Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Chwasty w trawniku 23:28, 08 cze 2021

Do góry
Nel napisał(a)
Witam wszystkich,

jestem na forum nową osobą, która jako amator próbuje pielęgnować trawnik. Niestety mimo wielkich chęci trawa wygląda fatalnie, dlatego też postanowiłam zgłosić się do Was z prośbą o pomoc. Przeczytałam wiele postów i prawdę mówiąc zagubiłam się w tych wszystkich informacjach od czego powinnam zacząć i jak mam zregenerować swój trawnik.

Trawnik został założony w 2019 roku na glebie jak mi się wydaje dość ciężkiej i zbitej ( deweloper nawiózł niby hummus ale było w nim wszystko) z wieloma chwastami, kamieniami itd. Chwasty zostały usunięte, ziemia przekopana i przegrabiona a po posianiu zwałowana. Została posiana trawa sportowa- marketowa.
W kolejnym roku, chciałam zregenerować trawnik po zimie i został wysypany nawóz Substral w granulkach, który niestety spalił częściowo trawę. Udało nam się ją jakoś odratować ale w tym roku trawa wygląda dramatycznie.
W dodatku kot sąsiadów postanowił załatwić się kilkukrotnie na naszym trawniku ( stąd te placki).

W maju 2021 została wykonana dwukrotnie wertykulacja. Niestety przez niesprzyjającą pogodę nie została wykonana areacja, piaskowanie i dosiewka nowych nasion z ziemią.

Po deszczach i wertykulacji pojawiło się bardzo dużo koniczyny. I tu pojawia się moja prośba- jak powinnam dalej postąpić z trawnikiem aby go odratować ?

1) Czy w pierwszej kolejności powinnam usunąć koniczynę specjalnym preparatem a potem zasilić trawę nawozem ? Jeśli tak to proszę o radę jaki będzie najlepszy.
2) Czy wykonać areację, piaskowanie i dosiewkę jeszcze w okresie letnim czy pozostawić te czynności na wrzesień ?
3) Czy wypalone placki po kocim moczu zasypać nową ziemią z nasionami czy powinnam wykonać jeszcze jakiś dodatkowy zabieg ?

Będę wdzięczna za każdą poradę. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Chwasty w trawniku 23:28, 08 cze 2021

Do góry
Nie da się tego pozbyć, wiechlina roczna była w mieszance trawnikowej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:58, 08 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie jest zbierać jajka. NIgdy tego nie robiłam, a wczoraj nawet zaganiałam kury do kurnika.
chyba najbardziej lubiane moje zajęcie wakacyjne. I jeszcze szukanie gniazd, jeśli któraś zaczynała się nieść poza stałymi miejscami, głównie oborą, bo tam u cioci były kurze grzędy. Wyszukiwanie na stogach siana w stodole, czy słomy za oborą... Te wspinaczki Dzięki Danusiu, za obudzenie wspomnień ps. Sposobu na lisa nie znam. U cioci nie było tego problemu, może przez tę oborę, na pewno bały się tam wchodzić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:16, 08 cze 2021

Do góry
Fajnie jest zbierać jajka. NIgdy tego nie robiłam, a wczoraj nawet zaganiałam kury do kurnika.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:16, 08 cze 2021

Do góry
Wczoraj było 9 sztuk
Dziwna trawa z nasionami w trawie zamkn. 21:52, 07 cze 2021

Do góry
Odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3824-trawy-niepozadane-w-trawniku?page=8#post_3
Trawy niepożądane w trawniku 21:52, 07 cze 2021

Do góry
PanLukasz napisał(a)
Dzień dobry,

ostatnio zauważyłem, że w mojej trawie zaczęła pojawiać się dziwna trawa z nasionami. Mam wrażenie, że dosyć szybko się rozsiewa.
Czy mógłbym prosić o poradę co mam zrobić, żeby się tego pozbyć?
Jest tego naprawdę coraz więcej.

