Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:50, 17 mar 2015

siakowa napisał(a)

no i ja teraz sobie pomyslałam o tych moich 20 letnich które mam wykopać u znajomego prawie spod kostki brukowej...

Iwonko pozdrawiam i muszę powiedzieć że zarażasz mnie ciągle energią
Kasiu, ja w zeszłym roku przekopywałam kulkę bukszpanową, nastoletnią. Dokładnie nie wiem, ile ona miała lat, ale sobie spokojnie rosła na północnej rabacie, gdzie sadziłam wszystkie "niewiemcoznimizrobić" . Kulkę wykopywał e-Muś, sama to tylko palcem pokazywałam i byłam przerażona, czy się uda. Było ciężko. Kulka miała korzenie po podcięciu tak samo wielkie, jak ona sama. Wielką dziurę trzeba było wykopać. Trochę jej do ideału brakuje. Ale nic się z nią nie dzieje (odpukać). Przesadzana pod koniec sierpnia. Zobacz, to ta duża:

Iwk4 19:54, 17 mar 2015

WilczaGora napisał(a)
podziwiam piękne, domowe "plantacje" - ja się do tego kompletnie nie nadaję ... próbowałam kiedyś kilka razy, ale moja częsta nieobecność w domu, zwykle niweczyła wszelkie moje wysiłki

Wilczyco, dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam Cię
U mnie taka plantacja jest po raz pierwszy. Zawsze zapominałam podlewać roślinki. Ale to forum zobowiązuje. Więc się pilnuję mocno i podlewam te maluchy codziennie, a właściwie je zraszam.
Dzięki tej hodowli zaoszczędzę trochę na zakupach.
Niestety, jak cię nie ma często w domu, byłby tylko kłopot z taką plantacją
Iwk4 19:56, 17 mar 2015

polinka napisał(a)
Fajnie podziałałaś Bukszpany ładne, odwdzięczą się za duże dołki. Ziemia do hortensji przygotowana wzorowo, wręcz książkowo

Bluszcza już możesz uszczykiwać.

Polinko, dzięki. Bluszcza uszczknę jutro Dziś zapomniałam. Byłam zajęta innymi pracami ogrodowymi.
Iwk4 20:01, 17 mar 2015

makkasia napisał(a)

Iwonko ile dni czekałaś na wzejście Twoich nasion ? Ja mam nasionka od Tess były stratyfikowane może mus jeszcze poczekać ???

Kasiu, ja nie wiem, od czego to zależy. Pierwsze wschody gdzieś po 3 tygodniach. Było ją ledwo widać. Wschodziła bardzo nierówno, w końcu się wzięła. Sąsiadka siała w tym samym czasie i jeszcze nic nie widać. Musisz czekać cierpliwie.
Iwk4 20:04, 17 mar 2015

ana_art napisał(a)
werbene daj pojedynczo, zoabczysz jaki to potwór
swoja drogą to planujesz szkółkę otworzyć? taaakie ilości Ci tego wyszły

Ana, dzięki za radę. Jutro ma mi córcia kupić w mieście wielodoniczkę, bo jak jej mam tyle, to w pojemnikach po jogurtach zajmie mi wszystkie parapety. Potem posadzę pojedynczo.
Ty mi piszesz, że mam plantację, a ja się zastanawiałam, że chyba dosieję, bo jest jej mało, hi, hi. Może jak posadzę pojedynczo, to dopiero się zrobi ilość
Iwk4 20:06, 17 mar 2015

MirellaB napisał(a)

A na której stronie ta przygotowana ziemia i bluszcz?

Mirelko, tutaj pisałam do Polinki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=520
Iwk4 20:09, 17 mar 2015

margaretka3 napisał(a)
Iwonko, kupiłam 15 cebulek krokosomii, kolor pomarańczowy, kępa była całkiem spora, pędy sztywne, niepokładające się, kwiaty widoczne z daleka. Bardzo Ci ją polecam. Zakwitła już pod koniec lipca, w sierpniu przesadziłam ją na ognistą rabatę, kwitła do przymrozków. W grudniu część cebulek wykopałam, część zostawiłam na zimę na test, przykryłam tylko wysuszoną trawą. Cebulki przezimowały i już się budzą. Aha, są w nieosłoniętym, bardzo wietrznym miejscu i tej zimy dały radę.

Śliczną masz stipę, ja dostałam nasionka niedawno, jeszcze nieskiełkowała. Werbena i u mnie rośnie, część na szczęście przezimowała w ogrodzie.
Firletkę siałam w tamtym roku, zdążyła zakwitnąć w sierpniu.
Pięknie działasz, poszukuję czasu na ogród, ale ten się chowa przede mną Albo dzieci mi go podkradają

Małgosiu, kusi mnie krokosmia. Czy teraz można ją kupić i posadzić? Może by wypełniła wolne miejsca? Poszukam jej
Moja stipa skiełkowała po tygodniu. Ta moja jest wysiana 4 lutego, 3 marca ją rozsadzałam
Iwk4 20:11, 17 mar 2015

Malgosik napisał(a)

wojtas z ogrodu z hostami czekał na werbenę 2 miesiące

Też słyszałam, ze dziewczyny wkurzone, że nie wschodzi wywalały ziemię do ogrodu i dopiero wschodziła na rabacie
Kacha123 20:16, 17 mar 2015

Ale się rozpędziłaś! Nowe rabaty, rewolucja brukarska, stipy, werbeny - nie ogarniam!
Iwk4 20:27, 17 mar 2015

Margo napisał(a)
Iwonko, ależ Twój wątek pędzi, jeden dzień nie zaglądałam a tu kilka stron do nadrobienia
Buszpanki ładne masz, ale z tymi korzeniami to szok. Ale to i tak dobrze ze je miały. Ja w zeszłym roku kupiłam w markecie cyprysika na pniu, piękny był. Tyle że jak go chciałam posadzić to okazało się, że miał bardzo poucinane korzenie. Niestety mimo dbania i podlewania nie przeżył. Dla mnie to nauczka była, teraz mam "uraz" do marketowych i jak tylko się da to wyciągam roślinę z doniczki, żeby zobaczyć stan korzeni, albo nie kupuję.
A przy okazji piękną masz stipę
Czy mogłabyś mi podpowiedzieć kiedy należy ją rozsadzać do pojedyńczych doniczek ?
Mam w tym roku pierwszy raz i jestem "zielona" w temacie...
Pozdrawiam wiosennie

Gosiu, te marketowe roślinki może są łądne, ale faktycznie ja chyba też będe już zaglądać do doniczek. Trochę dziewczyny mnie uspokoiły, tylko teraz muszę o nie dbać.
Stipę przesadzałam pojedynczo albo po dwie trawki do multidoniczki miesiąc po sianiu. Miała wtedy po 4 niteczki. Tak wyglądała przed rozsadzeniem:

A tu znajdziesz opis, jak przesadzałam. Mi się przydał stary widelec do wyjmowania z pojemnika.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=20