Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Brązowienie iglaków 21:19, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Daj link do Mazana, niech postawi diagnozę.

Już wysyłam
Brązowienie iglaków 20:20, 25 sie 2016

Do góry
Daj link do Mazana, niech postawi diagnozę.
Wydmuchrzyca piaskowa 20:12, 25 sie 2016

Do góry
To bardzo ekspansywna trawa, rozłazi się przy pomocy "czołgających" kłączy (jak to określa Wikipedia). Moim zdaniem wylezie i rozlezie się z każdego kubła i pokona każdą barierę.
System automatycznego nawadniania 20:12, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ile tam masz zaplanowane sekcji, jaki wydatek źródła wody, jaka rura zasilająca?
Jakie są wymiary działki?

Dziękuję bardzo.
Zaplanowane były trzy sekcje po 6 zraszaczy - 2, 3 zraszacze trzeba będzie jeszcze dołożyć, żeby pokryć dwa miejsca które są polewane przez jeden zraszacz, więc będą trzy sekcje po maksymalnie 7 zraszaczy. Dodatkowo dwie sekcje na linie kroplujące, ale myślę, że to tutaj nie ma teraz znaczenia.
Rura zasilająca wychodząca z budynku to 20mm. Rurę sekcyjną chciałem położyć 32mm i 25mm do zraszaczy.
Ciśnienie statyczne: 4.7bar.
Wydatek źródła wody: 2.6m3/h.
Szerokość działki: 12.2m, Długość: 20.8m, Długość do tarasu: 13m, Szerokość domu: 7.2m. Opaska żwirowa: 0.5m.

Wrzucałem nie przez forum ponieważ musiałbym to dość mocno przeskalować i mało co byłoby widać, ale następnym razem postaram się to jakoś zrobić

Co do tego kawałka na rogu tarasu to był on dość problematyczny, dlatego położyłem zraszacz trochę niżej, ale jakoś go nawodnie, ew. nie dam tam trawy.

zecik,
Dzięki wielkie, kalkulator i radę, na pewno się przyda.
Brązowienie iglaków 19:48, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ren, nic innego mi nie przychodzi do głowy jak fytoftoroza, bo pojedycze pędy zamierają. Nie wiem, chyba do takiej diagnozy to trzeba widzieć to na żywo.

Rozumiem wieczorem wstawię dodatkowe zdjęcia.
Ogród w skali mikro cz.II 19:40, 25 sie 2016

Do góry
Swoją drogą meble (Mniam) super donica dobrana
Ogród w skali mikro cz.II 19:39, 25 sie 2016

Do góry
gierczusia napisał(a)
Podsumowanie kwestii oczka

....wykończone płytkami a la kamiennymi..jak po lewej...forma prostokætna zakopana w ziemi jak u göry pośrodku...długi prostokąt - jak po prawej..ale bez żwirku na dnie- trudności w czyszczeniu - połączenie z resztą ogrodu- tak jak na dole..obrzeże a oobok trawnik na tym samym poziomie

Co myślicie ??

Tylko musiałam polikwidować zdjęcia nie Twoje bo nie wolno. Ale nic to:0 Tzw kastra budowlana może być, ale musi być czarna, biała odpada.

Ale można jej dno pokryć kamieniami, też czarnymi, nie będzie glonów tak widać i brudu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:36, 25 sie 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Pod wpływem Ogrodowiska postanowiłam zmienić swoją frontową rabatkę na narożniku domu ,ale nie wiem jak Bardzo proszę o pomoc.

Chciałabym żeby była ładna długi czas w roku, nowoczesna, ale niezbyt minimalistyczna. Wokół mam wiele drzew( mieszkam pod lasem)tj sosen i brzóz.
Maślałam, żeby wysadzić różę Golden Celebration ,która tu rosnie teraz i mnie wkurza bo strasznie wielki krzaczor się z niej zrobił i zabił częściowo lawendę a posadzić np. miskanta Morning Light. Lawendę chciałabym zostawić bo to jedno z niewielu miejsc w moim ogrodzie gdzie jest cały dzień słońce( południowy-zachód)i dobrze tu rośnie.Co do takiego zestawu może jeszcze pasować?
Na poniższych zdjęciach widać rabatke z obu stron narożnika domu

W lawendzie pasuje coś żółtego na pniu, w wielu ogrodach doradzałam trzmielinę żółtą na pniu i sprawdziła się, mogą być 3 sztuki, lub miłorzęby Mariken, lub inna forma pienna żółta. Ożywi siność lawendy i jej brzydki i smutny wygląd zimą.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 19:27, 25 sie 2016

Do góry
Przy rabatach bez obrzeża robisz jak chcesz i jak ci pozwoli gleba. Jeśli gleba ciężka, gliniasta i przycięta darń to prawdziwe "kobyły" że wyrywa się wielki kawał ciężkiej darni - to wtedy pod kątem, skraca to ten kawał.

A jeśli trawniczek delikatniutki to na pionowo tniesz i wybierasz leciutko.

Jak widzisz praktyka czyni mistrza i tylko u nas takie misterne porady otrzymasz. Wszak to tutaj po raz pierwszy pojawiła się instrukcja kantowania I takoż przyrząd do tego.
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 19:19, 25 sie 2016

Do góry
Na 2 i 3 stronie jest o tym. Ale przeklejam tutaj.

Nie polecam także większości jałowców, a już w szczególności Juniperus scopulorum "Skyrocket"

"Skyrocket" jest wrażliwy na:

Choroby i szkodniki:

Młode igły mogą być atakowane przez grzyb Phomopsis juniperovora (zamieranie pędów), na pędach mogą wystąpić wrzecionowate, brązowe zgrubienia powodowane przez grzyb Gymnosporangium confusum.

Ze szkodników pojawiają się mszyce, licinek jałowcowiaczek oraz tarcznik jałowcowiec.

Jeśli potrzebujemy coś kolumnowego zamiennikiem jest Thuja "Smaragd"

Zarówno grzyby jak i szkodniki jałowca maja podobne objawy, trzeba bardzo dokładnie obejrzeć pod lupą czy to grzyb czy szkodnik. Od szkodnika gałązki są kruche i wysypują się odchody.
Czasem obie przyczyny są naraz.

Na grzyby opryskujemy Miedzian 50 WG (0,25%) potem Dithane Neotec 75 WG (0,2-0,3%)

a na szkodniki Sumi-alpha 050 EC albo nawet chyba lepiej zadziała podlewanie w korzenie preparatem ProAgro.

Ja już od 15 lat ich nie sadzę w ogrodach z tego powodu.

Może Mazan poprawi tę diagnozę i doda jakieś inne preparaty,bo część teraz już nie jest do kupienia.
Brązowienie iglaków 19:13, 25 sie 2016

Do góry
Ren, nic innego mi nie przychodzi do głowy jak fytoftoroza, bo pojedycze pędy zamierają. Nie wiem, chyba do takiej diagnozy to trzeba widzieć to na żywo.
System automatycznego nawadniania 14:39, 25 sie 2016

Do góry
Wbrew obawom Zecika, uzyskasz na pewno poradę dzisiaj Na moje oko, ale ja się nie znam na 100% to jest ok, zraszacze dolewają do siebie, co do zasięgów i symboli zraszaczy nie ma podane, ale schemat wygląda ok.

Jedyne miejsce to brak zraszacza na rogu tarasu na dole, nie wiem czy tu nie powinno coś być, ale być może tamte pokryją teren.

Problemem w wydrukowaniu tego zdjęcia jest to, że nie wkleiłeś go przez nasz automat, nie mogę go wydrukować. Masz automat do wklejania zdjęć ale wklejasz przez Image i to w jakimś dziwnym programie, że ja go nie mogę otworzyć pod górkę mam

Dobra, zmieniłam na jpg i wydrukowało się.

Ile tam masz zaplanowane sekcji, jaki wydatek źródła wody, jaka rura zasilająca?
Jakie są wymiary działki?
Nawożenie, zasilanie trawnika 14:33, 25 sie 2016

Do góry
Jeśli mogę, to powiem, że mulczowanie powoduje zafilcowanie trawnika, odradzam tę opcję.
Natomiast kuriozalne nawożenie nie jest, bo skoro kosisz, trawa musi mieć z czego odnawiać zieloną masę, stąd w kółko robota. I tak będzie, tak musi być, albo bedzie jak w tych żółtych miejscach.

Albo jak na miejskich ternach zielonych..chwastowisko i ugór.

Stan trawnika się poprawi, gdy jużbędziesz nawoził równo i we właściwej dawce, czego ci szczerze życzę.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:29, 25 sie 2016

Do góry
Nawożenie w zależności od tego kiedy pierwszy raz skosisz i jak wygląda trawnik.Dopiero posiałaś, jeszcze pewnie wszystko nie wzeszło, więc temat nawożenia to nie na teraz.
W cieniu uśmiechniętego anioła 14:27, 25 sie 2016

Do góry
Spóźniłam się, bo jutro jest dziś, czyli pojechałaś na zakupy.
Ale co mam podpowiedzieć? nie wiem. Bo pytania nie ma.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 14:19, 25 sie 2016

Do góry
Ma mniejszą ilość azotu taki nawóz. Ale ma. Chodzi o nawóz gotowy, wielskładnikowy, jesienny.
Żywopłot strzyżony liściasty 14:18, 25 sie 2016

Do góry
Tego nie wiem, wg mnie ma za mało wody, woda dociera na 10-20 cm, a on ma korzenie głębiej.
Herbicydy 09:43, 25 sie 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nicienie.

Dziękuję za odp, a wrotycz tylko odstrasza? może podlewać nim trawę? 15 arów to trochę dużo na nicienie jak dla mnie, chciałabym spróbować czegoś tańszego
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:55, 25 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystko zależy jak to ma być zakomponowane i wykończone czym będzie.
Może być metal, wanna w kształcie prostopadłościanu na ten przykład.

Moje jest wybudowane z bloczków. Może być wybetonowane, plastik ? Czarny musi być. Tylko jak to miałoby być zrobione potem? Pokaż gdzieś ten plastik, link do wątku podaj

Danusiu i to sié nazywa lata doświadczenia i wprawne oko przecież nie pomyślałam kompletnie o metalu....echhh.ciapa ze mnie ale umówmy siė... jaki tam ze mnie projektant

Forma plastikowa jest z obi czarna zupełnie prosta ścianki pod kątem prostym..na zdjęciu w katalogu jej nie ma
A tu moje przemyślenie na temat oczka...jeśli zechcesz zerknąć bédé się bardzo cieszyć i będę bardzo wdzięczna

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4438-ogrod-w-skali-mikro-cz-ii?page=692#post_7

Pozdrowionka
Ps...zdjęcie cuuuuudo
Wrzosy - Calluna 07:08, 25 sie 2016

Do góry
Jeśli tam będzie mróz, to zapewne będą cierpiały z powodu zarówno mrozu jak i suszy w doniczce i suchego powietrza. I nie przetrwają znając życie, ziemia wyschnie na pieprz i nic tego już nie zmieni.,

Dużo lepszym pomysłem jest zakopanie wrzosów razem z doniczkami w gruncie i okrycie gałązkami iglastymi.

Tylko zastanawiam się, jaki jest sens takiego działania?? Wrzosy w doniczkach to krótkotrwałą ozdoba, sezonowa, tylko na jesieni są ładne, na wiosnę trzeba je przyciąc, aby się zagęściły i znowu zdobiły w następnym sezonie. A przycięte wrzosy to kiepska ozdoba i raczej należy ją usunąć w kąt, a nie eksponować na ganku. Wiosną wystawiasz inne, wiosenne kompozycje, a nie przyschnięte wrzosy.

Na pytanie odpowiem: mają szansę jeśli doniczki są duże i bryła korzeniowa nie przemarznie, mają też szansę jeśli będziesz w okresach odwilży podlewać aby miały stale wilgotne podłoże. Inaczej nie ma szans.

Obstawiam 20% na przeżycie a 80% na zmarznięcie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies