Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Nieforemny ogród na przodzie 16:50, 02 sty 2012

Do góry
Aktualne nasadzenia:
1. świerk
2. brzoza
3. sosna
4. modrzew
5. kosodrzewina
6. świerk srebrny
7. tuje
8. wierzba mandżurska
9. rh
10. azalia
11. surmia
12. magnolia
13. trytoma
14. jukka

Mam też kilka szt kostrzewy sinej i miniskanta w paski ale nie znam odmiany

W planie mam zrobienie ciurkadełka z kamieni młyńskich (żaren), które niedawno zdobyłam
wkleję zdjęcie z widokiem na rh ( pod dalią)

Na pierwszym planie po lewej magnolia, po prawej surmia a po środku trytoma i jukka ( niestety po przekwitnięciu ) a dalej 3 odmiany host, miniskant i cały misz masz ( tawułka, dalia, kany)

Będę wdzięczna za każdą sugestie i pomoc
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 10:11, 02 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
róża romantyczna żółta
8/9 róż rabatowych
karmniki - duuużo
firletka smółka - 4 szt - mogę podzielić
ostróżki - ok. 10 szt - różne
wrzosy 5 szt
irysy (chyba fioletowe) - kilkanaście szt
dzwonki karpackie niebieskie - 2 lub 3 szt
prymulki - mało ale kilka się znajdzie
trzykrotka - 4 sztuki - mogę podzielić - niebieskie
lilie - różowe i pomarańczowe
szczypiorek
liliowce - duużo - pomarańczowe
2 powojniki - fiolet i różowy
piwonia różowa
floksy szydlaste ( jeden fioletowy , różowe i białe)
magnolia różowa
rozchodnik ostry - duużo
rozchodnik okazały - duużo
rozchodnik ościsty - kilka
kanny - wysokie pomarańczowe
irysy holenderskie - około 5 sadzonek
2 dalie - biała i czerwono - żółta
żurawki peppermint spice
żurawki bordowe, zielone i 1 georgia peach
orliki - 2 szt
pasychandra
hosty - pod samą studnią będą miały dobrze - tam jest cień
Łubin
lawenda
werbena patagońska
rozwar niebieski - 1 sztuka
astry nowoangielskie niebieskie --------
sadzonki tawuły japońskiej
Sadzonki hortensji unique, anabelle, silver dollar - limelight też mam
Z sezonowych aksamitki (beżowe wysokie) i bratki -----
cebulowe na wiosnę - no i mieczyki i acidantera
Będę też Was prosić o tojeść rozesłaną ----ja mam mogę naciąć
Z zimozielonych nie mam - zapasowy jedynie brabancik na niskiej nóżce

Może to jakoś tak podzielić. Tłusty druk to rabata angielska a pozostałe - murek ???

Noo podoba mi się - a jakbyśmy jeszcze dodali rozchodnika okazałego i trzykrotki - dłuuugo kwitną w końcu
Cały rok w ogrodzie 09:05, 02 sty 2012

Do góry
badara napisał(a)
Witaj Agnieszko w moim ogrodzie,zimująca fuksja to Fuchsia Magellanica,niestety moja padła po trzech latach,chyba zaniedbałam okrywanie,ale rozglądam sie za następną ,poszukam o białych kwiatach ,magnolia stellata to bardzo dobry wybór,pamietam,że moja kwitła już dość wcześnie ,jak była jeszcze mała,więc twoja też powinna niedługo zakwitnąć.
Maki syberyjskie można znależć w sprzedaży,są też w handlu nasiona,ja nie próbowalam siać ,bo brak mi cierpliwości,niestety ,wszystkie piękne maki znikały,znajdowałam w ziemi pogryzione korzenie.

Moja magnolia kwitła już raz tej wiosny i zawiązała dość sporo pąków na przyszły sezon. Będzie kwitła!
Odnośnie fuksji. Nie wiem czy moja to F. Magellanica. Nie zwracałam uwagi na nazwy, po prostu fuksja to fuksja, więc myślę, że raczej nie mam tej odmiany.
Powiedz mi jeszcze proszę ile sezonów masz już lilię Miss Lucy. Jest piękna, ale żeby ją uprawiać muszę mieć pewność, że nie ma z nią kłopotów, np. z zimowaniem w gruncie. Mam duży areał i za mało czasu na pielęgnację ogrodu. Czy Miss Lucy sprawdzi się?
Cały rok w ogrodzie 01:20, 02 sty 2012

Do góry
Witaj Agnieszko w moim ogrodzie,zimująca fuksja to Fuchsia Magellanica,niestety moja padła po trzech latach,chyba zaniedbałam okrywanie,ale rozglądam sie za następną ,poszukam o białych kwiatach ,magnolia stellata to bardzo dobry wybór,pamietam,że moja kwitła już dość wcześnie ,jak była jeszcze mała,więc twoja też powinna niedługo zakwitnąć.
Maki syberyjskie można znależć w sprzedaży,są też w handlu nasiona,ja nie próbowalam siać ,bo brak mi cierpliwości,niestety ,wszystkie piękne maki znikały,znajdowałam w ziemi pogryzione korzenie.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 23:06, 01 sty 2012

Do góry
róża romantyczna żółta
8/9 róż rabatowych
karmniki - duuużo
wrzosy 5 szt
szczypiorek
piwonia różowa
magnolia różowa
rozchodnik ostry - duużo
żurawki peppermint spice
orliki - 2 szt
pasychandra
Łubin
lawenda
werbena patagońska
astry nowoangielskie niebieskie --------
Z sezonowych aksamitki (beżowe wysokie) i bratki -----
Będę też Was prosić o tojeść rozesłaną ----ja mam mogę naciąć

Może to jakoś tak podzielić. Tłusty druk to rabata angielska a pozostałe - murek ???

Cały rok w ogrodzie 23:06, 01 sty 2012

Do góry
Łucjo, piękny ogród przeglądałam w ostatnie wieczory 2011 roku.
Zaskoczyło mnie zimowanie fuksji w gruncie, to naprawdę możliwe? Przechowywana w piwnicy trochę się męczy, nie wiem co lepsze.
Twoja magnolia stellata mnie zauroczyła i ucieszyłam się, że tej wiosny zdecydowałam się na tą samą, ale moja ma zaledwie 30-40cm.
Miałam też kiedyś pięknego maka syberyjskiego i przepadł bez wieści, u Ciebie przeczytałam, że nornice je lubią. Czy trzeba go szukać wśród bylin w sprzedaży czy można z nasion?
Na razie tyle. Pozdrawiam.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 20:32, 01 sty 2012

Do góry
róża romantyczna żółta
8/9 róż rabatowych
karmniki - duuużo
wrzosy 5 szt
szczypiorek
piwonia różowa
magnolia różowa
rozchodnik ostry - duużo
żurawki peppermint spice
orliki - 2 szt
pasychandra
Łubin
lawenda
werbena patagońska
astry nowoangielskie niebieskie

Będę też Was prosić o tojeść rozesłaną

Z sezonowych aksamitki (beżowe wysokie) i bratki

Jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 16:54, 29 gru 2011

Do góry
Wzorem są dla mnie te ogrody angielskie - a raczej jednostronne rabaty
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/220-ogrody-angielskie-waterperry-gardens/photos

Main Perennial Border w tym ogrodzie.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/192-ogrody-angielskie-wollerton-old-hall-garden

Chcę stworzyć coś w stylu Gertrudy Jekyll

Po drugiej stronie chyba też się skuszę na jakąś rabatę - bardzo podobną - pod płotem

Aktualne obsadzenia tak się prezentują

1 róża romantyczna żółta
2 karmnik
3 firletka smółka
4 ostróżki
5 wrzosy różowe
6 dostane irysy (chyba fioletowe)
7 dzwonki karpackie niebieskie
8 prymulki
9 trzykrotka
10 lilie ( chyba różowe)
11 szczypiorek
12 liliowce
13 powojniki
14 floksy szydlaste ( jeden fioletowy , różowe i białe)
15 magnolia różowa
16 rozchodnik ostry
17 rozchodnik okazały
18 kanny
19 irysy holenderskie

Mam tam jeszcze posadzone rozwary, malwy.

