Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:33, 15 paź 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Trafiłam wczoraj na wątek Waldka (niestety na innym forum) i coraz bardziej przekonuję się do ekologicznego ogrodu. Po walce przez cały sezon ze zdobniczką bukową i wylaniu hektolitrów chemii mam jakiś wewnętrzny uraz do tych wszystkich wspomagaczy.

Pisałam już wielokrotnie, że w poprzednim ogrodzie nie stosowałam żadnych nawozów, podlewałam rośliny może dwa, trzy razy w sezonie a wszystko ładnie rosło i co najważniejsze nie miałam żadnych chorób grzybowych, mszycy itd.
Teraz oglądam każdą roślinkę kilka razy, stosuję wspomagacze, jak coś zauważę zaraz chemia A póżniej się zastanawiamy dlaczego pszczoły umierają??

Myślę, że temat bardzo ciekawy i dobrze, że zima przed nami, będę zdobywać wiedzę a na początek mojej ekologicznej przygody zastosuję w następnym tygodniu Rosahumus doglebowo i oprysk całego ogrodu wodą utlenioną, która działa bakteriobójczo i grzybobójczo

o wodzie utlenionej nie słyszałam

A też się zastanawiałam kiedy lać humus, bo mam chyba od 3 miesięcy. Gdzieś wyczytałam, że późną jesienią...czyli chyba teraz?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:47, 15 paź 2014

Do góry
Trafiłam wczoraj na wątek Waldka (niestety na innym forum) i coraz bardziej przekonuję się do ekologicznego ogrodu. Po walce przez cały sezon ze zdobniczką bukową i wylaniu hektolitrów chemii mam jakiś wewnętrzny uraz do tych wszystkich wspomagaczy.

Pisałam już wielokrotnie, że w poprzednim ogrodzie nie stosowałam żadnych nawozów, podlewałam rośliny może dwa, trzy razy w sezonie a wszystko ładnie rosło i co najważniejsze nie miałam żadnych chorób grzybowych, mszycy itd.
Teraz oglądam każdą roślinkę kilka razy, stosuję wspomagacze, jak coś zauważę zaraz chemia A póżniej się zastanawiamy dlaczego pszczoły umierają??

Myślę, że temat bardzo ciekawy i dobrze, że zima przed nami, będę zdobywać wiedzę a na początek mojej ekologicznej przygody zastosuję w następnym tygodniu Rosahumus doglebowo i oprysk całego ogrodu wodą utlenioną, która działa bakteriobójczo i grzybobójczo

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:23, 15 paź 2014

Do góry
Irenko, mam nadzieję, że ML szybko nabiorą masy i wystrzelą w górę

Cieszę się, że jesteś
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 07:21, 15 paź 2014

Do góry
Pęcherznica lady in red piękna ale u nas nie do zdobycia Najszybciej Wrocław albo wysyłkowo, ale małe sadzonki.
Kondziowy ogrod cz II 22:26, 14 paź 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Kondziu zdjęcia tajemniczego ogrodu przepiękne Masz dobre oko i idealny teren do fotografowania.
dziekuje jak sobie przypomnę początki hi hi hi hi
Leśne Wzgórze 20:59, 14 paź 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Aniu buczki często chorują. Dużo osób walczy ze zdobniczką, w szkółkach też można często zobaczyć chore buki. Ja z moim walczyłam prawie cały sezon, choć walka wygrana to dziękuję za te nerwy i tony chemii

Wczoraj oglądając działki myślałam o Twoim leśnym ogrodzie Widziałam piękną, na polanie w środku lasu.Po prostu cudo Niestety cena zaporowa Ale szukam dalej...

Spokojnego tygodnia

Podczytywałam Twój i inne wątki gdy opisywaliście dość trudną walkę ze zdobniczką... mam od 4/5 lat 3 buki (1 szczepiony pendula i 2 Purple Fountain) i na żadnym nie miałam mszycy... oczywiście nie wyklucza to problemów z tymi drzewami w późniejszym czasie.
Dzięki za opinię... jeden "-" więcej na buka jak na razie

Nam działka trafiła się niczym ślepej kurze ziarno
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 10:57, 14 paź 2014

Do góry
Jeśli jakiś rozjaśniacz to może derenie małe np.ivory halo lub ML
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 09:49, 14 paź 2014

Do góry
Może kolor jakiś tu wprowadzić? Po przeciwnej stronie będziesz miała żywopłot z buka czerwonego?
Moja codzienność - ogród Oli 18:35, 13 paź 2014

Do góry
Beata - mam nadzieję, że ładnie przezimuje

polinka - ja też liczę na to, że szpalerek będzie jednakowy bo ta różnica we wzroście i kwitnieniu mnie drażni

Janina, Agnieszka - dzięki dziewczyny

Gosia - lubię pracować właśnie kończę przekopywać ostatnią w tym sezonie rabatę ale na forum chyba wszyscy pracują bo ogrody przepiękne ! przecież samo się nie zrobi
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:39, 13 paź 2014

Do góry
polinka napisał(a)
To jeszcze pomęczę Was grabami

A tu uszykowane miejsce na nowe trawki Gracilimusy zmieniły rabatkę

Żurawki ustąpiły miejsca ice dance

Powiem wow!!!
ależ bujnie a ML rosną błyskawicznie
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:32, 13 paź 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Weekend ogródkowo i pracowicie spędzony, trawa przycięta, liscie zgrabione (nowe juz napadały...niestety........ta walka z liśćmi z lasu to jak mityczna stajnia Augiasza...co sprzątne to naleci i tak w kółko), cebulowe posadzone ...tak w 3/4 bo reszta jeszcze do wysadzenia, nawozy jesienne rozsypane....ale pogoda była boska.........jakie kolory, jakie słońce, jaka temperatura....oby jak najdłuzej trwało to cudne babie lato........

Mój poprzedni ogród graniczył z lasem bukowo-dębowym. Wiem coś na temat przyjemnej jesieni z zamiataniem i grabieniem liści. Ile ja się wtedy nadenerwowałam na tą syzyfową pracę, a dziś? Dziś Małgosiu dużo bym oddała aby wrócić do tych liści i tej złości

Moja "przyziemna" :) pasja 11:47, 13 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Dzisiaj mgła, mleko. Ponuro się zaczyna, ale pewnie wyjdzie słońce .

Udanego tygodnia!

Jagoda a coś Ty taka rozradowana? Urlop masz???
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:41, 13 paź 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Małgosiu czy Ty jeszcze nawozem jesiennym nawozisz rośliny??

Tak Paulina, jesiennym - bo nie miałam czasu zrobic tego wczesniej, ale podobno do połowy październka mozna więc sie zmiesciłam w czasie....

Przesadzania traw współczuje......sama nie wiem jak to bedzie za kilka lat z moimi, bo prędzej czy póxniej trzeba edzie je wykopac, odświezyc, podzielic...na razie o tym nie myśle tylko...sadze kolejne, nowe..
Pozdrawiam !
Kondziowy ogrod cz II 08:49, 13 paź 2014

Do góry
Kondziu zdjęcia tajemniczego ogrodu przepiękne Masz dobre oko i idealny teren do fotografowania.
Moja codzienność - ogród Oli 08:14, 13 paź 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

U mnie brązowieją świeżo sadzone wiosną, one pierwsze zakwitły pięć zeszłorocznych przesadzonych jeszcze trzyma ładnie kolor i oby jak najdłużej

U mnie tak samo. Zeszłoroczne ładne, sztywne, jeszcze różowe Na tegoroczne nawet nie patrzę bo tak mnie wnerwiają Mam nadzieję, że w następnym roku wszystkie będą już jednakowe

Jesieni u Ciebie w ogrodzie nie widać?
Mój wymarzony ogród 08:08, 13 paź 2014

Do góry
Czytam o pożartych roślinach Psiaki często tratują Ci ogródek czy mają swoje przysmaki?

Mój Budrysek uwielbia proso podjadać
Ogród do kwadratu 08:03, 13 paź 2014

Do góry
Piękna, kolorowa jesień w kwadratowym

Też nie wyobrażam sobie dzielenia gracków, będziemy "cierpieć" wiosną

Cieszę się, że jesteś
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:41, 13 paź 2014

Do góry
Łączę się w bólu pocięciowym Przesadzałam gracki w krótkim rękawie... nawet nie będę komentować własnej głupoty

Teraz tylko przesadzałam a na następny dzień nie mogłam się wyprostować, ciekawe jak wiosną będę je dzielić???

Leśne Wzgórze 07:34, 13 paź 2014

Do góry
Aniu buczki często chorują. Dużo osób walczy ze zdobniczką, w szkółkach też można często zobaczyć chore buki. Ja z moim walczyłam prawie cały sezon, choć walka wygrana to dziękuję za te nerwy i tony chemii

Wczoraj oglądając działki myślałam o Twoim leśnym ogrodzie Widziałam piękną, na polanie w środku lasu.Po prostu cudo Niestety cena zaporowa Ale szukam dalej...

Spokojnego tygodnia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:15, 13 paź 2014

Do góry
aga_pe napisał(a)
kop dołki, ML jadą

Aga dzięki wielkie

ML posadzone, podlane, czekam do lata na przyrost
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies