Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:15, 20 sie 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Ewa to mistrzyni ogrodowa.
U mnie cieszą dzięgle ozdobne, dzięki Tobie mam je w tym sezonie/Twoje inspiracje z podróży/ nie pierwszy raz bo kiedyś gościły, niestety w tym sezonie nie ma sadzonek a z nasion trzeba czekać.

Dziś widziałam u Ciebie.

A to żółta rabata z typowego ogrodu użytkowego, kuchennego West Dean. Cieszę się, że wreszcie dotarliśmy do tego ogrodu.

Pszczelarnia 21:13, 20 sie 2019

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Ewo zawsze jestem pod wrażeniem wyglądu twoich rabat...tzn... nie chodzi mi o dopieszczenie, wykancikowanie, itd. A wręcz przeciwnie. Wyglądają niezwykle swobodnie...zawsze się zastanawiam, jak je komponujesz...po ile sztuk jednej rośliny i czy tak totalnie mieszasz ( tak jakby rzucić doniczkami w powietrze i sadzić w tych miejscach, w których spadną), czy jednak niedużym grupami, a po jakimś czasie mimo to wszystko sprawia wrażenie takiej mieszaniny?

Sadzę minimum 3 te same odmiany danej rośliny (kwiatki) w grupach. Idealnie byłoby 7 szt. i tak też kiedyś robiłam (teraz już nie trzeba, bo ogród sam produkuje sadzonki). Ale przeplatam, jedna grupa roślin zachodzi na drugą. Po sezonie zawsze dzielę i powiększam plamę. Długie rabaty i duże rabaty dzielę na sekwencje.

Kolorystyka sama mi się nasuwa - nad tym się nie zastanawiam, to odruchowo. Wystrzegam się połączenia żółtego z różowym. Marzę o rabacie żółto - fioletowo-niebieskiej.

Trudniej mi dobierać pokroje, tutaj walczę ze sobą, bo sadzę na ścisk a roślina pokrojowa potrzebuje miejsca. Ale uczę się, obserwuję, zwiedzam ogrody, dywaguję i przesadzam. Radzę się zawodowców.

Np. West Dean Garden

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:11, 20 sie 2019

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Takie coś zrobiłam na okno od wschodu, tam ciągle świeci słońce i rośliny nie radzą sobie.

Ale piękna kompozycja donice jakie ślicznie gdzie takie kupiłaś?
Basiu cieszę się, że Ci się spodobały moje sucholuby. Te łódkowate pojemniki kupiłam na giełdzie staroci w Sandomierzu jakieś 2-3 lata temu.

Ogród Małej Mi 2017 21:06, 20 sie 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I zwykle denerwuję sie nie tym, ze brzydko, tylko ze coś się marnuje..
Przycięte tylko z frontu ...tyły na kiedyś tam.. ale tego z tarasu nie widać

W tel widać jeszcze nie cięte

Jest pięknie
Ogród Cioci cz. 3 21:04, 20 sie 2019

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 21:03, 20 sie 2019

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 21:02, 20 sie 2019

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 21:01, 20 sie 2019

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 21:00, 20 sie 2019

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 21:00, 20 sie 2019

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 20:59, 20 sie 2019

Do góry
Ostatnio dosyć intensywny czas spotkaniowy u mnie. Była Ewcia z Gdańska z rodzinką u mnie i troszkę pojeździliśmy po Jurze. Póżniej wypad do poznania i okolic.Po długim weekendzie spędzonym z Kindzią i zakończonym u Kasika jestem już w domu. Dzisiaj znowu padało bardzo, wszystko podlane
Ogród po deszczu
Pszczelarnia 20:54, 20 sie 2019

Do góry
Rzut oka na zielnik

Warto mieć te czosnki w ogrodach. Piękne w sierpniowych rabatach.

I wzdłuż (na końcu po lewej jest miejsce na ognisko)

A to tymczasowe - te cynie czerwone są super, drobne a wyższe (nie liliputy) - nasiona z holenderskiego ogrodu "na drutach". Zbiorę nasiona.

Na wiosnę pójdzie Perowskia (mus likwidować/przerabiac jedną rabatę), już rosną niskie miskanty za zegarem, po bokach piwonie Krinkled White i łubiny, przed zawilce i rozchodnik a przed obwódka z kocimiętki - tak sobie głośno planuję.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:52, 20 sie 2019

Do góry
mira napisał(a)

I to jest suuuuuper bardzo mi się podoba, fajnie pasują do parapetu , mają dziurki na dole?
Właśnie zaczęłam odpowiadać na Twój post i uświadomiłam sobie, że te łódkowate donice nie mają dziurek, a właśnie pada deszcz. Dopóki stały na parapecie miały kontrolowane podlewanie, ale em malował dach i zostało trochę farby więc poprosiłam o odświeżenie parapetu. Przez te moje dekoracje zrysowałam go i już nie nadawał się, żeby był pusty. Poleciałam schować je pod ścianę z okapem. No i obiecałam emowi, że do Bożego Narodzenia parapet będzie nie tknięty . ale teraz jest jak nowy.

Kiedyś będzie tu ogród 20:47, 20 sie 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Nigdzie nie piszą, że Hot Papaya pachnie... Masz ją Aniu?

ttps://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/191/1916795/original.JPG[/img]

Jeżówkę Hot Papaya mam
Tutaj jest widoczna w części tylko.
Mirkowy ogród (początki) 20:45, 20 sie 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Mirka nie bój się przesadzać cisów to lepsze zielsko doskonałe do przesadzania i cięcia .Cis nie cięty brzydko wygląda.nawet mały jak cięty to ładnie się zagęszcza.Po buksach to mój najlepszy krzew.

Mam sporo sadzonek też własnej produkcji i spore krzaczki .będę przesadzać ale czekam na deszcz bo one muszą mieć wodę po przesadzeniu.

Część już przesadziłam ale psia noga muszę podlewać bo u mnie deszczu jak na lekarstwo/

Halinko nie mam wyjścia muszę je przesadzić.Będę ciąć jak radzisz
Pisałam u Eli o werbenie że i u mnie marnie się wysiała albo wypieliłam Znalazłam kilka sadzonek uszczyknęłam jak była mała i ładnie się rozkrzewiła. Będzie dużo kwiatów
Te nie uszczykiwane już kwitną

Pszczelarnia 20:44, 20 sie 2019

Do góry
A w skrzyniach - już pierwsze przemyślenia mam. Miały być min. rozsadnikiem, doświadczalnią a niespodziewanie rosną wszystkie "zapchajdziury". Jedna skrzynia cała w tulipanach na wiosnę. W następnym sezonie wprowadzam reżim - nie ma samosiewów.

albo podkręcone kolory

Miejsce wydarte na siewy sierpniowe

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:43, 20 sie 2019

Do góry
Elmagico napisał(a)
Dzięki za odpowiedź
Śledziłem Twój problem i widziałem, że prawdopodobnie miałeś podobny problem tylko już bardziej posunięty w rozwoju.

Zastanawiają mnie jeszcze te grzyby. Co podleję trawnik, pojawia się kilka

grzybami to się nie przejmuj (grabiami ich z rana potraktuj)
jeśli to nie są oczywiście czarcie kręgi
Ty masz raczej za dużo azotu plus nierówno rozsiany nawóz,
ja też miałem z tym problem.
Tak to wyglądało w maju, ogólnie ok ale po skoszeniu nie mogłem patrzeć na trawnik...

Teraz chodzę z siewnikiem w różnych kierunkach sypiąc trochę mniej ale ogólnie zalecaną dawkę wysiewam i kolor trawy jest w zasadzie wszędzie jednakowy.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:36, 20 sie 2019

Do góry

Mirkowy ogród (początki) 20:35, 20 sie 2019

Do góry
Anabell napisał(a)
Mirko! jeżówka Witage u Ciebie to pierwsze kwitnienie w tym roku.
Na zdjęciu wygląda jasna, taka jest czy przekłamuje.
W rzeczywistości powinna być ciemniejsza.
Ciekawe co u mnie wyjdzie z siewek żółtych i czerwonych jaki kolor powtórzy.

Trawy u Ciebie rozrosły się że nic wcisnąć do nich nie można.
Moje też zagłuszyły niektóre dalie.
Kosmosami mogę nacieszyć się dodają zwiewności, a ja nie zdążyłam wysiać.

Dziś pomyślałam o Tobie możesz już wylecieć z domu do ogrodu w każdej chwili.

Właśnie lecę przekręcić kran podlewa się trawnik wczoraj kosiłam.

Haniu jeżówka pierwsze kwitnienie ma .Kolor już wyblakły ale na początku była ciemniejsza.Trawy faktycznie bardzo mi się rozrosły są bezproblemowe i dużo ich mam.Kosmosy uwielbiam mam zamiar w przyszłym roku połączyć je z trawami zobaczymy jaki efekt dadzą.Wiesz że fajnie tak rano sobie przez okno na roślinki popatrzeć

Haniu zobacz to dalia od ciebie na jednym krzaczki takie kolorki.W zeszłym roku miała tylko czerwono białe kwiaty.

Kiedyś będzie tu ogród 20:34, 20 sie 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Żniwa to sygnał końca lata.

Ostatni więc dzwonek, aby ruszyć w teren. Tym razem kierunek Wielkopolska. W drodze zahaczyliśmy o Jezioro Turkusowe. Bajeczne. Fotki nie oddają tego aż nierealnego koloru. Coś pięknego.

Moje bociany już odleciały.
Ale piękna turkusowa woda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies