Trochę problemu w organizacji tej rabaty nastręcza mi fakt, że ona jest jakby przecięta tą rabatą prostopadłą z Hortkami. Teraz sobie tak myślę, że to chyba właśnie argument, że pod świerkami powinno być jednolicie na całej długości.
Czy się mylę i powinnam na wysokości cisowego żywopłotu zrobić coś innego?
Pierwsza myśl była taka, że jednolicie pod świerkami, szpaler czegoś, tego samego . A pod choinami powtórka Increbiball.
Martuś oczkową kocham to moje ulubione miejsce w ogrodzie, molinia zachwyca mnie każdego dnia na nowo rabata młoda zakładana w czerwcu ale pięknie się rozrosła. Liczę, że w przyszłym sezonie rozplenice w cortenie stworzą ładne czuprynki, seslerii turkucie nie zjedzą a buczek pięknie się zazieleni
Dziękuję !
u Dominiki jest molinia careulea Variegata , u Gosi- molinia arundinacea. Variegata rośnie z kwiatem do ok 60-70 cm, arundinacea to nawet i 2m.
Obie sa mocno ażurowe, więc potrzebuja dobrego tła, lub ładnego światła żeby je przenikało, czy ciekawego towarzystwa. Same moga nie zachwycać.
U Gosi widac je na poprzedniej stronie- 2 pierwsze zdjecia od góry. Molinie o tej porze roku robia się mocno żółte, aż świecą. U Oli Leon jest tez szpaler molinii arundinecea przy oczku- zerknij sobie.
Molinia Variegata ładnie wygląda na tle ciemnym bo sama jest mocno rozbielona paskami.
Popatrz na nią u siebie, czy nie traci przez brak dobrego otoczenia
Myślę nad tymi trawami Tradycyjne rozplenice odpadają bo to mutanty chyba że Little bunny
Sesleria też by na przodzie pasowała albo płożący carex Frosted curls
Nie wiem ile tam z tyłu masz miejsca ale z takich średnich miskantów to może Morning Light
Między różami fajnie by też wyglądała Molinia arundinacea Windspiel