Chciałbym w jak największym stopniu wykorzystać rosnące tam rośliny - nie dokupywać - chyba, że z konieczności

Mam jeszcze do dyspozycji ostróżki, więcej trzykrotek, żurawki - bordowe, zielone i peppermint spice, w zasadzie wszystko co rosło na tych rabatach

czyli do tego róże, dalie, rozchodniki okazałe, łubiny

Z jednorocznych chętnie posadziłbym tam begonie semperflorens i kremowe aksamitki.

Mam też dużo sadzonek hortensji bukietowych - silver dollar, unique, anabelle też - chętnie zrobiłbym z nich szpaler pod płotem, aby się troszkę odgrodzić.

Teraz czekam aż ktoś się poświęci - mamy czas do wiosny - wtedy ruszam
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 16:31, 29 gru 2011

Do góry
Zapowiedziałem wątek, więc teraz omówię co planuję na wiosnę.
Rabata na podwyższeniu wymaga znowu reorganizacji, ale nie wiem kompletnie jak zestawić rośliny, aby ze sobą współgrały. Dlatego proszę Was o pomoc jak to razem ułożyć, aby było pięknie przez cały rok, a zwłaszcza latem

Chodzi o tą rabatę

Teraz po prostu nie widać tam nic - jedynie zostały badyle po powojnikach i magnolia we włókninie - nie wygląda to fajnie.

Pszczelarnia 22:13, 28 gru 2011

Do góry
Jak tam jest spad,to dałabym różaneczniki z azaliami.Azalie ,co prawda gubią liście,ale pięknie jesienią się przebarwiają,Podsadzisz runianką .Magnolia daje cień,a i drzewa są wysokie,to będą zacieniać również.Też nie przepadam za zapachem bukszpanu.
Obsadzenie tarasu - same trudności 21:01, 28 gru 2011

Do góry
Proszę o poradę "tarasową". Mamy taras.
Po jego wykonaniu okazało się, że trzeba nawieźć ziemi i nawieźliśmy. Ciągle mało, bo się zsuwa jeszcze. Więc trzeba dowieźć.
Na rogu posadziłam jesienią na szybko 3 róże okrywowe Bonica i jedną Aspiryn. Nie wiem czy dobrze, nie wiem jak ogarnąć koszenie, plewienie tych spadów. Musi być jakieś zejście z tarasu do ogrodu bezpośrednio (nie przez kwiaty). Co z tym dalej? Na równo u nas nie da się wypoziomować, bo teren jest naturalnie pagórkowaty, do strumienia się obniża. To jest oczywiście południe ale ocienione magnolią (stellata), rosnącą w tarasie.

Problem poważny, ponieważ w linii prawie prostej, blisko tarasu w trawniku jest studnia głębinowa (poniżej, po prawej stronie na dole).
(Marciny widoczne i mahonia wylatują na wiosnę z pozycji soliterów trawnikowych.) Jak to połączyć w całość? Studnię chciałam obsadzić bukszpanami w kole. Najgorsze, że do niej się zagląda, bo w środku jest pompa i instalacja.

Więc jest spad i studnia blisko tarasu a magnolia w tarasie. Na ładną trawę w tym miejscu nie mogę liczyć, chyba.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:39, 28 gru 2011

Do góry
Dzień był bardzo owocny. Grzało słoneczko, aż chciało się być na dworze. Wzięłam się za plewienie, bo tak bezczynnie nie umiem. Zobaczcie co mi się udało zrobić w grudniu po południu
Tak było:

A tak jest:

Ten cały kącik chyba prosi się o zagospodarowanie, ale boję się, że zadepczemy, bo to dość często uczęszczana trasa i nie zawsze po chodniczkach chodzimy, zwłaszcza najmłodsi. Wyszedłby taki kawałek tortu. Na środku posadzona jest magnolia stellata.
Mój ogród :) 09:53, 21 gru 2011

Do góry
Witaj Agnes
Zajrzałam do Ciebie już jakiś czas temu i odłożyłam na później żeby się zastanowić jak Ci pomóc. Wracam, a tu projekt Ewy. Kiedy wcześniej myślałam o Twoim ogrodzie, to podobnie chciałam 'przesunąć' staw takim trikiem jak zrobiła to Ewa. Wg. mnie to dobry projekt.
I świetny pas traw. Skup się na nim, bo warto. Co do altany- zgadzam się z Ewą. Chociaż chętnie bym widziałam jakąś lżejszą, nie klasyczną sześciokątną z zabudowanymi do połowy ścianami. Może kwadratową z ażurowym dachem porośniętym pnączami? Albo w angielskim stylu.
Eksperyment ogrodowy Beaty 22:29, 13 gru 2011

