Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 22:37, 19 mar 2015

Przywołana zostałam więc jestem jeśli chcesz dać umbry przed płotem na środku przeseł to już nie dawaj jej na rabatach za dożo się zrobi i nieczytelnie. Ja bym tę grupę buksów dała w narożniku w którym dziś leżała ta... płachta? ; a trzmieliny muszą być?
Pod buksami limonkowe żurawki, jeśli maja zostać te carexy to tez są, a pośrodku dałabym coś żywszego np ryniankę a w niej krokusy tylko nie wiem ile tam słońca jest.
Rysunek na szybko i z perspektywy wejścia do domu - tak i lepiej "patrzeć

lindsay80 22:52, 19 mar 2015

Asia,
i co w ogóle bez drzewka na środku?
Zastanawiam się też nad zmianą lokalizacji tych buksików...
ja je dałam w tym przeciwnym narożniku bo wchodząc na podwórko przez furtkę byłyby najlepiej wyeksponowane, robiąc to tak jak Ty zaproponowałaś one będą schowane przy ogrodzeniu, które samo w sobie będzie mocno zabudowane (ogródek w ogóle nie będzie widoczny z drogi dojazdowej), a bezpośredni widok na tą rabatę ja z kolei mam z okna w gabinecie, w którym też za często nikt nie przebywa.

Zgadzam się co do trzmieliny... chciałabym co prawda mieć coś na pniu przy wejściu, ale, może to taki pomysł na siłe.
nawigatorka 23:01, 19 mar 2015

Dla mnie 2 drzewa tak blisko siebie to za dużo - ale to moje zdanie. Buksy umiesciłam to bo widzisz je z domu i tworzą plecy i według mnie w tym miejscu nie będą zasłaniać reszty rabaty. ale to Twoja rabata a to znasz - podobny układ do Twojego i tez umbry na przedpłociu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1500
lindsay80 23:49, 19 mar 2015

no jasne, że Anety ogród znam, ale umbry przy plocie to chyba u Sylwii, u Anety na froncie to chyba jakieś bordowe klony.
Tej rabaty akurat nie będę z domu oglądać za często, ale na przeciw okna kuchennego jest ta po drugiej stronie chodnika, która musiałaby być w miarę symetryczna... może Ty masz rację z lokalizacją tych bukszpanów... bedę się oswajać z tym pomysłem, na razie muszę przetrawić
nawigatorka 08:00, 20 mar 2015

lindsay80 napisał(a)
no jasne, że Anety ogród znam, ale umbry przy plocie to chyba u Sylwii, u Anety na froncie to chyba jakieś bordowe klony.
Tej rabaty akurat nie będę z domu oglądać za często, ale na przeciw okna kuchennego jest ta po drugiej stronie chodnika, która musiałaby być w miarę symetryczna... może Ty masz rację z lokalizacją tych bukszpanów... bedę się oswajać z tym pomysłem, na razie muszę przetrawić

Aneta ma Umbry chyba od ubiegłego roku+bylinową rabatę. oczywiście to uproszczony schemat ale chciałam pokazac o jakim umieszczeniu bukszpanów mówiłam i ja bym za dużo gatunków tam nie dawała. pomyslę jeszcze o tej drugiej stronie
lindsay80 08:20, 20 mar 2015

ach, tak ma faktycznie na przedpłociu, dokładnie tak bym chciała to zrobić tylko po drugiej stronie ogodzenia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1507
lindsay80 23:11, 20 mar 2015

[quote=nawigatorka napisał(a) jeśli chcesz dać umbry przed płotem na środku przeseł to już nie dawaj jej na rabatach za dożo się zrobi i nieczytelnie.

Asia ja tak czytam teraz i widzę, że my się nie zrozumiałyśmy z tymi drzewami, na przedpłociu nie będzie drzew (tam tylko trawa będzie).
Wrzucam taki rysuneczek na szybko, żeby zobrazować o co mi chodziło.
Bukszpany na razie po mojemu, ale Twoją wersję też biorę pod uwagę.
lindsay80 23:22, 20 mar 2015

nawigatorka 21:03, 21 mar 2015

lindsay80 napisał(a)

lindsay80 00:02, 22 mar 2015

w zeszłym roku widziałam w całkiem niezłej cenie, ale teraz znów trzeba będzie zrobić rozpoznanie, choć tak naprawdę ciągle jeszcze myślę czy Umbra czy śliwa wiśniowa, a to warunkuje wszystkie nasadzenia pod drzewkami.
Ciekawa jestem Twoich pomysłów, będę czekać