Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:22, 31 sie 2016

Do góry
Kochani, ogród nie był bohaterem tego filmu i nie miał być.

Jestem z niego dumna, bo dobrze wypadł i podkreslił ulotność bańki mydlanej, urodę bohaterki tej sesji, a jednocześnie miał to szczęście zaprezentować się po raz kolejny w późnoletniej, burgundowej odsłonie.

Kwiatostany traw dodatkowo dały klimat pory babiego lata, o co chodziło autorom.
Bardzo bym chciała zoabzczyć te zdjęcia, jutro koniecznie muszę zdobyć gazetę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:14, 31 sie 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

A u mnie na klamotach podobną po 85zł widziałam.

Zapewne się mylisz, bo nie miała 1.80 wzrostu za 85 zł. Chętnie odkupię za 170 zł Kup mi ją

Na klamotach, jak to świetnie brzmi.
Wystawa Zieleń to życie 2016 21:50, 31 sie 2016

Do góry
Byłam dziś , dopiero wróciłam Rośliny na stoiskach są przebojowe niektóre. Konkurs roślin nowości rozstrzygnięty. Ogłoszenie wyników jutro.

Nasze zdjęcie z dzisiaj - tutaj

Zaszczytne grono jurorskie

https://www.facebook.com/946303295448190/photos/a.946590205419499.1073741828.946303295448190/1064028323675686/?type=3&theater

Maja Popielarska wrzuciła nasze selfie

https://www.facebook.com/ZIELE%C5%83-TO-%C5%BBYCIE-Wystawa-179450335434911/
Targi Zieleń to Życie 2016 21:47, 31 sie 2016

Do góry
Byłam dziś , dopiero wróciłam Rośliny na stoiskach są przebojowe niektóre. Konkurs roślin nowości rozstrzygnięty. Ogłoszenie wyników jutro.

Nasze zdjęcie z dzisiaj - tutaj

Zaszczytne grono jurorskie

https://www.facebook.com/946303295448190/photos/a.946590205419499.1073741828.946303295448190/1064028323675686/?type=3&theater

Maja Popielarska wrzuciła nasze selfie

https://www.facebook.com/ZIELE%C5%83-TO-%C5%BBYCIE-Wystawa-179450335434911/
Pędraki w trawie 14:46, 31 sie 2016

Do góry
SlavkoLodz napisał(a)
Witam,
Posiadam trawnik który przez częste koszenie i podlewanie i nawozenie ze zwykłego polnego trawnika zrobiła mi się całkiem ładna gęsta i zielona trawa.
Niestety moja radość trwała do momentu kiedy postanowiłem na wiosnę użyć wertykulatora w celu napowietrzania jak i wyczyszczenia ze starej skoszonej trawy.
Na ta chwile cała darń zrobiła się mega pulchna, jak chodziłem po niej miało się wrażenie ze chodzi się po dywanie.
Następnie zaczęła mega schnąć do tego stopnia ze trawa sama wyodrębniła się od ziemi, w innych miejscach trawa jakby odparzyla się od ziemi, a pod ta darnią jest mega dużo białych grubych robaków.
Moje pytanie brzmi czy to jest efekt:
- zbyt solidnego użycia wertykulatora, za głęboko i dużo??
- za dużo nawozu?? Nadwoziem za pomocą siewnika gdy padało lub obficie podlewalem po nawożeniu
- czy to jakaś choroba, grzyb co coś jeszcze innego??
W załączniku jeszcze przesyłam zdjęcia jak to wyglada.
Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,
Sławek
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:11, 31 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przepraszam, że nie odpisuję, ale ten tydzień mam bardzo zajęty, praca, różni lekarze, Jury, wyjazdy...normalnie codziennie coś ważnego, ale mam nadzieję, że wynagrodzą Wam to dwa filmy z naszego ogrodu i domu

Z sesji Doroty Gardias do pisma "Skarb". Gwiazdą filmów jest Dorota Gardias, z ponadprzeciętną urodą Wyjątkowa kobieta, którą miałam szczęście poznać podczas tego długiego dnia.

Mnie się bardzo podobało.
W pierwszym filmie sporo ogrodu i domu, a nawet ja gdzieś na początku mignęłam po prawej stronie ekranu.

https://www.youtube.com/watch?v=fRfJhhoi_4A

a w drugim filmie pojawia się nasza rzeźba Przestawiona pod garaż, ale świetnie wygląda To dla tych, którzy nie widzieli

https://www.youtube.com/watch?v=mWth1fhrGZQ

Jeśli jesteście na FB polubcie post

https://www.facebook.com/ogrodowisko/

Polubiamy, polubiamy. Może i ładna ta cała pani, ale kurcze, jak ona mi przeszkadza na tych filmikach! Pałęta się, w kadr wchodzi, widok zasłania. A mnie głównie i wyłącznie kadry ogrodu Twojego interesowały. Odruchowo głowę przechylałam chcąc zajrzeć za modelkę, żeby jak najwięcej ogrodu zobaczyć. No i przyjemnie było "zagościć" na chwilkę w Twoich wnętrzach. Poproszę o więcej filmów z Twojego ogrodu. Tak bym chciała móc choć w ten sposób przejść się o jego zakamarkach...
Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 31 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Powiem "nie" na taki układ Kojarzy się z karuzelą.

Nic poza wysokość płotu? Ależ nie, tutaj aż się prosi "coś" poza wysokość płotu, bo rabata jest spora i wszystko takie niskie będzie niestety nieproporcjonalne.
Zrób zdjęcie w szerszym ujęciu a nie tylko do płotu, bo ważne jest to, co widzisz za płotem a nie tylko płot. Płotu w ogóle nie powinno być widać, bo przytłacza ogród i nie pozwala cieszyć się roślinnością. gapię się na ten płot.

1. żywopłot z cisa, tusi ciętej Smaragd innego gatunku, ale cięty łądnie w formę prostopadłościanu

2. buk 'Rohan Obelisk' lub inne drzewo może być kolumnowe, Jego kolor wyznaczy to co ma być pod spodem pod nim. Jeśli będzie zielone to krzewy mogą być bordowe, jeśli drzewo bordowe - to pod nim hortensje o białych kwiatach i przebarwiające się na burgund jesienią.

3. miskant 'Variegatus'

5. Carex o białych listkach lub co innego obwódkowego, mogą być nawet białe Begonia semperflorens

6. Hortensje lub inne krzewy liściaste

Dzięki wielkie Danusia za podpowiedź, bardzo mi się podoba. Co oznaczyłaś jako 4? żurawkę?
założyłam, że nic poza wysokość płotu, bo z kuchni mam dobry "view" kto podjeżdża.
tutaj inne ujęcie

tutaj naniosłam Twoje propozycje (tylko kolorystyczne, bo nie było m.in żurawki w programie) i wiosenne tulipany:

i z drugiej strony:

widać również drugi kawałek (większy) nie zagospodarowany. Niestety tutaj pomysł jedynie taki, że może być coś wysokiego przy płocie. Obecny jaśmin może zmienić miejsce.
z roślin, które mam to zostaje hortensja na pniu, hortensja drzewiasta, lawenda, może tutaj katalpa. Powierzchnia spora.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:47, 31 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dobry pomysł ożywić tą ciemną zieleń. Żurawki wybieraj energetyczne, świecące tak bym powiedziała. W sklepie szukaj niezbyt ciemnych, na pewno nie bardzo bordowe. Berry Smoothie lub żółte (Electra).