Do góry
Trawy

Lilak Ludwig

Dereń

Buk czerwony

Magnolia

I to tyle zimowych zdjęć

Paulownia omszona - Paulownia tomentosa 21:44, 12 gru 2011

Do góry
Sprzedawcy w internecie żerują często na naiwnych, zamieszczając oczywiście nie swoje zdjęcia, tylko pościągane z całego świata, gdzie dana roślina cudownie wygląda, dadzą jej jeszcze nazwę szumnie brzmiącą (paulownia puszysta ) i naiwni a pożądający nowości kolekcjonerzy kupują.
Ja podchodzę do tego ostrożnie. Rarytasy kupuję tylko "namacalnie". Jak wypróbuję i wyjdzie, to sadzę a jak nie - zapominam i nie polecam.

Tak np. było z zimozieloną Magnolia grandiflora za 5 tys. zł niestety, szkoda tej kwoty i tyle.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 12:05, 11 gru 2011

Do góry
marzena napisał(a)
aha, jeszcze a'propos sosen czy w ogóle iglastych... ta magnolia, którą teraz pokazuję rośnie zupełnie blisko tych roślin ( w jednym szeregu) a słońce ma od zachodniej strony głównie i pięknie kwitnie...

Jeżeli tak to albo to jest siewka jak już ktoś sugerował lub podmarzają paki, jeśli w ogóle się zawiązują w zachodniej Polsce dobrze jest w sierpniu nawieźć rośliny potasem. Powoduje to lepsze drewnienie roślin.
Życzę powodzenia w uprawie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 11:36, 11 gru 2011

Do góry
aha, jeszcze a'propos sosen czy w ogóle iglastych... ta magnolia, którą teraz pokazuję rośnie zupełnie blisko tych roślin ( w jednym szeregu) a słońce ma od zachodniej strony głównie i pięknie kwitnie...
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 11:25, 11 gru 2011

Do góry
Przemek, no ok, ale ta magnolia ma światła dosyć - rośnie przed sosnami i ma naprawdę duży dostęp do słońca od strony południowej ( od strony tego kolistego ogródka)...
Ona nie była prowadzona z nasion...
...ale zobaczyłam jesienią 2 ( ! ) zawiązki pąków ... może coś z tego będzie ?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:59, 11 gru 2011

Do góry
marzena napisał(a)
ja już straciłam nadzieję, że ta magnolia poprowadzona w formie drzewka, kiedykolwiek zakwitnie...
ma ok 8 lat... (sadzona razem z innymi krzewami wówczas), ale nie wiem jaka to odmiana...

Marzeno magnolia jest krzewem (małym drzewem) światłożądnym. Widzę na zdjęciu, że rośnie obok sosny.
Być może to ona jest powodem braku kwiatów, może ją zacienia? Ja bym ją przesadził, w jednym z ogrodów rosła M.soulange'a bardzo długo nie kwitła, właścicielka straciła już nadzieję choć magnolia wydawałoby się miała jasno, gdy wichura złamała rosnące obok drzewo. Wycięliśmy je, a na drugi rok magnolia obsypała się kwiatami tak jakby chciała się odwdzięczyć za te jałowe lata i kwitnie co roku do dziś

Reasumując magnole wyprowadzone z nasion zakwitają dopiero po ok. 6latach w najlepszym razie, po tym czasie jedne kwitną bardzo skąpo a inne w ogóle. Magnolie które kwitną wiosną przed rozwojem liści lub jednocześnie z nimi, zawiązują pąki kwiatowe do końca lipca roku poprzedniego, więc jeśli chcemy ciąć to zaraz po kwitnieniu- (jeśli zależy nam na kwiatach w przyszłym roku)
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 13:25, 10 gru 2011

Do góry
ja już straciłam nadzieję, że ta magnolia poprowadzona w formie drzewka, kiedykolwiek zakwitnie...
ma ok 8 lat... (sadzona razem z innymi krzewami wówczas), ale nie wiem jaka to odmiana...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies