Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:41, 29 cze 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Tylko Ty tak potrafisz - miec perfekcyjne rabatki podczas totalnej demolki ogrodu Szacun kobieto

spłonęłam tych rabatek "zrobionych" jest niewiele .... hmmm i "można" nad nimi zapanować nawet przy intensywnej demolce ogrodu z pomocą moich koleżanek .... hmmmm ..... można?
buziak sobotni przesyłam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:32, 29 cze 2013

Do góry
Szukam kochana tej rabatki bylinowej w całości - co dokładnie taka u mnie ma byc Ale nie mogem znaleźc... Ratuj plisss
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:37, 29 cze 2013

Do góry
Tylko Ty tak potrafisz - miec perfekcyjne rabatki podczas totalnej demolki ogrodu Szacun kobieto
Ogród do kwadratu 08:32, 29 cze 2013

Do góry
Aguś, przekopiuję, co odpowiedziałam u siebie:

gusiarz napisał(a)
Aguś - wpadam do Ciebie po poradę... mój ogród po ostatnich ulewach wygląda... strasznie. Mam glinę i wszystko mi umiera!!! Jak ty sadzisz swoje roslinki - i co ty tej swojej glince robisz, że wszystko u Ciebie w takim rozkwicie ... Proszę o radę

Aguś, no właśnie nie w rozkwicie Zwłaszcza drzewa One dostawały tylko do dołków dobrej ziemi a dookoła glina Po ostatniej ulewie i wichurze poprzekrzywiały się prawie do ziemi Powinnyśmy zrobic tak jak Syla - przekopac całą działkę z tonami piachu! Ale teraz to już musztarda po obiedzie Więc jak sadzę nowe rośliny, to kopię dużo większe doły, w miejscach, gdzie podchodzi woda każdy dołek ma drenaż (warstwę żwiru i piachu na dnie) + ziemia tylko z worka.
Aguś trzymam kciuki za nasze roślinki... Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą...

I dopiszę jeszcze: jeśli będziesz zakładac nowe rabaty, albo całkowicie reorganizowac istniejące przekopuj z piachem i torfem, jak radzi Marzenka. Ja mam odwodnienie w dużej części ogrodu, ale przy takich ulewach to i tak na nic No i pogodziłam się już z tym, że lawendę czy żurawki, to mogę miec tylko przy tarasie, bo gdzie indziej zgniją. ALe Ty masz też podwyższone rabaty, a tam możesz sadzic, co Ci się żywnie podoba
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:19, 29 cze 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Aga a wiesz, że ja mam podobną rabatkę z tym że u mnie jest mini mam tam ostróżki, orliki, naparstnice, tawuły, jeżówki, szałwie, trawy, jodły, kossańce tulipany, i czosnki... u mnie jest misz masz, tylko ostróżki są w grupie, ale nie wiem czy u Ciebie nie pogrupować by bałaganu nie było. U siebie mam poczucie bałaganu właśnie ...

Aniu, fotę całości plisssss!!! Ostróżki widziałam, ale gdzie ta reszta? Lecę szukac do Ciebie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:16, 29 cze 2013

Do góry
Sabinko, Tosiu, Aga_pe, Syla potańczyłam chwilę z doniczkami, ale nie szło nam zbytnio Musimy jeszcze potrenowac w tym duecie Całą zimę myślałam nad tą rabatą, a teraz i tak nie wiem, jak to wszystko posadzic... Skopmlikowane to dla mnie

Magda, Monia, Megi, Sebek, Justynko no pocieszyłam się, tylko teraz już mniej mi do śmiechu, bo roślinki czekają, a ja się nie mogę zdecydowac jak sadzic

Julita, Joaska Ania to bylinowe (i nie tylko) guru, a guru trza słuchac Mów mi jeszcze Guru, bendem słuchac
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:06, 29 cze 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aguś - wpadam do Ciebie po poradę... mój ogród po ostatnich ulewach wygląda... strasznie. Mam glinę i wszystko mi umiera!!! Jak ty sadzisz swoje roslinki - i co ty tej swojej glince robisz, że wszystko u Ciebie w takim rozkwicie ... Proszę o radę

Aguś, no właśnie nie w rozkwicie Zwłaszcza drzewa One dostawały tylko do dołków dobrej ziemi a dookoła glina Po ostatniej ulewie i wichurze poprzekrzywiały się prawie do ziemi Powinnyśmy zrobic tak jak Syla - przekopac całą działkę z tonami piachu! Ale teraz to już musztarda po obiedzie Więc jak sadzę nowe rośliny, to kopię dużo większe doły, w miejscach, gdzie podchodzi woda każdy dołek ma drenaż (warstwę żwiru i piachu na dnie) + ziemia tylko z worka.
Aguś trzymam kciuki za nasze roślinki... Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:58, 29 cze 2013

Do góry
Aniu Asc ooogromniasty buziol dla Cię!!!!! Dziękuję za wszystkie rady - są bezcenne!!! Tulipany będą tam na pewno (od przyszłej wiosny ) O jeżówkach pomyślałam, bo były na giełdzie, tylko same czerwono-rude, a to nie moje kolory. Więc jeżówki muszą byc, bo tak jak piszesz - wszystko co teraz kupiłam przekwitnie i będzie łyso. Dlatego jeszcze hortki by się przydały i coś co kwitnie w tym samym czasie??? Jakieś astry, rozchodniki??? Doradź Aniu, pliss
Za chwilę się okaże, że ponad 20-sto metrowa rabata za mała, żeby zmieścic to wszystko

Ogród niby nowoczesny ale... 11:11, 27 cze 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No naharowałaś się nieźle przy tych thujach... Ale jaki efekt!!!
Niektórzy pracowali w sobotę, inni świętowali Następnym razem musisz koniecznie poświętować z nami
Warzywniczka zazdraszczam wszechstronnie I jego dizajnerskiego wyglądu i zawartości

Zamierzam świętować następnym razem...
I szukaj miejsca w tym duuuużym ogrodzie na skrzynie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:56, 27 cze 2013

Do góry
Irenko, współczuję ogromnie i ściskam...
Ogród Sylwii od początku cz.II 10:54, 27 cze 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Szalona jesteś Jeszcze budowlanych zmian nie skończyłaś, a już następne - w nasadzeniach robisz Kobieto, skąd Ty masz tyyyyle energii??? Wyślij trochę kurierem, ale tak ekspresem

z pomocą dwóch dzielnych i kochanych koleżanek .... robiłyśmy wczoraj wszystko co zaplanowane było w ogrodzie chwastów brak , ścinki po topiarach usunięte .... roślinki pojechały , pozostały jedynie kanciki ale to już sama frajda ..... I tu podziękowania raz jeszcz dla Agi_K - cmok-cmok oram mojej sąsiadki Ani - cmok- cmok
Ogród niby nowoczesny ale... 10:51, 27 cze 2013

Do góry
No naharowałaś się nieźle przy tych thujach... Ale jaki efekt!!!
Niektórzy pracowali w sobotę, inni świętowali Następnym razem musisz koniecznie poświętować z nami
Warzywniczka zazdraszczam wszechstronnie I jego dizajnerskiego wyglądu i zawartości
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 10:44, 27 cze 2013

Do góry
U mnie też dziś prześwieca zza chmur Od 2 lipca mają być znowu upały
Jak znajdziesz chwilkę, to doradź z rabatą bylinową - co i jak poustawiać, czego dokupić. Dumam nad różami, ale tymi niekłopotliwymi typu aspirynki (fairy za niska). Co Ty na to?
Żebyś nie szukała: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=494
Post 3 od góry i 2 od dołu Buziole
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:27, 27 cze 2013

Do góry
Normalnie monitor oplułam przez te obciachy z moherowymi beretami i wietrzenie jaj
Bociuś musisz nawigację dobrze ustawić, żeby niekontrolowanych zrzutów nie robić Ja też bardzo dziękuję, możesz przylecieć na kawkę bez prezentu

A w tematyce ogrodowej - jak już Cabaret okazał się Cosmopolitanem, to jaki duży rośnie i czy dobrze zimuje? jestem fanką miskantów, ale boję się nowości (ze względu na wymarzanie).
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:43, 27 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)

Mam taki pomysł
ostróżki - ponieważ są wielokolorowe dałabym w centralnym punkcie rabaty, a przed nimi białe tawułki.
Naparstnice podzieliłabym na 2 części i dała po prawej i lewej stronie ostróżek, a przed napartnicami szałwię omszoną.

Czyli wyklarowała się wersja III! Dzięki kochana Tawułki są z tych bardzo wysokich, nie przesłonią ostróżek? E tam, najwyżej dokupię niższych
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:38, 27 cze 2013

Do góry
Tosiu, dzięki za głos w "sprawie" Amerycki charakter Ani, to niestety nie ja... Jam urodzona pesymistka
Sabinko, zmieści się, zmieści Nawet więcej się zmieści, będę pewnie dokupować

Tutaj lepiej widać całą rabatkę i żywopłocik. Między nim a thujami jest ponad 2m szerokości!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=480
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:38, 27 cze 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
A teraz proszę wszystkich o radę, jak rozmieścić te rośliny na rabacie. Do dyspozycji jest 14szt. naparstnic, 15szt. ostróżek, 6szt. tawułek, 18szt. szałwii omszonej. Nie kupiłam kocimiętki na giełdzie, dokupię w sklepie. Planuję dosadzić w przyszłości piwonie i hortensje (waham się czy nie Anabelle).
Ma to być kwitnący pas pomiędzy żywopłocikiem bukszpanowym a thujkami/miskantami. "Nóżki" kffiatków będą skryte za żywopłocikiem.
Niestety nie mam przy sobie lepszego zdjęcia. Chodzi o rabatę prostopadłą do tej z wisienkami, ma ok.10m długości:

I wersja: zakłada pogrupowanie roślin w 3 duże grupy (po 5 ostróżek, 2 tawułki, 5 naparstnic, szałwie i kocimiętki)
II wersja: porozrzucanie wszystkiego w misz maszu
III wersja ????? Czekam na Wasze pomysły, podpowiedzcie coś, bo w sobotę muszę wszystko posadzić

Mam taki pomysł
ostróżki - ponieważ są wielokolorowe dałabym w centralnym punkcie rabaty, a przed nimi białe tawułki.
Naparstnice podzieliłabym na 2 części i dała po prawej i lewej stronie ostróżek, a przed napartnicami szałwię omszoną.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:34, 27 cze 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

Boskie, gigantyczne ostróżki!!! Też mam, bendem sadzić Ale chwalipięta jestem U mnie tak mało kwitnie,więc za Twoim przykładem postanowiłam to zmienić
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:31, 27 cze 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Sabinko, Alicya, Kondzio - dzięki Pocieszenie konkretne, toteż na razie nie narzekam W stronę rudziejących serbów i zalanych drzew nawet nie patrzę...
i tak trzymać hi hi hi
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:29, 27 cze 2013

Do góry
Sabinko, Alicya, Kondzio - dzięki Pocieszenie konkretne, toteż na razie nie narzekam W stronę rudziejących serbów i zalanych drzew nawet nie patrzę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies