Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:02, 18 mar 2015

lindsay80 napisał(a)

mogę Ci podać namiar, jeśli by interesował Cię zakup takiej cegły rozbiórkowej (woj. Świętokrzyskie)

Ja też jeszcze przed opryskiem promanalem, ale planuję go zrobić jak już przejdzie ten zimny front.

Dziękuję, ale taka cegła nie będzie pasowała do stylu mojego domu, tak mi się wydaje
ren133 22:03, 18 mar 2015

szemusia napisał(a)

To nie jest tak źle. Jest kim dyrygować

Hi hi
anitan 10:12, 19 mar 2015

Reniu a na czym stanęło z rabatą brzozową? Co tam będzie i w jakiej ilości?
ren133 10:32, 19 mar 2015

anitan napisał(a)
Reniu a na czym stanęło z rabatą brzozową? Co tam będzie i w jakiej ilości?

Stanęło na propozycji Any:

Co Ty na to?
ren133 10:34, 19 mar 2015

Ponieważ planuję bukszpany w swoim ogrodzie, wklejam sobie informacje na temat ich wrogów i walki z nimi:

Najczęściej spotykanym szkodnikiem bukszpanów jest pryszczarek bukszpanowy wywołujący pęcherzykowate zgrubienia liści. Pojawiają się one najczęściej na najmłodszych pędach, gdzie na początku czerwca owad składa jaja. W zgrubieniach rozwijają się larwy, które pozostają w nich aż do następnego roku. W maju, gdy wychodzą z kryjówki, można je zwalczać preparatami chemicznymi (Talstar). Najlepszym środkiem zaradczym jest strzyżenie krzewów i palenie porażonych pędów. Do uciążliwych szkodników należą także: przędziorek bukszpanowiec (zwalczy go Polysect, a poza okresem wegetacji – Promanal), skorupnik jabłoniowy tworzący tarczki (zwalczanie w maju: Actellic, Mospilan) oraz miodówka bukszpanowa (zwalczanie latem: Mospilan, Confidor, Actellic lub Provado Plus AE, od października do kwietnia: Promanal). Niebezpieczny jest także wzdymacz bukszpanowy, roztocz, który powoduje charakterystyczne zwijanie się i wybrzuszanie liści (zwalczanie: Talstar). Podczas podlewania należy unikać zraszania całych krzewów, gdyż pozostające na liściach krople wody sprzyjają rozwojowi chorób grzybowych. Więdnięcie i zamieranie całych pędów (od wierzchołków) wywołuje fytoftoroza. Porażone rośliny mają zbrązowiały i bardzo wątły system korzeniowy. Takie krzewy bezzwłocznie usuwamy i palimy (zwalczanie preparatami Aliette, Biosept, Previcur). Poważną chorobą bukszpanów jest zamieranie pędów wywoływane przez grzyb Volutella buxii. Widoczne z dała objawy to brązowienie i obumieranie młodych gałązek, plamy na liściach oraz pojawianie się pomarańczowych kropek. W walce z tą chorobą można stosować środki grzybobójcze (Bravo, Sarfun, Topsin i WP), a także usuwać i palić porażone pędy. Brązowe okrągłe plamy na brzegach liści wywoływane są przez grzyby Macrophoma candollei i Mycosphaerella patouillardi. Porażone pędy usuwamy i stosujemy środki grzybobójcze: Biosept, Dithane, Eminent Star, Sarfun i Topsin.
anitan 10:35, 19 mar 2015

fajnie
mam jeden róg działki do rozplanowania i tam chciałam posadzić kilka brzózek. Nie miałam pomysłu jak. Chyba skorzystam z części aranżacji (brzoza, trawy)

uwielbiam brzozy!
katarzynkak 10:37, 19 mar 2015

Reniu wpadłam tylko sie przywitać
Musze nadrobić lekture Twojego wątku, bo widzę podobne nasadzenia szmaragdów.
U mnie już wycięta rabata na zagajnik brzozowy, teraz czas na planowanie zakupów

pozdrawiam.
anitan 10:39, 19 mar 2015

a własnie własnie, gdzie kupujesz brzozy w okolicach Łodzi?
Jakiś rodzaj wybrałaś?
ren133 11:10, 19 mar 2015

katarzynkak napisał(a)
Reniu wpadłam tylko sie przywitać
Musze nadrobić lekture Twojego wątku, bo widzę podobne nasadzenia szmaragdów.
U mnie już wycięta rabata na zagajnik brzozowy, teraz czas na planowanie zakupów

pozdrawiam.

Dziękuję za odwiedzinki
Jak Ci zazdroszczę, że masz już w planach zakupy. U mnie jeszcze daleka droga do tego. Sama widzisz co tu się dzieje

PS Jesteś z okolic Łowicza - mam sentyment do tego miejsca
ren133 12:18, 19 mar 2015

anitan napisał(a)
fajnie
mam jeden róg działki do rozplanowania i tam chciałam posadzić kilka brzózek. Nie miałam pomysłu jak. Chyba skorzystam z części aranżacji (brzoza, trawy)

uwielbiam brzozy!

Ok Nie ma sprawy