Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Cis - Taxus

Cis - Taxus

Gicek 22:40, 21 sie 2016

A tu zdjęcia
Gardenarium 07:12, 26 sie 2016

Nie, te pajęczyny to nie przędziorek.

Moim zdaniem jest za głęboko posadzony i kamienie dopełniają dzieła.
Popraw mu warunki glebowe, sprawdź głębokość sadzenia, jeśli jest prawidłowe, to wyściółkuj kompostem a nie kamieniami, podlewaj systematycznie. Na tyle cackania się i oprysków on nie tak powinien wyglądać.

A może włąśnie za dużo tej chemi a za mało dobrych warunków siedliskowych, bo w tych kamieniach to dobrze nie ma.

Instagram Ogrodowiska
hindsight 08:16, 31 sie 2016

Ja bym też sprawdziła pH gleby.
jazzy 23:51, 31 sie 2016

Danusia, a czemu kamienie są złe pod cisy?
acca5 21:06, 06 wrz 2016

Dzień dobry, ja z zapytaniem o żywopłot z cisa, co ile należy go sadzić jeśli sadzonki mają ok.30cm i są lekko rozgałęzione. Drugie pytanie jśłi chciałabym posadzić te cisy i uzyskać efekt kuli ( kiedyś w przyszłości)to czy mogę od razu sadzić po 3 sadzonki obok siebie aby łatwo było je formować i mieć od razy więkaśz kulę. Czy to ma sens?
Gardenarium 18:00, 08 wrz 2016

jazzy napisał(a)
Danusia, a czemu kamienie są złe pod cisy?

Nie są złe, kamienie w tym przypadku dopełniają dzieła, bo są zbyt grubo nasypane a to już przegięcie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:00, 08 wrz 2016

acca5 napisał(a)
Dzień dobry, ja z zapytaniem o żywopłot z cisa, co ile należy go sadzić jeśli sadzonki mają ok.30cm i są lekko rozgałęzione. Drugie pytanie jśłi chciałabym posadzić te cisy i uzyskać efekt kuli ( kiedyś w przyszłości)to czy mogę od razu sadzić po 3 sadzonki obok siebie aby łatwo było je formować i mieć od razy więkaśz kulę. Czy to ma sens?

1. co tyle żeby lekko się stykały.

2. Ma to sens.

Instagram Ogrodowiska
Agilka 10:03, 09 wrz 2016

Danusiu od dłuższego czasu szukam w szkolkach i centrach cisowych kul na pniu. Bardzo czesto widzę je w Twoich realizacjach i wygladaja fantastycznie. Chcialam w rabacie posadzic taka na (wysokisc pnia ok 1,20) ale nigdzie nie moge jej dostac
Podpowiedz prosze, gdzie szukac takich skarbów?
kariko 07:49, 10 wrz 2016

Witam i proszę o pomoc

Posadziliśmy wiosną kilkadziesiąt cisów Hilli na żywopłot, malutkich. Zakupione z gołym korzeniem, wygląda na to, że się przyjęły, miały przyrosty. Wsadzone do ziemi, którą mamy - o strukturze piachu kolorze brązowym. Podlewane regularnie. Raz nawiezione nawozem do iglaków (teraz już wiem, że to źle). Ogólnie w większości wyglądają ok i są ciemnozielone, ale niektóre wyglądają jak ten na zdjęciu, tj. żółkną

Jako, że były wsadzone do kiepskiej ziemi, co teraz zrobić? Dać im nawóz jesienny uniwersalny? Nic nie robić? Być może zostały posadzone za głęboko - wykopać i posadzić płytko? Dziękuję
barbara_kraj... 19:50, 21 wrz 2016

A to mój cis, pierwszy raz tak obficie obsypał się owocami.