., na moim dachu jest zaledwie 8 cm gleby i słońce non stop..jest wprawdzie wyizolowany od spodu i boków...ale jednak..rosną tam rozchodniki , rojniki i jeszcze parę aparatów , których nazwy nie znam... Mam ten dach od dwóch lat i ok 50 % to już stali mieszkańcy , reszta mieszka tam tylko tymczasowo ... Bo mają szybki zgon ... Kiedy jestem u kogoś , komu się skalniak nadmiernie rozrósł , to biorę odrobinkę a potem obserwuję ... Co wytrzymie

Jak jutro wrócę z roboty , to mogę Ci fotkę zrobić , jeśli zechcesz
Mazury i mój kawałek ziemi 07:26, 23 kwi 2013

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Hej Ewuś ,jakie plany na,ten tydzień?

Nie jeść nie spać tylko kopać sadzić ,przesadzać .
Kancikuję i skalniak chcę trochę upiększyć.Pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 21:38, 20 kwi 2013

Do góry
Oj tak skalniaków to u mnie mnogo i cały czas coś wschodzi i podglądam i nie wiem co to takiego.Mniałam przerabiac skalniak ale jeszcze za wcześnie bo kwiaty wschodzą i poczekam aż wszystko się wyłoni z ziemi bo pouszkadzam to co jeszcze ukryte i mnie zaskakuje.Nawet zapomiałam że orliki sadziłam a one już w 2 miejscach wschodzą .
Ogrodowe zacisze 21:06, 20 kwi 2013

Do góry
A to mój mini skalniak:

W rzeczywistości taka drobinka, a z bliska niezwykle okazałe kwiaty

I trawa, która właśnie zakwitła Wie ktoś może, jak się nazywa?

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 18:13, 13 kwi 2013

Do góry
Źle określiłam strony świata, droga jest od południa, ogród to bardziej zachód

Tak, tak, zdecydowanie ruszamy do pracy! Zaraz pokaże Wam resztę mojej działeczki.

Widok od drogi:

Mizerny klomb przed domem do poprawki, "skalniak" też.
Zielony chaos u Dawida 18:47, 09 kwi 2013

Do góry
Wiosna.... wiosna... i oby już tak zostało. Jak tylko grunt podeschnie to biegnę do ogródka, a na razie mam bagienko. Nie przeszkadza to jednak roślinom rosnąć w oczach.

Gdy stopniały śniegi to okazało się, że krokusy kwitną w najlepsze.

I najpopularniejszy u mnie chwast Pojedyncze cebule rosną wszędzie.

Ciekawostką jest to, że gdy przerabiałem skalniak w zeszłym roku to wybierając cebule szachownic wykopałem spory dół (ok. 0,5 m) aby być pewnym, że nic tam nie zostało. Wczoraj musiałem odrzucić jeden z kamieni, bo wyrosła jeszcze całkiem spora kępa.
Wiejski Ogród Moniki 14:24, 09 kwi 2013

Do góry
Witam wszystkich .
Na początku chciałam powiedzieć , że uwielbiam wasze Ogrodowisko które mam nadzieje stanie sie też moim Ogrodowiskiem.
Mieszkam na wsi od dwóch lat sprowadziłam sie tutaj z województwa mazowieckiego.
Od tej wiosny pragnę realizować swoje marzenia o wiejskim ogrodzie . Zastanawiacie się pewnie co rozumiem przez wiejski ogród... Otóż dla mnie wiejski znaczy :
- nie do końca uporządkowany
- w który wkradła się odrobina dzikości
- który lekko wymknął się spod kontroli
itd...
Teraz kilka fotek z mojego ogrodu: (to część ogrodu najbliżej domu , ogółem całości jest 60 arów)

Tutaj chciała bym, aby powstał ogród różany ... począwszy od wejścia z pergolą różaną ...
Jest to powierzchnia gł. 13m, szer. 3,5 m

Po lewej stronie miejsce letnich biesiad w oddali natomiast taki ala skalniak ... do tej pory mój ogródek eksperymentalny ...
W w tym sezonie mam zamiar stworzyć na owym murze z czerwonej cegły graffiti z mchu ...

Tutaj plac dla dzieci piaskownica którą widać po wisienką zostanie przesunięta . Jest również latem zawieszany hamak od wisienki do karmnika . Wychodek w tym roku zostanie przesunięty głębiej i odnowiony a raczej postawiony nowy . Chciała bym posadzić woku niego jak również z przodu coś co by go zasłoniło. Pod płotkiem od cypryska do wychodnka chcę posadzić lawendę. Jest to sloneczne miejsce więc mam nadziję, że będzie się tam czuła i rozwijała dobrze.

Oczko wodne slużące latem jako basen dla dzieci.

Plac parkingowy dla gości.

Tutaj w tym roku od strony iglaków w przód na całej szerokości będę tworzyła rabaty kwiatowe.

Co do fundamentu na którym rośnie wierzba na razie nie mam planów kiedyś chciała bym postawić tam domek letniskowy pod agroturystykę .

To jest ciekawe miejsce ... dół wkoło niego masa kamieni bardzo słoneczne miejsce w tym roku mam zamiar obsadzić je dyniami.

To z innej perspektywy ujęte miejsce pod agroturystykę.

Plac przed domem który musimy doprowadzić do porządku do przyszłej wiosny gdyż takiego błota dłużej nie zniosę .

Ogródek dawniej służący jako warzywniak teraz ze względu na coraz większe drzewka owocowe stał się sadem.

Niestety zdjęcia wczesno wiosenne więc jeszcze ponuro ... śnieg ...

Ogród z widokiem na jezioro 15:25, 08 kwi 2013

Do góry
Jola jak tam u Ciebie jest jeszcze śnieg poproszę zdjęcia ja dzisiaj z wnukami od rana robotkę robię w ogrodzie Tam gdzie słoneczko to kopałam juz ---skalniak ale frajda !!!!!Pozdrawiam Trawy kupiłam----taką brązową nie wiem jak się nazywa ale stoi na srtychu. A fajnie że byłaś .Nie bardzo jest co oglądać ,bo na Ogrodowisku znalazłam się na jesieni jak już działka była rozkopana i pokopana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies