Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:00, 12 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Serca nie masz, takie ładne kwiaty daliom ciachać

ciacham zwykle jak gdzieś jadę i nie kilka dni nie ma, albo robię bukiety to ciacham no i ciacham jak z tyłu już płatki schną niech lepiej kwitną - wiesz przecież - widziałam Twoje są ok - dalie kurcze jak się cieszę że mam miejsce na nie - gdybym nie miała to chyba by były w donicach

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:57, 12 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękny początek jesieni.

No tak wrzesień na razie cudowny i jest dość wilgotno idealnie do prac tylko jakoś z wolna mi to idzie.
Masz jakiś krzew do cienia? kilka dni temu widziałam u mnie motyla ćmy i już dzis bukszpan jeden robi się szybko zjedzony - pryskać niczym nie będę trudno
szkoda

kiepska fotka - tu po prawej będzie sporo miejsca

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:55, 12 wrz 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Fajnie się przebarwia hortensja - dla porownania
w lipcu

2 września
i teraz

Z dzisiaj

Piękne zetawieni6e.I hortki oczywiście
Ogród bez reguł 21:53, 12 wrz 2019

Do góry
A co poza tym... ruszyły śpiące królewny

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:52, 12 wrz 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja bym sie bardziej obawiała rozmiarów
Mam posadzona szt jeden w tym sezonie cięłam już dwa razy i trzeci się prosi, tempem wzrostu u mnie przypomina rdest auberta poniekąd, ale spytaj Anię z Ogrodu za drzwiami, byłam u Niej w tym sezonie i widziałam Jej potfora, a eMuś wiosna ponoć goli prawie do gołego pnia

Sylwia dziękuję Ci bardzo za tą uwagę bo właśnie się obawiałam tych mocnych liści. Zastanawiam się jak tak tniecie to co z owocami?
Miałam dylemat kiwi czy cytryniec i w końcu wybrałam kiwi dla owoców no bo jakby nie było wejście do jagodnika, jeszcze dumam nad winoroslą ale teraz już ie wiem

tu po prawej stronie chciałam posadzić już zewnetrznie rosną róże ale jakoś pod spodem chciałam mocować a tu klops no

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:45, 12 wrz 2019

Do góry
Kolejny dzień w ogrodzie w tej cudownej aurze.

I znów się szwędałam aż w końcu się udało dokończyć przesadzanie i dzielenie liliowców, dosadzenie do rabaty oczekujących floksów i róży Winchester Cathedral.
Oczywiście żeby to uczynić musiałam to i owo wykopać kilka razy obracać na kompost z wsadem i z takami kompostu - co ja bym zrobiła bez niego ie wiem.

Wykopane nadwyżki pojechały wprost do ogrodu sąsiedniego ku wielkiej uciesze właścicieli.
Jeszcze do rabaty wsadzić tulipany Purissima które wcześnie kwitną a potem są pochłonięte przez szybko startujące floksy, że nawet nie wiem kiedy liście zasychają. To w październiku a na końcu bardzo bym chciała zrobić kanciki bo dopiero wtedy mają sens. Rabaty puste to lepiej takie poletka wyglądają uff

7 kwietnia

12 kwietnia

14 kwietnia

25 kwietnia

Ogród bez reguł 21:44, 12 wrz 2019

Do góry
Posadziłam dziś rdest himalajski Blackfield, 2 palczatki miotlaste Blue Heaven, krwiściąg tępolistny, przesadziłam rozchodniki Mr. Goodbud i Carmen wyciągnięte z niebytu. Do kompletu szałwia Ostfriesland i carex Silver Sceptre od Hani . Póki co, kompletnie to nie wygląda, zwłaszcza że Goodbudy są strasznie wyciągnięte. Były kompletnie stłamszone przez stipę.

Zdjęcie robione wieczorem, więc nie widać nic.
Ogród bez reguł 21:30, 12 wrz 2019

Do góry
Dziś trochę podziałałam ogródkowo. Pogoda była adekwatna, nie za ciepło, nie za zimno - a w sam raz . Kontynuowałam obsadzanie na nowo rabaty, na której wcześniej posadziłam klona ściętolistnego. Wyrzuciłam definitywnie carex Frosted Curls - po zimie wyglądały jak rozdeptane naleśniki i długo nie chciały ruszyć. W końcu się wkurzyłam i je przycięłam, bo już nie miałam nic do stracenia. No to ruszyły, ale robiły za jeżyki do teraz. Być może należało je przyciąć wcześniej. Być może. Tak czy siak, straciłam do nich serce.

To te wielkie kopy siana po prawej. Zdjęcie robione pod koniec marca - stipa już się zieleni, a one niiic.
Nowoczesny ogród ze skarpami 21:26, 12 wrz 2019

Do góry
A tu przymiarki, wersja 'nieuporządkowana' z crexów rezygnuję w tym miejscu..

na pierwszym planie Little bunny, następnie wyżej rozplenice z rozchodnikami, dwie hortensje i żywopłot u samej góry. Przy samych kamieniach - brak pomysłu..
Nowoczesny ogród ze skarpami 21:10, 12 wrz 2019

Do góry
Kobietki, cześć i czołem Wrzucam planik robiony na szybko, dwie wersje skarpy przy kamieniach..

Wersja 1 - w prostych liniach

Wersja 2 - nieco rozbite rośliny, bardziej naturalistycznie ? Nie wiem jak by to się prezentowało jak roślinki podrosną..

Pytajnikami zaznaczyłam miejsca obok kamieni, bo tam trzeba byłoby czymś mądrze obsadzić, żeby kamienie nie utopiły się w rabacie..

Dodaję jeszcze jedno zdjęcie "łysej" skarpy.. a w kolejnym poście dodam zdjęcie jak od dwóch dni chodzę i przekładam doniczki i kombinuję która wersja będzie najlepsza..

Pamiętajcie o ogrodach 20:56, 12 wrz 2019

Do góry
Tęczowe krople czasu

Agnieszka Osiecka

Jeszcze rok, jeszcze dwa
Jakiś ktoś, czy to ja
Nie wolno się zgubić
Zatracić się
Nie wolno, nie wolno, nie wolno, nie.

Dzień za mało ma godzin
Rok za mało ma dni
A rad byś usiąść w ogrodzie
I patrzeć i patrzeć
Jak rosną nam bzy.

Ślady łez na dnie kryć
Aż po kres miłym być
Kobiecie i dziecku nie mówić "nie"
I jeszcze i jeszcze uśmiechać się.

Dzień za mało ma godzin
Rok za mało ma dni
A rad byś usiąść w ogrodzie
I patrzeć i patrzeć
Jak płyną nam łzy...

Moja działka na Dębowym Lesie 20:29, 12 wrz 2019

Do góry
U mnie ostatnio padało 14 sierpnia.Tak, tak.Wieczorem podlewałam . bo nawet dalie zaczęły zwieszać liście.
Szkoda roślin.To musiałam znowu podlewać.

A ta taczka jest pełna liliowców.Posadziłam sporo nad stawem i część zadołowałam na nowym terenie.
Na wiosnę uporządkuje w je gdzieś w nowe rabaty.A raczej szpalery.
Floksy po przycięciu pięknie jeszcze znowu kwitną
Moja działka na Dębowym Lesie 20:13, 12 wrz 2019

Do góry
Taka trawkę dostałam i posadziłam nad stawem.Ale nie wiem co to za trawa .

zimowity kwitną,,, oj jesienie się robi coraz bardziej
W ogródku emerytki 20:00, 12 wrz 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Hura
Zdjęcia się wgrywają
Chciałam Wam pokazać jak duża jest jedna sadzonka smagliczki.

Tu podniosłam jej łodyżki i mniej więcej widać, że jest jeden korzeń.

Smagliczki są jeszcze piękniejsze / zdj. z 28.08 /

A tu to samo miejsce z wczoraj.

Śliczne masz smagliczki, to naprawdę "kwiatki nie do zdarcia" kwitną nieustannie całe lato i nie grymaszą. Ja mam białe, wczoraj postanowiłam zebrać nasiona i rozsiać ich więcej, bo w tym roku miałam tylko w donicach. Cóż tam się nie wysypało z tych krzaczków, pajączki, muszki, ślimaczki, robaczki, była biedronka i mucha, normalnie film można nakręcić Pozdrawiam serdecznie
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:44, 12 wrz 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Toć jo jak mawiają w Chełmnie i okolicach

INDIAN SUMMER 'Tesronto' zimuje pod przykryciem

Muszę takiej poszukać
Ogrodowe przygody 19:40, 12 wrz 2019

Do góry
Ogrodowe przygody 19:39, 12 wrz 2019

Do góry
Ogrodowe przygody 19:38, 12 wrz 2019

Do góry
Ogrodowe przygody 19:37, 12 wrz 2019

Do góry
g 6
Ogrodowe przygody 19:35, 12 wrz 2019

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies