Na tle graba dobrze wyglądają miskanty : morning light, gracillimus, zebrinus, variegatus czyli takie , ktore nie mają jednolicie zielonych lisci. Polecam nasadzenia z klonów palmowych w kolorze wielkanocnych kurczaków (shirasawy) lub pomarańczy (orange dream), polecam miłorzęba, grujecznika, hortensje bukietowe i oczywiście kiwtnące byliny.
Slabo odrózniaja sie bordowe i purpurowe drzewa oraz bukszpany.
w jakiej odległości od płotu z siatki mam posadzić graby na żywopłot? nurtuje mnie to pytanie a zbliża się czas nasadzeń
Tak, żebyś kiedyś mogła wejść z piłą/nożycami do strzyżenia. Ja sugeruję 50 cm od siatki do brzegu gałęzi graba (wolnej przestrzeni). Czyli graby muszą być posadzone odpowiednio dalej (na jaką szerokość będziesz prowadziła żywopłot?). Z reguły po 10 latach żywopłot taki osiągnie szer. 60-80 cm. Czyli 40 cm + 50 cm = 90 cm od siatki.
Widziałam takie żywopłoty nawet 150 cm od siatki ale to chyba za dużo.
Dokładnie tak chyba że chcesz prowadzić wężej tzn na 50cm szerokości jak tak właśnie planuję to wtedy 75 cm. Myślę ze to zależy też od wielkości działki.Ja niestety muszę przesadzić w tym roku bo posadziłem za blisko płotu, a po lekturze O. znowu muszę poprawiać błędy
Ja mam posadzony żywopłot 1 m od siatki, dzieki temu po 4 latach można swobodnie go przycinać od strony plotu a to jest niezwykle ważne dla jego urody.
Aby nie być gołosłowną wstawiam zdjęcia mojego żywopłotu z lipca 2014 r czyli aktualnie 4 letni. Osiągnał już ponad 2 m wysokości, teraz pracujemy nad dalszym jego zagęszczaniem, nie pozwlam mu już przyrastać na wysokość.