Dziś znalazłam chwilkę na przesadzenie mojego rh. Wreszcie wszystkie rododendrony rosną na jednej rabacie. Podoba mi się. Ze względu na to, ze one się będą rozrastać, posadziłam je na mijankę. Znalazłam miejsce na tego ostatniego. W kwietniu będzie pięknie
A widły są cudowne. Wzruszyłam nimi ziemię bez żadnego problemu. Zawsze tylko szpadla używałam, ale od teraz wideł nie oddam
Wygrabiłam rabatki z nadmiaru kory, rozsypałam kompost na rabacie z różami, przycięłam róże, ale nie wszystkie. Po prostu, jak sprzątałam rabatkę, robiłam wszystko po kolei. Róże startują.
Kasiu, do tego przesadzanie, przycinanie, nawożenie obornikiem (kopię dołki między roślinkami i wkładam trochę tego dobra i zasypuję), wygrabianie, planowanie nowej rabaty, ... i robi się ciemno, czas do domku
Aga, multidoniczki pokazały się w ogrodniczym Komplet z podstawką ok. 7 zł. W niedzielę w padłam na pomysł, by podlać do podstawki i niech piją trawki od dołu. Tak jest lepiej. Stipę dostałam od jednej forumowiczki. Byłą też w Obi. Po miesiącu nadawała się na pikowanie. Teraz ma 6 tygodni.
Beatko, to odskocznia po pracy. Sama wiesz, jak to działa.
Choć dziś w pracy miałam dobry dzień.
A po pracy znowu ładnie, więc poszłam dziś znowu podziałać w ogródku. Wiosna tak ruszyła, ze ja się boję, ze nie zdążę wszystkiego zrobić , zanim roślinki wystartują. Pracuję na kilku rabatkach jednocześnie.
Skutki efektu domina.
Wczoraj wysadziłam mahonię, przenocowałam ją w garażu, a dziś musiałam dla niej miejscówkę zaplanować. Nie była naniesiona na plan zimowy, hi, hi Niespodzianki się zdarzają. Chyba mi rabat zaczyna brakować Słonecznych. Bo północna cały czas czeka na zagospodarowanie.
Gosiu, te marketowe roślinki może są łądne, ale faktycznie ja chyba też będe już zaglądać do doniczek. Trochę dziewczyny mnie uspokoiły, tylko teraz muszę o nie dbać.
Stipę przesadzałam pojedynczo albo po dwie trawki do multidoniczki miesiąc po sianiu. Miała wtedy po 4 niteczki. Tak wyglądała przed rozsadzeniem:
A tu znajdziesz opis, jak przesadzałam. Mi się przydał stary widelec do wyjmowania z pojemnika. https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=20
Małgosiu, kusi mnie krokosmia. Czy teraz można ją kupić i posadzić? Może by wypełniła wolne miejsca? Poszukam jej
Moja stipa skiełkowała po tygodniu. Ta moja jest wysiana 4 lutego, 3 marca ją rozsadzałam
Ana, dzięki za radę. Jutro ma mi córcia kupić w mieście wielodoniczkę, bo jak jej mam tyle, to w pojemnikach po jogurtach zajmie mi wszystkie parapety. Potem posadzę pojedynczo.
Ty mi piszesz, że mam plantację, a ja się zastanawiałam, że chyba dosieję, bo jest jej mało, hi, hi. Może jak posadzę pojedynczo, to dopiero się zrobi ilość
Kasiu, ja nie wiem, od czego to zależy. Pierwsze wschody gdzieś po 3 tygodniach. Było ją ledwo widać. Wschodziła bardzo nierówno, w końcu się wzięła. Sąsiadka siała w tym samym czasie i jeszcze nic nie widać. Musisz czekać cierpliwie.
Wilczyco, dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam Cię
U mnie taka plantacja jest po raz pierwszy. Zawsze zapominałam podlewać roślinki. Ale to forum zobowiązuje. Więc się pilnuję mocno i podlewam te maluchy codziennie, a właściwie je zraszam.
Dzięki tej hodowli zaoszczędzę trochę na zakupach.
Niestety, jak cię nie ma często w domu, byłby tylko kłopot z taką plantacją
Kasiu, ja w zeszłym roku przekopywałam kulkę bukszpanową, nastoletnią. Dokładnie nie wiem, ile ona miała lat, ale sobie spokojnie rosła na północnej rabacie, gdzie sadziłam wszystkie "niewiemcoznimizrobić" . Kulkę wykopywał e-Muś, sama to tylko palcem pokazywałam i byłam przerażona, czy się uda. Było ciężko. Kulka miała korzenie po podcięciu tak samo wielkie, jak ona sama. Wielką dziurę trzeba było wykopać. Trochę jej do ideału brakuje. Ale nic się z nią nie dzieje (odpukać). Przesadzana pod koniec sierpnia. Zobacz, to ta duża:
Iwonka i piaskownica jest i atrakcji ciut na podwórku, no ale niestety mały za mały żeby jeszcze go puścić samego, raz się udało jak kopałam tuż przy piaskownicy