Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Motylogród 09:42, 25 cze 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)
A ta szałwia "Caradonna" to wysoka rośnie? Nie mam szałwii w ogrodzie, ale planuję

Musiałabym dokładnie zmierzyć, ale u mnie jest większa niż 50 cm na pewno, pożarła róże
Motylogród 09:24, 25 cze 2020

Do góry
A ta szałwia "Caradonna" to wysoka rośnie? Nie mam szałwii w ogrodzie, ale planuję
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 09:16, 25 cze 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
Rabata frontowa nieco poszkodowana przez moje najukochańsze szkodniki i ich pojazdy. Szczególnie szałwia ucierpiała jednak parę kwiatostanów się ostało.

Szkodniki i ich pojazdy Uśmiałam się Mój szkodnik wjechał w liliowce plastikową kosiarką, już i tak były nieco połamane po sadzeniu a teraz w ogóle

Fajne miejsce do siedzenia pod szumiącymi brzózkami.
Hortensjowo 07:03, 25 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Fajnie, że macie blisko te Zielone Progi. Zazdroszczę . Ja mam jakieś 60 km do szkółki bylin i traw ale dla detalistów czynna jest tylko w sobotę. Byłam tam raptem raz. Zraziłam się też na miejscu ich podejściem do klientów. Miałam wrażenie, że klienci detaliczni to dla nich zło konieczne.
Godlewski w mediach wydaje się bardzo pozytywnym i sympatycznym gościem .

U nas, w najbliższym centrum ogrodniczym, wszyscy starają się być bardzo mili, ale w strefie ogrodowej tylko jeden Pan ma wiedzę typowo fachową i umie doradzić. Pozostali po prostu porządkują rośliny po przejściu tłumów
Generalnie jak coś tam chcę kupić, to czytam etykietkę i odpalam wyszukiwanie w telefonie. Często rośliny jeszcze nie kwitną lub nie mają docelowej wielkości. No i często się zdarza naklejka - żurawka, szałwia itd. Odmiana nieznana...
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:46, 25 cze 2020

Do góry
Rabata frontowa nieco poszkodowana przez moje najukochańsze szkodniki i ich pojazdy. Szczególnie szałwia ucierpiała jednak parę kwiatostanów się ostało.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:37, 25 cze 2020

Do góry
Szałwia powabna pokazuje kolorki. Ostróżki niezbyt okazałe ale kolor mają cudny.

Ogród kwiatowy 17:52, 24 cze 2020

Do góry
violaskom napisał(a)
Róża Bouquet Parfait i szałwia okręgowa Purple Rain

Świetne! Do skopiowania.
Na zielonej... trawce :) 15:30, 24 cze 2020

Do góry
Szałwia

Migawki z ogródka 15:19, 24 cze 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
Ta rabata pod kinem od frontu miała być taka prawie jednolita. Tylko jedna odmiana róży i jeden wypełniacz w postaci lawendy. No nie licząc cebulowych wiosennych.
Lawenda wyleciała całkiem. Róż mam tam 6 odmian, a i to dlatego, że siódma mi wyleciała.
Poza tym czego tam nie mam... Jako wypełniacz gęsiówka, żurawki, brunnery, pięciornik, szałwia okręgowa, bodziszki, funkie, ciemierniki, pierwiosnki, chryzantemy, astry, runianka, kopytnik, proso i miskant. I penstemony. Lilie, powojnik. Zawilce.
Taaaa tyle u mnie w temacie jednolitych uporządkowanych nasadzeń....

I kiedy ty tyle nazbieralas
Ja jeszcze jestem przy pierwszej wersji trochę kolor roz mi się nie zgadzał ale pomyslalam ze złe pamietam
Migawki z ogródka 14:20, 24 cze 2020

Do góry
Ta rabata pod oknem od frontu miała być taka prawie jednolita. Tylko jedna odmiana róży i jeden wypełniacz w postaci lawendy. No nie licząc cebulowych wiosennych.
Lawenda wyleciała całkiem. Róż mam tam 6 odmian, a i to dlatego, że siódma mi wyleciała.
Poza tym czego tam nie mam... Jako wypełniacz gęsiówka, żurawki, brunnery, pięciornik, szałwia okręgowa, bodziszki, funkie, ciemierniki, pierwiosnki, chryzantemy, astry, runianka, kopytnik, proso i miskant. I penstemony. Lilie, powojnik. Zawilce.
Taaaa tyle u mnie w temacie jednolitych uporządkowanych nasadzeń....
Ogród bez reguł 11:21, 24 cze 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Ania zimowała ja w garazu
Nie wiem tylko czy światło musi mieć
Ja swoje zimowałam na balkonie, ale się przestraszyłam mrozu i schowałam do domu. Na parapecie 2 z 3 padły. Więc tym razem przygotuję zaciszne miejsce, może nawet ze styropianu sklecę "domek" , z możliwością przykrycia, i nadal będę eksperymentować. Pelargonie na balkonie przezimowały bez niczego, więc szałwia też powinna. Powtarzam im to na okrągło

O, proszę: jedna z zimotrwałych pelargonii
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:36, 24 cze 2020

Do góry
Gosia, dzięki . A szałwia rzeczywiście u mnie szaleje, choć te deszcze ja wykańczają.

Tarcia, ja po wczorajszym ogrodniczkowaniu mam pogryzione cztery litery. Bestie przez dżinsy mnie pożarły.

Juzia, Tarcia, pomyślę o tych powojnikach .

Makusia, na pergolę powojniki, bez dwóch zdań. Bluszczu mam już dużo i szkoda mi na niego takiej miejscówki . A róża - pewnie by ładnie wygladała ale ja do pnących to z duuuużą rezerwą .

Basia, większość jeżówek już ma pąki, niektóre już za momencik kolorek zaczną pokazywać . Bladych nie mam, muszę nadrobić bo są śliczne.
Front dziękuje. Dzisiejszy deszcz jednak mu nie sprzyja:

Tak wyglądają aktualnie moje dwa trzcinniki. Na stojąco mają 1,5m...
Zieleń, drewno i antracyt 08:30, 24 cze 2020

Do góry
Kocimiętka (niska) i szałwia lekarska - u mnie taka o lekko podbarwionych na fioletowo liściach dopasowuje się tektonicznie do rabaty, JEST zimą, kwitnie, zdrowe ziółko, same zalety. No niestety ostatnio ślimaki bardzo ją doceniają Jednoroczna kocanka ładnie się rozłazi poziomo, tojeść rozesłana - to się mocno rozłazi, ale ładne. Kukliki, po przekwitnięciu liście są dalej ładne.
Ogród bez reguł 00:13, 24 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)

Szałwia Amistad - kolejna kandydatka do zimowania w ogrodzie

U mnie nie przezimowała, chociaż dobrze miała i zima była łagodna. Nici z szałwii.
Dębowe zakątki 22:40, 23 cze 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Aniu gratuluję udanego spotkania. I

Mam pytanie cco to za roślina na ostatnim zdjęciu. Takie fioletowe kłosy.

AgaCzek napisał(a)

Co to jest to ładne fioletowe?

Dziękuję spotkanie było przesympatyczne
A to fioletowo kwitnące to szałwia. jakaś jednoroczna

ostróżki
Ogród bez reguł 21:54, 23 cze 2020

Do góry
Tak Aniu, sezon jest zapóźniony jakiś . Pysznogłówki ledwo zaczynają, humelo w pąkach, szałwia jeszcze nie kwitnie, lilie królewskie dziś zaczęły

Ja wieczorem zrobiłam oprysk RT i rzuciłam się z sekatorem na kocimiętkę, strasznie mnie już drażniła...
Ogród bez reguł 21:43, 23 cze 2020

Do góry
To ja widzę róże nie widzę humelo , szałwia i pysznogłówka jakaś zapóźniona,knautia się rozrosła chyba że to drakiew.
Coś nam się ten sezon opóźnia .
Dzisiaj nas nie zalało, szalałam z sekatorem i kosiarką
W samym słońcu 21:30, 23 cze 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)

Może na mijankę? U większości tak widzę i fajnie jest
Przy okazji tworzenia nowej rabaty, planuję coś takiego właśnie zrobić.

Tak spróbuję

Asia zasugerowała,że hameln za ciężkie ale nie mam pomysłu co dać...poza paroma jezowkami,lawenda mi i szałwia a jeszcze coś kwiatnacego w maju by się przydało ( znam tylko bez i wilczomlecz)
W samym słońcu 21:26, 23 cze 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Jak połączyć ze sobą szałwię i stipe? Jak je posadzić żeby to fajnie wyglądalo? Cały czas mam wątpliwości jak to posadzić

Nie podoba mi się pomysł z szałwia jako obwódka :/

Może na mijankę? U większości tak widzę i fajnie jest
Przy okazji tworzenia nowej rabaty, planuję coś takiego właśnie zrobić.
W samym słońcu 21:23, 23 cze 2020

Do góry
Jak połączyć ze sobą szałwię i stipe? Jak je posadzić żeby to fajnie wyglądalo? Cały czas mam wątpliwości jak to posadzić

Nie podoba mi się pomysł z szałwia jako obwódka :/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies