Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Napia 20:27, 17 mar 2015

Wiele się u Ciebie dzieje
Buksiki ładne, ja też w zeszłym roku sadziłam po dwie i cięłam w kulkę. Pod koniec sezonu zaczęły już przyzwoicie wyglądać, a gdy je kupowałam były raczej rozczochrane i kosztowały niewiele.
A żonkile w pąkach mnie zachwyciły Żonkile czy narcyzy - hmmm, nie pamiętam
Iwk4 20:35, 17 mar 2015

szemusia napisał(a)
Iwonka, ale zarażasz energią do działania...
Co wejdę na Twój wątek, to od razu myslę, ze czas w rabatki wyskoczyć
Stipa pokazowa, moja dopiero zaczyna się dzielic, ale o wiele później siałam, bo przesyłak z nasionkami coś nie mogła do mnie dotrzeć...

Pozdrawiam słonecznie, bo wiosna wszędzie

Beatko, to odskocznia po pracy. Sama wiesz, jak to działa.
Choć dziś w pracy miałam dobry dzień.
A po pracy znowu ładnie, więc poszłam dziś znowu podziałać w ogródku. Wiosna tak ruszyła, ze ja się boję, ze nie zdążę wszystkiego zrobić , zanim roślinki wystartują. Pracuję na kilku rabatkach jednocześnie.
Skutki efektu domina.
Wczoraj wysadziłam mahonię, przenocowałam ją w garażu, a dziś musiałam dla niej miejscówkę zaplanować. Nie była naniesiona na plan zimowy, hi, hi Niespodzianki się zdarzają. Chyba mi rabat zaczyna brakować Słonecznych. Bo północna cały czas czeka na zagospodarowanie.
Iwk4 20:42, 17 mar 2015

lojalna_ napisał(a)
Te buksiki to te pojedyncze sztuki? Czy w pakietach ? qurcze szkoda slów

Pozdrawiam Iwonko

Jolu, ja kupowałam małe po 7,99 . W doniczkach.
Ale już posadzone w ziemi
Iwk4 20:45, 17 mar 2015

jalos napisał(a)

Iwonko, chylę czoła.
Ja nawet nie wiedziałabym od czego zacząć, skąd bierze się takie fajne formy? A nasionka kuione w zwykłym ogrodniczym? I po jakim czasie od wysiewu uzyskaś takie efekty?

Aga, multidoniczki pokazały się w ogrodniczym Komplet z podstawką ok. 7 zł. W niedzielę w padłam na pomysł, by podlać do podstawki i niech piją trawki od dołu. Tak jest lepiej. Stipę dostałam od jednej forumowiczki. Byłą też w Obi. Po miesiącu nadawała się na pikowanie. Teraz ma 6 tygodni.
Iwk4 21:01, 17 mar 2015

Kacha123 napisał(a)
Ale się rozpędziłaś! Nowe rabaty, rewolucja brukarska, stipy, werbeny - nie ogarniam!

Kasiu, do tego przesadzanie, przycinanie, nawożenie obornikiem (kopię dołki między roślinkami i wkładam trochę tego dobra i zasypuję), wygrabianie, planowanie nowej rabaty, ... i robi się ciemno, czas do domku
Iwk4 21:03, 17 mar 2015

Napia napisał(a)
Wiele się u Ciebie dzieje
Buksiki ładne, ja też w zeszłym roku sadziłam po dwie i cięłam w kulkę. Pod koniec sezonu zaczęły już przyzwoicie wyglądać, a gdy je kupowałam były raczej rozczochrane i kosztowały niewiele.
A żonkile w pąkach mnie zachwyciły Żonkile czy narcyzy - hmmm, nie pamiętam

Czyli dobrze zrobiłam? Mam nadzieję na te kulki. Oby do pierwszego cięcia
Agnieszko, żonkile dziś pięknie rozkwitły. Jutro zrobię fotki.
Margo 21:03, 17 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Gosiu, te marketowe roślinki może są łądne, ale faktycznie ja chyba też będe już zaglądać do doniczek. Trochę dziewczyny mnie uspokoiły, tylko teraz muszę o nie dbać.
Stipę przesadzałam pojedynczo albo po dwie trawki do multidoniczki miesiąc po sianiu. Miała wtedy po 4 niteczki. Tak wyglądała przed rozsadzeniem:

A tu znajdziesz opis, jak przesadzałam. Mi się przydał stary widelec do wyjmowania z pojemnika.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=20

Iwonko, dziekuję za informację
Żebym to ja jeszcze pamiętała kiedy swoją stipę siałam
Będę czekała na etap 4 źdźbeł.
Iwk4 21:10, 17 mar 2015

Dziś znalazłam chwilkę na przesadzenie mojego rh. Wreszcie wszystkie rododendrony rosną na jednej rabacie. Podoba mi się. Ze względu na to, ze one się będą rozrastać, posadziłam je na mijankę. Znalazłam miejsce na tego ostatniego. W kwietniu będzie pięknie
A widły są cudowne. Wzruszyłam nimi ziemię bez żadnego problemu. Zawsze tylko szpadla używałam, ale od teraz wideł nie oddam
Wygrabiłam rabatki z nadmiaru kory, rozsypałam kompost na rabacie z różami, przycięłam róże, ale nie wszystkie. Po prostu, jak sprzątałam rabatkę, robiłam wszystko po kolei. Róże startują.
Iwk4 21:13, 17 mar 2015

Margo napisał(a)

Iwonko, dziekuję za informację
Żebym to ja jeszcze pamiętała kiedy swoją stipę siałam
Będę czekała na etap 4 źdźbeł.

Gosiu, jeżeli będzie wielkości zapałki, możesz ją rozsadzać. Nabierze masy. Ja w doniczki robiłam chorągiewki: na patyczku od szaszłyka przykleiłam taśmę malarską na pół i tam napisałam, co siałam i datę siewu. Potem jak rozsadzałam, na odwrocie napisałam datę pikowania. Mam więcej doniczek z nasionkami i bym się zgubiła, gdzie jest co. A podpisane łatwiej obserwować i porównywać Fajnie też można zrobić znacznik z patyczka od lodów. Też się na nim dobrze pisze
Margo 21:20, 17 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Gosiu, jeżeli będzie wielkości zapałki, możesz ją rozsadzać. Nabierze masy. Ja w doniczki robiłam chorągiewki: na patyczku od szaszłyka przykleiłam taśmę malarską na pół i tam napisałam, co siałam i datę siewu. Potem jak rozsadzałam, na odwrocie napisałam datę pikowania. Mam więcej doniczek z nasionkami i bym się zgubiła, gdzie jest co. A podpisane łatwiej obserwować i porównywać Fajnie też można zrobić znacznik z patyczka od lodów. Też się na nim dobrze pisze

Dobre patenty na opisy. A ja po prostu nie przypuszczałam że taka informacja mi się przyda
Czyli pod koniec tygodnia kupie cos na uspokojenie i będę rozsadzała ten drobiazg, bo wielkość zapałki już mają.