Dziękuję. W ogrodniczym widziałam Georgia Peach czy one też dadzą radę w słonecznym miejscu? Muszę jeszcze pokombinować z ustawieniem kulek, bo jakoś mi nie pasują one. Czy morning light mam zostawić w nogach klona czy może dać między kulki? Ten duży lilak mi tu wszystko psuje, ale wyrzucić go nie mogę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:39, 31 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Szukaj wzniesionych egzemplarzy, takl żeby wpasować je w te gołe miejsca. Małe nic nie zdziałają i będzie dalej problem. Duże możesz podwiązywać i kierować gałęzie tam, gdzie potrzeba.

w takim razie zostanę przy Magical Moonlight żeby już kontynuować nasadzenie rabaty. Proszę mi jeszcze podpowiedzieć w jakich odległościach od siebie sadzić rzędy poszczególnych roślin hortensja-żurawka-carex muszę zdecydowanie poszerzyć rabatę. Czy wystarczy jak żurawki przed hortensji posadzę w odległości 1m a carex od Żurawek 50cm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:35, 31 sie 2016

Do góry
Viola, jak najbardziej Tylko przyjedź
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:34, 31 sie 2016

Do góry
EwciaK napisał(a)

Szefowo kulki mialy byc w zwirku i przed nimi tulipany na wiosne. Czy dobrym pomyslem bedzie zeby dac zurawki miedzy kulki czy jakies niskie trawki na przyklad carex evergold?

Dobry pomysł ożywić tą ciemną zieleń. Żurawki wybieraj energetyczne, świecące tak bym powiedziała. W sklepie szukaj niezbyt ciemnych, na pewno nie bardzo bordowe. Berry Smoothie lub żółte (Electra).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:31, 31 sie 2016

Do góry
to_ja_S napisał(a)
doradźcie proszę jak zaaranżować, niby banalny. kawałek przed domem, strona południowa:
mam do dyspozycji białą hortensję na pniu, lawendy (?) , katalpa jest planowana w innym miejscu, gdyż jest za wysoka, nie chciałabym nic poza wysokość płotu.

co powiecie na taki układ?

będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi.

Powiem "nie" na taki układ Kojarzy się z karuzelą.

Nic poza wysokość płotu? Ależ nie, tutaj aż się prosi "coś" poza wysokość płotu, bo rabata jest spora i wszystko takie niskie będzie niestety nieproporcjonalne.
Zrób zdjęcie w szerszym ujęciu a nie tylko do płotu, bo ważne jest to, co widzisz za płotem a nie tylko płot. Płotu w ogóle nie powinno być widać, bo przytłacza ogród i nie pozwala cieszyć się roślinnością. gapię się na ten płot.

1. żywopłot z cisa, tusi ciętej Smaragd innego gatunku, ale cięty łądnie w formę prostopadłościanu

2. buk 'Rohan Obelisk' lub inne drzewo może być kolumnowe, Jego kolor wyznaczy to co ma być pod spodem pod nim. Jeśli będzie zielone to krzewy mogą być bordowe, jeśli drzewo bordowe - to pod nim hortensje o białych kwiatach i przebarwiające się na burgund jesienią.

3. miskant 'Variegatus'

5. Carex o białych listkach lub co innego obwódkowego, mogą być nawet białe Begonia semperflorens

6. Hortensje lub inne krzewy liściaste
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:20, 31 sie 2016

Do góry
Gintura napisał(a)

dziękuje za podpowiedź pomysł mi się podoba na pewno go zrealizuję jutro jadę więc na zakupy jeszcze tylko jedno pytanie czy jako hortensje można tu użyć Hortensji bukietowej Hydrangea paniculata ‘Polestar’ czy jednak coś wyższego?

Szukaj wzniesionych egzemplarzy, takl żeby wpasować je w te gołe miejsca. Małe nic nie zdziałają i będzie dalej problem. Duże możesz podwiązywać i kierować gałęzie tam, gdzie potrzeba.
Ogród od podstaw ;) 07:17, 31 sie 2016

Do góry
klaudia10140 napisał(a)

Popraw ten plan. Ze skosu i bokiem to naprawdę słabo można to sobie wyobrazić. Połóż plan na podłodze i zrób normalne zdjęcie z góry, jakby to był skan Pomóż nam a nie utrudniaj

Ja w każdym razie pomogę gdy będzie dobry planik i dasz mi link na pw, że już jest.
Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 07:12, 31 sie 2016

Do góry
Aby spowodować poczucie bycia we własnym ogrodzie, powinieneś mieć żywopłoty i większe drzewa. Zobacz, jak się zmieniło

Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 07:09, 31 sie 2016

Do góry
Tutaj pasują żółte formy pienne cyprysika Yvonne lub podobnego lub żółtej tui na pniu. Masz tu dużo bordowego a więc żółty jak najbardziej pasuje.

Posadź w tym fragmencie ogrodu trawy miskanty, najlepiej Variegatus albo Morning Light. Drzewo by się przydało, wszystko jest takiej samej wysokości i cudze dom y dominują nad twoim ogrodem.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:18, 30 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem ten kacik trzeba rozjaśnić, dawanie tam czerni jeszcze bardziej pogłebi smętny odbiór tego miejsca.

Trzeba skupić się na zasłonieciu tej skrzynki, bzrydkiego płota i nóg cyprysika.

Daj hortensje (nr 2)
Na płot daj bluszcz i go przymocuj żeby zasłonił (nr 1)
W nogi hortensji daj zurawki Berry Smoothie, ozywią (nr3)
Z przodu Carex Evergold.
Jeśli za wąsko, poszerz rabatę, nie może być taka mała, że tylko takie bździnki się zmieszczą.

dziękuje za podpowiedź pomysł mi się podoba na pewno go zrealizuję jutro jadę więc na zakupy jeszcze tylko jedno pytanie czy jako hortensje można tu użyć Hortensji bukietowej Hydrangea paniculata ‘Polestar’ czy jednak coś wyższego?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:07, 30 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przepraszam, że nie odpisuję, ale ten tydzień mam bardzo zajęty, praca, różni lekarze, Jury, wyjazdy...normalnie codziennie coś ważnego, ale mam nadzieję, że wynagrodzą Wam to dwa filmy z naszego ogrodu i domu

Z sesji Doroty Gardias do pisma "Skarb". Gwiazdą filmów jest Dorota Gardias, z ponadprzeciętną urodą Wyjątkowa kobieta, którą miałam szczęście poznać podczas tego długiego dnia.

Mnie się bardzo podobało.
W pierwszym filmie sporo ogrodu i domu, a nawet ja gdzieś na początku mignęłam po prawej stronie ekranu.

https://www.youtube.com/watch?v=fRfJhhoi_4A

a w drugim filmie pojawia się nasza rzeźba Przestawiona pod garaż, ale świetnie wygląda To dla tych, którzy nie widzieli

https://www.youtube.com/watch?v=mWth1fhrGZQ

Jeśli jesteście na FB polubcie post

https://www.facebook.com/ogrodowisko/

cos pięknego,ujecie zapiera dech w piersiach
moze i mi sie poszcześci zawisnąc kiedyś na Twojej scianie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:36, 30 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Same kulki rabaty nie czynią, to jest nie tak Smutno, zielono w tym jest problem. Musisz to ożywić, dodać koloru i nie nastawiac się wyłącznie na bryły.

Szefowo kulki mialy byc w zwirku i przed nimi tulipany na wiosne. Czy dobrym pomyslem bedzie zeby dac zurawki miedzy kulki czy jakies niskie trawki na przyklad carex evergold?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:54, 30 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabata jest prawie (?) prosta, a nasadzenia w łukach, To nie pasuje. Za mało drzew, za duże odstępy w żywopłocie między tujami. Takie mi się nasuwają odpowiedzi. Sznureczki, nie wiem ale to jakoś dziwnie wygląda.

no ma Pani racje to co mam zrobić może podpowie Pani troche?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies