Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 23:49, 19 mar 2015

Do góry
no jasne, że Anety ogród znam, ale umbry przy plocie to chyba u Sylwii, u Anety na froncie to chyba jakieś bordowe klony.
Tej rabaty akurat nie będę z domu oglądać za często, ale na przeciw okna kuchennego jest ta po drugiej stronie chodnika, która musiałaby być w miarę symetryczna... może Ty masz rację z lokalizacją tych bukszpanów... bedę się oswajać z tym pomysłem, na razie muszę przetrawić
Tu ma być ogród :) 22:52, 19 mar 2015

Do góry
Asia,
i co w ogóle bez drzewka na środku?
Zastanawiam się też nad zmianą lokalizacji tych buksików...
ja je dałam w tym przeciwnym narożniku bo wchodząc na podwórko przez furtkę byłyby najlepiej wyeksponowane, robiąc to tak jak Ty zaproponowałaś one będą schowane przy ogrodzeniu, które samo w sobie będzie mocno zabudowane (ogródek w ogóle nie będzie widoczny z drogi dojazdowej), a bezpośredni widok na tą rabatę ja z kolei mam z okna w gabinecie, w którym też za często nikt nie przebywa.

Zgadzam się co do trzmieliny... chciałabym co prawda mieć coś na pniu przy wejściu, ale, może to taki pomysł na siłe.
Tu ma być ogród :) 17:41, 19 mar 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
Hej,

wracając do rabaty coś wysokiego np. Umbra to dobry pomysł ale przysunęłabym to bliżej ogrodzenia i dała na tej rabacie 2 sztuki skrajnie po lewej i prawej stronie a w środku trochę przed nimi patrząc od domu jakiś pięknie przebarwiający się krzew np. klon i niżej już niskie rośliny Ja tak zrobię tylko dam moje katalpy ulubione

no nie wiem, ta rabata może na zdjęciu wygląda na dużą, a w rzeczywistości jest niewielka - zapraszam Ty możesz wpaść i zobaczyć masz rzut beretem - szeroka na 3,5 m, więc jak dam drzewko na środku to zostaje po 1,75 do ogrodzenia a z drugiej strony do chodnika, to nie za wiele.
Poza tym po drugiej stronie chodnika byłby szpaler tych drzewek, po jedym na środku każego przęsla żeby dobrze to wyglądało, jak na tej rabacie będą 2 drzewka, to zaburzy to całą resztę. - tak mi się przynajmniej wydaje.
Może ktoś się jeszcze wypowie odnośnie pomysłu Magdy?
A co do katalpy... jednej chcę się pozbyć, mam zadołowaną, może jesteś zainteresowana nabyciem, hihi?
Tu ma być ogród :) 17:09, 19 mar 2015

Do góry
odpowiedź na prw.
Tu ma być ogród :) 15:02, 19 mar 2015

Do góry
Kochani,
wiele osób zwracało uwagę, że na rabacie frontowej coś nie gra, sama to szybko poczułam i w zimę postanowiłam, że będą tam zmiany.
Dziś wygląda to tak:

Wiem na przykład, że nie chcę tam wrzosów, a z roślin, które na pewno zostaną będzie carex evergold, białe wrzośce i limonkowe żurawki.
Główny zarzut, który się pojawiał to, że wszystkie rośliny są tej samej wysokości, przez co rabata wygląda na płaską.
Były pomysły, żeby wzdłuż ścieżki do drzwi wejściowych dać jakieś rośliny na pniu i z tych uwag powstał taki pomysł:

Oceniajcie, krytykujcie i pomóżcie zmienić to miejsce

Rabata ma długość 4,6 m, jest szeroka na 3,5 m. W miejscu centralnym wymyśliłam śliwę wiśniową, lub wiśnię Umbraculifera - to drzewo trzeba będzie powtórzyć po drugiej stronie za chodnikiem do domu i wzdłuż całego płotu, w sumie wyjdzie 10 szt. (tyle co przęseł w ogrodzeniu)

Typografia ogrodu 14:56, 19 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
konkretne te cisy! ten jeden pewnie na straty, a stożka sama tak skroiłaś, masz szablon, czy na oko?
U mnie w okolicy stożka cisowego o wys. ok. 120 cm w donicy można kupić za 450 PLN jak swojego zrobiłaś z takiego kupionego za 5 PLN to brak słów

Stozki wycięłam sama - to nie takie trudne (dla mnie bardziej wymagające jest cięcie kostek takich jak np w moim podjeździe). Ja go na straty jeszcze nie spisuje, a jeśli nawet to za 12 sztuk zapłaciłam 60 zł to choćby przeżył jeden to się opłaca
Typografia ogrodu 13:33, 19 mar 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

byłaś zobaczyć?

byłam, na razie stoją
przydałyby nam się takie po 5 PLN do samodzielnego formowania
Ja u mamy mam jedego pięknego okaza, jak pojadę na Wielkanoc mam zamiar zrobić mu postrzyżyny - to chyba będzie jeszcze dobry czas?
Typografia ogrodu 13:02, 19 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
konkretne te cisy! ten jeden pewnie na straty, a stożka sama tak skroiłaś, masz szablon, czy na oko?
U mnie w okolicy stożka cisowego o wys. ok. 120 cm w donicy można kupić za 450 PLN jak swojego zrobiłaś z takiego kupionego za 5 PLN to brak słów

byłaś zobaczyć?
Typografia ogrodu 12:56, 19 mar 2015

Do góry
Typografia ogrodu 12:28, 19 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
też zwróciłam uwagę, dorodny okaz, jaką masz glebę w ogrodku?

Lubią wapienną glebę, u mnie akurat raczej kwaśna, ciekawe czy jak posadziłabym je w torfie odkwaszonym z dodatkiem próchnicy to czy by rosły w gruncie - mam do nich słabość, szczególnie tych o zielonych kwiatach - ktoś podpowie?

A w ogóle w jakim towarzystie je sadzić, żeby ładnie się komponowały?

U mnie będa na razie w donicy a później jeszcze nie wiem, ale pewnie w jakimś zimozielonym towarzystwie
Typografia ogrodu 11:58, 19 mar 2015

Do góry
też zwróciłam uwagę, dorodny okaz, jaką masz glebę w ogrodku?

Lubią wapienną glebę, u mnie akurat raczej kwaśna, ciekawe czy jak posadziłabym je w torfie odkwaszonym z dodatkiem próchnicy to czy by rosły w gruncie - mam do nich słabość, szczególnie tych o zielonych kwiatach - ktoś podpowie?

A w ogóle w jakim towarzystie je sadzić, żeby ładnie się komponowały?
Typografia ogrodu 11:42, 19 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

A i tak go widać Muszę zadbać o te z plantacji z ubiegłego roku - pamiętacie te cisy za 5 zł na polu, które miało być w październiku zaorane?

kupiłaś? Pokazuj zdjęcia tych cisów
Widać, że pozimie już się obudziły?
Ja się zastanawiałam czy po nie jechać, ale ode mnie to za daleko było...

Miksturę do powojników też zapisuję, swoich nie mam, ale marzą mi się białe pełne, natomiast u mojej mamy zawsze był problem z zamieraniem liści i cąłych pędów.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:21, 19 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Sonka, a możesz dokładniej opisać na czym polega ta metoda?

Sonka napisała u mnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:36, 19 mar 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
Marzenko; rozgnieciony czosnek i nadmanganian potasu na powojniki, po takim zabiegu mam zdrowe i ładne.

Sonka, a możesz dokładniej opisać na czym polega ta metoda?
Moje początki- i brak doświadczenia :) 22:35, 18 mar 2015

Do góry
oddaję głos za zlikwidowaniem skarpy, ale ja tam tych donic też nie widzę.
Świerk serbski - Picea omorika 22:28, 18 mar 2015

Do góry
Witam,
na niektórych gałązkach serbów mam takie żółte i brązowe igiełki.

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu i informację czym popryskać, żeby to się nie rozprzestrzeniało.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:10, 18 mar 2015

Do góry

Kupiłam Purpurea Plena Elegans, rouge cardinal. Czyli purpurowe do moich bladawców róż

niesamowite te powojniki, szczególnie pierwszy - życzę żeby pięknie CI kwitły
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:04, 18 mar 2015

Do góry
gratuluję setki! Piękną wiosnę pokazałaś na frontowej rabacie Moje krokusiki też już pozamykane jak wracam z pracy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:02, 18 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

mogę Ci podać namiar, jeśli by interesował Cię zakup takiej cegły rozbiórkowej (woj. Świętokrzyskie)

Ja też jeszcze przed opryskiem promanalem, ale planuję go zrobić jak już przejdzie ten zimny front.

Dziękuję, ale taka cegła nie będzie pasowała do stylu mojego domu, tak mi się wydaje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:53, 18 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Też mi się podoba taki styl ... ale nie mam takich elementów u siebie

mogę Ci podać namiar, jeśli by interesował Cię zakup takiej cegły rozbiórkowej (woj. Świętokrzyskie)

Ja też jeszcze przed opryskiem promanalem, ale planuję go zrobić jak już przejdzie ten zimny front.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies