Witaj Kasiu, przejrzałam twoje zdjęcia i pierwsze, co mi się nasuwa, to: jeśli lubisz skalniaki, to zostaw go i nie zmieniaj kształtu (przecież nie o to chodzi, żeby ciągle tyrać w ogrodzie), ale zdecydowanie zmień nasadzeniia. Wywal thuje, szczególnie Brabanty, bo to mało urodziwy krzew. Moim zdaniem, aby skalniak ładnie wyglądał (a mam ich trochę w ogrodzie), powinien mieć delikatną formę. Już mówię, co to oznacza: kilka wypasionych (pięknych) elementów wyższych, reszta to niskie rośliny tworzące poszycie, dobrane tak, by kwitły przez cały sezon wegetacyjny. Zacznijmy od siatki. Jeśli chcesz się osłonić - zrob tlo z jednorodnych roslin - piękny byłby cisowy szpaler, w zastępstwie tuja szmaragd - żadne inne mieszane nie! Jeśli nie musisz się osłaniać, to wtedy posadż kilka soliterów. widzę rosliny, które bym zostawiła: klon palmowy (przy kaskadzie), ala bonzaj z cisa, świerk glauca globosa (ten niebieski), kilka niziutkich płożących jałowców, (o ile nie masz odmian eskpansywnych). Na dole nasadź grupami berberysy Admiration (są rewelacyjne przez cały sezon, niskie, śliczne) w grupach po 7 i po 5. Posadź trawy, np kostrzewy, sesleria nitida, carexy, lawenda może być, ale nie obok wrzosów (to zupełnie inne wymagania), niziutkie azalie - po 3 sztuki jednego koloru obok siebie (kwaśne stanowisko), zawciąg nadmorski rubrifolia (bordowe liście, rózowe kwiaty), czosnek skalny (kwitnie w sierpniu), żagwin, który długo kwitnie), dębik ośmiopłatkowy, dzwonek karpacki (po kilka sztuk tego samego koloru), bodziszek w niskiej odmianie, gdzieniegdzie drzewko na pniu niskie, np, lilak Palibin, pęchęrznica diabolo (ale prowadzona na pniu i corocznie przycinana), może się zmieści piękny świerk Inwersa. Zawijasek bukszpanowy nie pasuje w ogóle na skalniak. Tyle na razie, biegnę na film. Przepraszam za literówki, ale się spieszyłam. Pozdrawiam