Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Mathildis 19:11, 18 paź 2014

polinka napisał(a)
Trafiłam wczoraj na wątek Waldka (niestety na innym forum) i coraz bardziej przekonuję się do ekologicznego ogrodu. Po walce przez cały sezon ze zdobniczką bukową i wylaniu hektolitrów chemii mam jakiś wewnętrzny uraz do tych wszystkich wspomagaczy.

Pisałam już wielokrotnie, że w poprzednim ogrodzie nie stosowałam żadnych nawozów, podlewałam rośliny może dwa, trzy razy w sezonie a wszystko ładnie rosło i co najważniejsze nie miałam żadnych chorób grzybowych, mszycy itd.
Teraz oglądam każdą roślinkę kilka razy, stosuję wspomagacze, jak coś zauważę zaraz chemia A póżniej się zastanawiamy dlaczego pszczoły umierają??

Myślę, że temat bardzo ciekawy i dobrze, że zima przed nami, będę zdobywać wiedzę a na początek mojej ekologicznej przygody zastosuję w następnym tygodniu Rosahumus doglebowo i oprysk całego ogrodu wodą utlenioną, która działa bakteriobójczo i grzybobójczo

Paulina a będziesz pisać u siebie na wątku o znalezionych informacjach??? albo linkować do stron z opisami???
Będę szalenie wdzięczna bo też taka trochę eko próbuję być, ale za bardzo szukać nie ma kiedy.... a tak jakby w jednym miejscu u Ciebie były wszystkie informacje to pewnie bym dała radę

Rosahumus na słabą glebę powiadacie ... no to hektolitry na mój piaseczek muszę kupić
Mathildis 19:13, 18 paź 2014

polinka napisał(a)

Pszczółko zdjęcia były tu;
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=213

A może jeszcze kilka ujęć moich przystojniaków? Najwyżej pomyślicie, że zwariowałam Dwa drzewka kupiła i się cieszy nie wiadomo z czego

Foty z tamtego tygodnia.

mała rzecz a cieszy
a tak serio śliczni są...
aga_pe 22:09, 18 paź 2014

Mathildis napisał(a)

Paulina a będziesz pisać u siebie na wątku o znalezionych informacjach??? albo linkować do stron z opisami???
Będę szalenie wdzięczna bo też taka trochę eko próbuję być, ale za bardzo szukać nie ma kiedy.... a tak jakby w jednym miejscu u Ciebie były wszystkie informacje to pewnie bym dała radę

Rosahumus na słabą glebę powiadacie ... no to hektolitry na mój piaseczek muszę kupić

Ania, z informacji na opakowaniu wynikało, że to bardzo wydajne
waldek727 22:40, 18 paź 2014

polinka napisała:
Trafiłam wczoraj na wątek Waldka (niestety na innym forum) i coraz bardziej przekonuję się do ekologicznego ogrodu. Po walce przez cały sezon ze zdobniczką bukową i wylaniu hektolitrów chemii mam jakiś wewnętrzny uraz do tych wszystkich wspomagaczy.
Pisałam już wielokrotnie, że w poprzednim ogrodzie nie stosowałam żadnych nawozów, podlewałam rośliny może dwa, trzy razy w sezonie a wszystko ładnie rosło i co najważniejsze nie miałam żadnych chorób grzybowych, mszycy itd.

Z tym, że ja teraz jestem codziennie tylko na ,,Ogrodowisku". U Danusi jest mi dobrze, nadajemy na podobnych falach i nie mam zamiaru nigdzie stąd się ruszać. Wszystkie swoje posty wraz z poglądowymi fotkami dotyczące zdrowych ogrodów zamieszczam w wątkach z poradami ogrodniczymi.
Pozdrawiam.
polinka 08:21, 19 paź 2014

BusyBee napisał(a)

A mnie się to nie zrarzyło
Dzięki za poleconą książkę przy okazji zapytam, co zwykle czytasz???

Ogólnie lubię Ligocką myślę, że będzie Pani zadowolona
A co zwykle czytam? Oprócz historycznych, prawie wszystko co trafi w łapki Żal tylko, że tak mało czasu mam na książki ale idzie zima i mam nadzieję, że nadrobię zaległości
polinka 08:23, 19 paź 2014

Milka napisał(a)

Oj to chyba zapracowana jesteś! mam nadzieję, ze teraz masz wolne i cos sobie podziałasz, nie wiem, jak u ciebie, u mnie pełno liści

Na szczęście nie mam żadnych problemów z wejściem do ciebie

Irenko pracuję, od jutra wolne Liści u mnie brak, aby się nimi nacieszyć muszę jechać do starego ogrodu.
polinka 08:27, 19 paź 2014

Mathildis napisał(a)

Hm, nie zastanawiałam się nad tym... Wiedzę mam zerową, może by tak linkować jak piszesz i podpowiadać innym? Temat do rozważenia ale to zimą dopiero,tak jak piszesz potrzeba czasu na to

polinka 08:28, 19 paź 2014

Mathildis napisał(a)

mała rzecz a cieszy
a tak serio śliczni są...

Matylda dziękuję Zachwycam się nimi nieustannie
polinka 08:29, 19 paź 2014

aga_pe napisał(a)

Ania, z informacji na opakowaniu wynikało, że to bardzo wydajne

Też czytałam, że wydajny Będę lać w tym tygodniu to zdam relację
polinka 08:37, 19 paź 2014

waldek727 napisał(a)
polinka napisała:

Z tym, że ja teraz jestem codziennie tylko na ,,Ogrodowisku". U Danusi jest mi dobrze, nadajemy na podobnych falach i nie mam zamiaru nigdzie stąd się ruszać. Wszystkie swoje posty wraz z poglądowymi fotkami dotyczące zdrowych ogrodów zamieszczam w wątkach z poradami ogrodniczymi.
Pozdrawiam.

Waldku cieszę się bardzo, że jesteś już na Ogrodowisku i że do mnie zawitałeś Ja dopiero zaczynam przygodę z naturalną uprawą ogrodu i liczę na cenne wskazówki
Wątek z ekologiczną uprawą ogrodu powoli zaczynam czytać jak i Twoje posty.

Zastanawiam się jak zastosować rosahumus w moim ogrodzie? Planuję podlać konewką cały ogród( nie tylko rośliny) ale wszędzie mam korę. Wydaje mi się, że ona wchłonie cały rosahumus i nic nie dojdzie do gleby A może się mylę?

Czytałam o oprysku wszystkich roślin i drzew wodą utlenioną z deszczówką. Czy teraz jest odpowiednia pora na taki zabieg?