To może być wiechlina roczna, dopychacz tanich mieszanek. Kosić i już nic nie zrobisz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:49, 07 cze 2021

Do góry
Dziękuję za podpowiedź. Kurki zamykamy na noc w kurniku a na oknie zrobiliśmy kraty.
przenawożony trawnik zamkn. 21:47, 07 cze 2021

Do góry
Odpowiedź tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3419-trawnik-spalony-zniszczony-nawozem?page=21#post_7
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 21:46, 07 cze 2021

Do góry
mapka napisał(a)
dzień dobry, chyba udało mi sie przesadzić z nawozem, pojawiły mi sie na trawniku place gdzie trawa zrobiła sie uschnięta - co mozna z tym teraz zrobić?
po prostu nawożenie robiłem ręcznie i sypnęło mi sie więcej aniżeli powinno - wygląda to tak jakby trawa była po prostu spalona - czy jest to do uratowania?
nawoziłem około kwietnia

pzdr.
andrzej

Przejrzyj ten wątek, jest sporo porad.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:26, 06 cze 2021

Do góry
Jakie macie patenty aby lis nie podkopał się do kur w dzień, gdy chodzą po wybiegu?
Podobno może się podkopać na metr. Boimy się o nasze kurki.
Kosiarka samojezdna - robot koszący - zakup zamkn. 22:22, 04 cze 2021

Do góry
Odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7804-kosiarka-automatyczna-robot-koszacy?page=3#post_8
Kosiarka automatyczna /robot koszący 22:22, 04 cze 2021

Do góry
Stanam napisał(a)
Witam forumowiczów.
Macie jakies doswiadczenia z uzywaniem robotów koszących - kosiarek samojezdnych i jesteście w stanie cos polecić bądź odradzić?
Pozdrawiam

Poczytaj ten wątek
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:18, 04 cze 2021

Do góry
Dziękuję, zarastają jak na drożdżach.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:29, 04 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szachownica zrobiła się trawiasta.

Witaj Danusiu. Przepięknie wyglądają teraz te trawiaste poletka. Każde zwierzę ma swój kawałek pastwiska..
Tulipany wspaniale kwitły w ogromnych ilościach, ale teraz byliny dochodzą do głosu i ja czekam na te Twoje rabaty bylinowe, kolorowe, pełne przepychu.
A kurki starają się jak mogą. 11 jajek to już jest czym się dzielić. Pozdrawiam serdecznie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:10, 02 cze 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Znaczy, że aklimatyzacja przebiegła szybciutko skoro już się nosząU mnie do tej pory niosły 4 kurki( bo czubatki jeszcze za młode) i kaczka. Kaczka co dzień jajko, kury na przemian i powiem Ci, że nie jesteśmy w stanie przejeść sami Tzn. gdybyśmy tylko jajka jedli to pewnie tak, ale podniebienie wymaga też innych smaków

Dzisiaj 5 jajek, mamy komu dawać więc damy radę, a potem siem zobaczy Chetnych pewnie nie zabraknie, na takim jedzeniu to będą smakowały jajeczka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:08, 02 cze 2021

Do góry
Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Do tego stada kurek co macie i Wszego pięknego ogrodu pasowałyby również takie małe, w domu rodzinnym jak za dziecka je mieliśmy to mówiliśmy na nie "cwergi" ale to były Karzełki polskie. Niezawdone, koguty bardzo kolorowe, zadziory, kurki nie ale też bardzo ładne i niezawodne matki. Same się nasadzały i zawsze miały dużo kurcząt
Ogród podziwiam nieustannie.

Będziemy dokupować różne kurki, poczytam o nich. Dziękuję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:07, 02 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Pięknie Danusiu i dalie i chyba firletka. Dalie wcześnie kwitną.
Widzę, że już podlewasz. Różnie z tym deszczem jest jak chmura nadejdzie to pokropi. U mnie tak sobie z wilgocią.
Pozdrawiam

Elu, ja dolewam to co posadzone, bo to na skarpie więc woda odpływa. A po rabatach starych owszem, chodzi linia kroplująca. Trawnik - zraszacze, inaczej byśmy mieli pustynię z trawnika, a chcialibyśmy mieć przyjemnie i zielono.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:05, 02 cze 2021

Do góry
Jedno dzisiaj już było normalne, czyli duże Hurra. Mieliśmy nawet podział jajek na dwie rodziny To dopiero.
11 jajek, jedno duże
Choroby i szkodniki wiązów, wiąz - Ulmus 21:04, 02 cze 2021

Do góry
sullifan napisał(a)
Witam. Mój wiąz nie wypuścił liści w ta wiosnę pisałem o ty powyżej, widać rany, blizny na pniu po mrozach. Po zeskrobaniu zewnętrznej warstwy z pnia wygląda to tak jak na zdjęciach, więc chyba nie jest za dobrze, ale czy jest nadzieja czy tylko pozostaje wykopanie? Gałęzie na górze mają jasno zielony kolor po oskrobaniu wiec jest ok, ale czy zaraz nie uschną?

tego nikt nie jest w stanie stwierdzić, ja nie wiem co się stanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies