Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

anula_wn 18:31, 26 cze 2013

Aga, jak pogoda dzisiaj ? u nas wieje, ale chyba nie tak mocno jak u was!
musicie koniecznie zrobić drzewkom podpory - 3 paliki i powiązać. Młode drzewa są słabiutkie, a brzozy dodatkowo kruche ! moim zdaniem brzoza na podmokłym to dobry pomysł, bo to ochlapus i pijus okrutny jest ! póki co poczekaj - wywalić zawsze zdążysz
ściskam mocno !!!
Madzenka 06:31, 27 cze 2013

Aga podobno od dzisiaj ma być już słonecznie?
Ewa 07:44, 27 cze 2013

Aguś nie wiem jak Cie pocieszyć, ja tylko patrzę na kwiatki jak marnieją to mi szkoda, bo sie nie nacieszyłam , bo u nas też tak leje, a co dopiero drzewa. Chodzę i wycinam, bo żal patrzeć praktycznie nie mgę nawet zdjęć robic , pierwszy raz mam ostróżki , zakwitły i połamane . Część ogrodu mam w wodzie i czekam żeby oszacować straty.
A zdjęcia ze spotkanie REWELKA
Wieloszka 09:01, 27 cze 2013

Dziękuję wszystkim na raz i każdemu z osobna za słowa pocieszenia. Jak dobrze, że Was mam!
Dziś od rana świeci słonko i podobno będzie bezdeszczowo Więc po południu akcji ratunkowej ciąg dalszy - będziemy wybierać wodę i ile się da rozmokłej ziemi spod drzew i sypać im suchej.

A ja pocieszyłam się jak umiałam najlepiej - przy okazji rozbawiłam pół giełdy kwiatowej Zobaczcie dlaczego

Tak wyglądało moje małe autko zapakowane po dach roślinkami Mała ogrodniczka jeździ stanowczo za małym autkiem jak na duży ogród i jego potrzeby Kupiłam wysokie kfffiatki na moją kwitnącą rabatę bylinową.

Wieloszka 09:09, 27 cze 2013

Dokupiłam też kwitnących surfinii i kocanki do donic - 3 duże jeszcze nieobsadzone.

Ostróżki. Niestety mix kolorów - ciemny fiolet, niebieski i biały (miał być sam ciemny fiolet)

Naparstnice

Tawułki

No i nie wróciłabym bez żurawek

Sabinka 09:18, 27 cze 2013

Ale zakupy !! WOW!

Wierze ze sie uda wszystko uratowac, choc napewno duzo pracy to bedzie kosztowac!

Buziam i macham!
AlicyaLK 09:20, 27 cze 2013

Aga, to już teraz nie masz prawa narzekać! Pocieszyłaś się na maxa! Ależ zazdroszczę!!
Kondzio 09:26, 27 cze 2013

ale zakupy super
Wieloszka 09:27, 27 cze 2013

A teraz proszę wszystkich o radę, jak rozmieścić te rośliny na rabacie. Do dyspozycji jest 14szt. naparstnic, 15szt. ostróżek, 6szt. tawułek, 18szt. szałwii omszonej. Nie kupiłam kocimiętki na giełdzie, dokupię w sklepie. Planuję dosadzić w przyszłości piwonie i hortensje (waham się czy nie Anabelle).
Ma to być kwitnący pas pomiędzy żywopłocikiem bukszpanowym a thujkami/miskantami. "Nóżki" kffiatków będą skryte za żywopłocikiem.
Niestety nie mam przy sobie lepszego zdjęcia. Chodzi o rabatę prostopadłą do tej z wisienkami, ma ok.10m długości:

I wersja: zakłada pogrupowanie roślin w 3 duże grupy (po 5 ostróżek, 2 tawułki, 5 naparstnic, szałwie i kocimiętki)
II wersja: porozrzucanie wszystkiego w misz maszu
III wersja ????? Czekam na Wasze pomysły, podpowiedzcie coś, bo w sobotę muszę wszystko posadzić
Wieloszka 09:29, 27 cze 2013

Sabinko, Alicya, Kondzio - dzięki Pocieszenie konkretne, toteż na razie nie narzekam W stronę rudziejących serbów i zalanych drzew nawet nie patrzę...