Czekamy sobie teraz cieprpliwie na Maję. Danusiu czy mozemy cię prosić o aktualną sesję fotograficzną całego ogrodu. Wszystkie topiary tak urosły, trawy są tak zwiewne a białe byliny dodaja niesamowitego uroku ogrodowi
Na tle graba dobrze wyglądają miskanty : morning light, gracillimus, zebrinus, variegatus czyli takie , ktore nie mają jednolicie zielonych lisci. Polecam nasadzenia z klonów palmowych w kolorze wielkanocnych kurczaków (shirasawy) lub pomarańczy (orange dream), polecam miłorzęba, grujecznika, hortensje bukietowe i oczywiście kiwtnące byliny.
Slabo odrózniaja sie bordowe i purpurowe drzewa oraz bukszpany.
Aganiu to niestey nie jest. Bonica. To jest róza NN , podejrzewana była o bycie Baillando, Mariatheresia...ale żadną z nich nie jest... Kupiłam w ogrodniczym jako róza okrywowa.... Różowa.... Myślać że to fairy...m
Na rabacie rośnie też purpurowa np monarda, warto ja sadzic, bo jest wieloletnia. Wielu twierdzi, ze lubi ją mączniak ale w tym roku mimo wrednej poguoy jest zdrowiutka.
Jest tu też jeźowka secret romance, perovskia. podłużne liscie należą do ex- trytomy, którą wyeksmitowałam.
Z tego co widzę idziesz w różowy i brzoskwoniowy kolor?
Brakuje Ci sprawdzonego Jamesa Galway. A może coś z bardzo ciemnych purpur? falstaff?
Austinki mają to do siebie, że cierpią na plamistośc i lubią wymarzać... Dlatego u Ciebie może bardziej bezpieczne byłyby historyczne?
Muszę doczytać.
Witaj,
Jakże miłe słwa czytam Nawet nie wiesz jaką twój wpis sprawił mi radość. Korzystaj z wiedzy i porażek i bywaj częsciej. Załóż wątek , będziemy wpadać z wizytami
Monico gdzież mi tam do Twoich romantycznych rabat. Szkoda tylko, że tak bywasz na O i FO. ...
Margaret czytałam, ze szykujesz magisterkę z róż w następnym sezonie
WItajcie forum się dzisiaj wiesza. Ale cóż się dziwić skoro tak ważne wydarzenie dzisiaj dla Szefowej: premiera książki z najpiekniejszymi ogrodami świata i wizyty stacji telewizyjnych.
Wszystko obejrzałam, nacieszyłam oczy i ujrzalam roślin, ktorych wczesniej jakoś nie dostrzegłam. Pieknie wyglądały kosmosy powiewające nad bukszpanami, takie delikatne i eteryczne. O zawilcach japonskich nawet nie wspomne bo je uwielbiam.
Objerzałam z detalami prezntację ogrodu. Emocje mimo, ze kilkanaście godzin po wejściu na żywo, sięgały u mnie zenitu
Gratuluję świetnego występu i pieknej prezentacji ogrodu. Brawa dla Bartka za interaktyny kontakt z forumowiczami
Rozpiera mnie duma, że byłam w Twym ogrodzie, że znam Cię osobiście i że mam w ogrodzie na rabacie Danusiowej stożka bukszpanowego uformowanego własnymi rękami Witka
Madzia ja też sądzę że to trzcinnik. Wygląda tak samo jak trzcinnik Karl Forester u Malkul. Tylko na tym zdjęciu jest mniej wyrośnięty. To kultowa trawka polecana przez Magnolię. Doradzala mi w podjazd zamiast bambusów....
Obelisków u mnie chyba nie bedzie... Te metalowe chcę wyrzucic...chyba ze je zima przemaluje na ciemniejszy grafitowy kolor?? N RAZIE CZYTAM O ROZPINANIU PEDOW ROZ W POZIOMIE......och jakieź to ogrodniczkowanie skommplikowane.
Iza oprócz planow 1-3 ważna faktura lisci, kolor i geometria
Wiesz bardzo lubie taki misz masz kwiatowy, bo ja kokoszka jestem. Gdy mi się znudzi to po prostu przesadzam. Iza nie kryguj sie rób natural planting style a'la Piet