spłonęłam tych rabatek "zrobionych" jest niewiele .... hmmm i "można" nad nimi zapanować nawet przy intensywnej demolce ogrodu z pomocą moich koleżanek .... hmmmm ..... można?
buziak sobotni przesyłam
Aguś, no właśnie nie w rozkwicie Zwłaszcza drzewa One dostawały tylko do dołków dobrej ziemi a dookoła glina Po ostatniej ulewie i wichurze poprzekrzywiały się prawie do ziemi Powinnyśmy zrobic tak jak Syla - przekopac całą działkę z tonami piachu! Ale teraz to już musztarda po obiedzie Więc jak sadzę nowe rośliny, to kopię dużo większe doły, w miejscach, gdzie podchodzi woda każdy dołek ma drenaż (warstwę żwiru i piachu na dnie) + ziemia tylko z worka.
Aguś trzymam kciuki za nasze roślinki... Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą...
I dopiszę jeszcze: jeśli będziesz zakładac nowe rabaty, albo całkowicie reorganizowac istniejące przekopuj z piachem i torfem, jak radzi Marzenka. Ja mam odwodnienie w dużej części ogrodu, ale przy takich ulewach to i tak na nic No i pogodziłam się już z tym, że lawendę czy żurawki, to mogę miec tylko przy tarasie, bo gdzie indziej zgniją. ALe Ty masz też podwyższone rabaty, a tam możesz sadzic, co Ci się żywnie podoba
Sabinko, Tosiu, Aga_pe, Syla potańczyłam chwilę z doniczkami, ale nie szło nam zbytnio Musimy jeszcze potrenowac w tym duecie Całą zimę myślałam nad tą rabatą, a teraz i tak nie wiem, jak to wszystko posadzic... Skopmlikowane to dla mnie
Magda, Monia, Megi, Sebek, Justynko no pocieszyłam się, tylko teraz już mniej mi do śmiechu, bo roślinki czekają, a ja się nie mogę zdecydowac jak sadzic
Julita, Joaska Ania to bylinowe (i nie tylko) guru, a guru trza słuchac Mów mi jeszcze Guru, bendem słuchac
Aguś, no właśnie nie w rozkwicie Zwłaszcza drzewa One dostawały tylko do dołków dobrej ziemi a dookoła glina Po ostatniej ulewie i wichurze poprzekrzywiały się prawie do ziemi Powinnyśmy zrobic tak jak Syla - przekopac całą działkę z tonami piachu! Ale teraz to już musztarda po obiedzie Więc jak sadzę nowe rośliny, to kopię dużo większe doły, w miejscach, gdzie podchodzi woda każdy dołek ma drenaż (warstwę żwiru i piachu na dnie) + ziemia tylko z worka.
Aguś trzymam kciuki za nasze roślinki... Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą...
Aniu Asc ooogromniasty buziol dla Cię!!!!! Dziękuję za wszystkie rady - są bezcenne!!! Tulipany będą tam na pewno (od przyszłej wiosny ) O jeżówkach pomyślałam, bo były na giełdzie, tylko same czerwono-rude, a to nie moje kolory. Więc jeżówki muszą byc, bo tak jak piszesz - wszystko co teraz kupiłam przekwitnie i będzie łyso. Dlatego jeszcze hortki by się przydały i coś co kwitnie w tym samym czasie??? Jakieś astry, rozchodniki??? Doradź Aniu, pliss
Za chwilę się okaże, że ponad 20-sto metrowa rabata za mała, żeby zmieścic to wszystko
z pomocą dwóch dzielnych i kochanych koleżanek .... robiłyśmy wczoraj wszystko co zaplanowane było w ogrodzie chwastów brak , ścinki po topiarach usunięte .... roślinki pojechały , pozostały jedynie kanciki ale to już sama frajda ..... I tu podziękowania raz jeszcz dla Agi_K - cmok-cmok oram mojej sąsiadki Ani - cmok- cmok
No naharowałaś się nieźle przy tych thujach... Ale jaki efekt!!!
Niektórzy pracowali w sobotę, inni świętowali Następnym razem musisz koniecznie poświętować z nami
Warzywniczka zazdraszczam wszechstronnie I jego dizajnerskiego wyglądu i zawartości
U mnie też dziś prześwieca zza chmur Od 2 lipca mają być znowu upały
Jak znajdziesz chwilkę, to doradź z rabatą bylinową - co i jak poustawiać, czego dokupić. Dumam nad różami, ale tymi niekłopotliwymi typu aspirynki (fairy za niska). Co Ty na to?
Żebyś nie szukała: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=494
Post 3 od góry i 2 od dołu Buziole
Normalnie monitor oplułam przez te obciachy z moherowymi beretami i wietrzenie jaj
Bociuś musisz nawigację dobrze ustawić, żeby niekontrolowanych zrzutów nie robić Ja też bardzo dziękuję, możesz przylecieć na kawkę bez prezentu
A w tematyce ogrodowej - jak już Cabaret okazał się Cosmopolitanem, to jaki duży rośnie i czy dobrze zimuje? jestem fanką miskantów, ale boję się nowości (ze względu na wymarzanie).
Tosiu, dzięki za głos w "sprawie" Amerycki charakter Ani, to niestety nie ja... Jam urodzona pesymistka
Sabinko, zmieści się, zmieści Nawet więcej się zmieści, będę pewnie dokupować
Mam taki pomysł
ostróżki - ponieważ są wielokolorowe dałabym w centralnym punkcie rabaty, a przed nimi białe tawułki.
Naparstnice podzieliłabym na 2 części i dała po prawej i lewej stronie ostróżek, a przed napartnicami szałwię omszoną.