Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 20:35, 12 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Proponuję ci poobserwować przez 4 pory roku twój ogród - nasłonecznienie, wilgotność podłoża, wietrzność, zastoiny zimna, nasłonecznienie etc. Znajomość swojego ogrodu pozwala na przemyślany dobór roślin i uniknięcie stresu związanego z wypadaniem i chorowaniem roślin. Warto jest jeden rok poświęcić na obserwację, bo to jest 3/4 sukcesu na lata. Trzeba znać swoją glebę także. W ogrodzie w różnych miejscach zazwyczaj mamy różne typy gleby.
Spadanie śniegu z dachu ma olbrzymie znaczenie, bo powoduje łamanie i wyłamywanie roślin. Hortensje dadzą radę pod warunkiem przygotowania dobrej, organicznej ziemi, która to ma właściwość utrzymywania wilgoci. Jednak bez podlewania się nie obejdzie.
Dodatkowo warto przygotować taka rabatę, ponieważ zazwyczaj tak blisko nowego domu mamy wokół w glebie resztki pobudowlane typu cement, tynk etc. Czasami tego nie widać, a ziemia jest aż przesączona tym. Dlatego warto połowę ziemi wymienić i wzbogacić o materię organiczną - kompost, obornik i próchnicę.

Dziękuję Toszka za cenne uwagi.
Z rzeczy, które podałaś sporo aspektów mam już rozeznanych, bo działkę mamy już od 6 lat.
Nie wiem tylko jak rozpoznaje się miejsca z zastoinami zimna, możesz mnie poinstruować?
Wiele pracy włożyłam już w to miejsce i na szczęście wszelkich odpadów budowlanych pozbyłam się już wiosną, potem rozwieźliśmy na większą część działki humus ok. 15-20 cm, także glebę mamy bardzo dobrej jakości, ph zmierzone wynosi ok. 5-5,5 więc to też daje mi już odpowiedź jakie rośliny będą się tam czuły najlepiej.
Powoli powstaje też kompostownik więc za jakiś czas będę mogła korzystać z własnych zasobów jeśli chodzi o kompost.
Co do tego śniegu spadającego z dachu to będę obserwować tej zimy, jeśli biały puch u nas w ogóle spadnie
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 20:05, 12 lis 2014

Do góry
O widzę, że podobnie spędzamy ostatnie piękne dni jesieni.
Ja też posadziłam krokusy, aż 140 na frontowej a na wrzosowisku 250 .
Do tego lilie, tulipany, narcyzy, przebiśniegi, cebulice i szafirki .
Czosnki na razie odpuściłam, ale w przyszłym roku na pewno posadzę.
Aż nie mogę się doczekać wiosny jak to wszystko zakwitnie
A tymczasem podobnie jak u Ciebie kwitną mi wrzośce.
Kamila Twoje ostatnie zdjęcia kolorowych liści ambrowca wymiatają, już na niego poważnie zachorowałam, nawet mąż już został nim zarażony
Viola, policzyć te cebule prosto, bo kupuje się w zestawach po 10, 50, 100, 200, a sadzenie szybko idzie.
Tu ma być ogród :) 19:52, 12 lis 2014

Do góry
Witaj lindsay80
Będę zaglądac do Ciebie z ciekawością i podglądac rozwój wydarzeń..
Tu ma być ogród :) 10:11, 12 lis 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Toszka, hmmm tak naprawdę to jeszcze nie znam odpowiedzi na to pytanie Zeszłej zimy śniegu nie doświadczyliśmy, a dwa lata temu nie zwracałam na to nawet uwagi

Proponuję ci poobserwować przez 4 pory roku twój ogród - nasłonecznienie, wilgotność podłoża, wietrzność, zastoiny zimna, nasłonecznienie etc. Znajomość swojego ogrodu pozwala na przemyślany dobór roślin i uniknięcie stresu związanego z wypadaniem i chorowaniem roślin. Warto jest jeden rok poświęcić na obserwację, bo to jest 3/4 sukcesu na lata. Trzeba znać swoją glebę także. W ogrodzie w różnych miejscach zazwyczaj mamy różne typy gleby.
Spadanie śniegu z dachu ma olbrzymie znaczenie, bo powoduje łamanie i wyłamywanie roślin. Hortensje dadzą radę pod warunkiem przygotowania dobrej, organicznej ziemi, która to ma właściwość utrzymywania wilgoci. Jednak bez podlewania się nie obejdzie.
Dodatkowo warto przygotować taka rabatę, ponieważ zazwyczaj tak blisko nowego domu mamy wokół w glebie resztki pobudowlane typu cement, tynk etc. Czasami tego nie widać, a ziemia jest aż przesączona tym. Dlatego warto połowę ziemi wymienić i wzbogacić o materię organiczną - kompost, obornik i próchnicę.
Tu ma być ogród :) 23:28, 11 lis 2014

Do góry
Wrzośce zwariowały

Trawka ma 5 tygodni

Runianka się rozrasta
Tu ma być ogród :) 23:18, 11 lis 2014

Do góry
Toszka, hmmm tak naprawdę to jeszcze nie znam odpowiedzi na to pytanie Zeszłej zimy śniegu nie doświadczyliśmy, a dwa lata temu nie zwracałam na to nawet uwagi
Tu ma być ogród :) 10:02, 06 lis 2014

Do góry
dziękuję Ci Toszka za tak cenną odpowiedź, myślę, że i ja się skuszę na You&Me ale wiosną.
Wymagania, które opisujesz chyba mogłabym spełnić, bo ziemia u mnie dobrej jakości, ph ok. 5,0 a i stanowisko osłonięte od wiatru i nadmiernego słońca będę miała.
Będę do Ciebie zaglądać i w swoim czasie pewnie będę prosić o jakieś porady o uprawie tych hortensji

Katarzynkak, dziękuję za miłe słowa, zapraszam do zaglądania do mnie.
Może z pomocą "ogrodowiskowych miłośników ogrodów" i mój ogródek wyjdzie fajny, ale pracy czeka mnie mnóstwo

Przy tej okazji chciałam popytać jakie rośliny sprawdzą się przy samym domu. Problem jest taki, że przez drenaż jest tam mocno osuszony teren, a i na opady deszczu nie ma co liczyć, bo wystająca z dachu podbitka sprawia, że na pasek o szerokości ok. 60 cm wokół domu krople deszczu nie padają.
Nawadniania nie posiadam i tak sobie myślę czy w takim miejscu można posadzić hortensje bo one lubią wilgoć, a od strony wschodniej przy ścianach domu linia z hortensji fajnie by wyglądała.

Pozdrawiam,
Edyta
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:02, 03 lis 2014

Do góry
bardzo bym chciała zakupić hortensje You&Me, ostatnio na Allegro mnóstwo osób kupuje małe sadzonki, które obecnie są po przecenie w atrakcyjnych cenach.
Czy warto kupić teraz, czy jednak czekać do wiosny? - dodam, że mam pomieszczenie, w którym zimą będzie temperatura 15-17C, jest jasne. Czy w takich warunkach mogłabym przechowywać sadzonki zimą?
A wiosną posadzić rośliny do donic i dopiero w 2-3 roku przesadzić do gruntu? Co myślicie?
Mata przeciw chwastom 16:15, 25 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja bym na to odpowiedziała tak: po co kłaść matę, potem zadawać sobie aż tyle trudu z wkładaniem pod matę czegokolwiek, mieszać ziemię z żużlem ??? To już lepiej schylić się i wyrwać chwasty

Dla mnie tzw. "robota głupiego" - oczywiście nie chcę nikogo obrazić. To niedorzeczne rozwiązanie.

Kiedy po prostu można normalnie posadzić rośliny w zdrową glebę, odpowiednio przygotowaną, potem odpowiednio wyściółkowaną, zdecydowanie mniej roboty i lepiej dla roślin, następnie przez pierwszy rok wypielić pojawiające się chwasty z nasion i mieć spokój z chwastami? Wyobrażam sobie jak wygląda gnijąca i śmierdząca masa trawy w takiej ilości w dodatku bez dostępu powietrza, pod szmatą? Nie wiem, ale mnie takie rozwiązanie przyprawia o dreszcze, mam też przemyślenia, że ktoś chyba nie wie tak naprawdę o co chodzi w ogrodnictwie.

lindsay80 napisał(a)
ja też czytam i nie wierzę, określenie "robota głupiego" pasuje tu idealnie.
Co też ludzie nie wymyślą żeby sobie utrudnić życie

Dziewczyny.

Według moich znajomych taki system się sprawdza. Wedłuch nich tak wrzucone zielsko pod matę nie śmierdzi bo mimo to dochodzi do tego powietrze i zachodzi jak twierdzą normalne kompostowanie. Dowiedziałem się, że trochę dorzucają kompostu by dostarczyć bakterii. Co do,,roboty głupiego,, to takie prace robi się średnio co dwa lata w jednym miejscu i oczywiście nie w całym ogrodzie jednocześnie tylko sukcesywnie po koszeniu trawy. Mieszanie ziemi z żużlem i keramzytem odbyło się na początku podczas zakładania ogrodu i póżniej już nie ma takiej potrzeby. Mi trudno jest ocenić co zajmuje więcej wysiłku. Czy pielenie sukcesywnie całego ogrodu czy raz na 2-3 tygodnie dorzucenie zielska pod matę na kilkunastu metrach kwadratowych. Ja jestem laikiem ogrodowym na etapie zakładania swojego wymarzonego miejsca odpoczynku i stanowiska swojego do tego tematu do teraz jeszcze nie mam.
Danusiu oczywiście nie chciałem podważyć Twego autorytetu bo zapewne masz rację. Przedstawiłem tylko postępowanie moich znajomych, którzy jak twierdzą nie zauważają minusów swojego postępowania - korzeni na wierzchu podobno nie ma (dzisiaj pytałem), jednak w jakiś tam sposób użyźniają glebę bo jak twierdzą mają zasadę - ,,co wyszło z ziemi wrócić do niej powinno,,. Pozdrawiam.
Mata przeciw chwastom 10:31, 25 paź 2014

Do góry
ja też czytam i nie wierzę, określenie "robota głupiego" pasuje tu idealnie.
Co też ludzie nie wymyślą żeby sobie utrudnić życie
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:09, 23 paź 2014

Do góry
śliczne te Twoje fotki i nawet słoneczko uchwyciłaś, u nas już od kilku dni się nie pokazuje ;-(
Śnieżnik cudny!
Ja też nakupiłam cebul: krokusy, przebiśniegi, narcyzy, lilie i też głównie w białym kolorze.
Dziękuję za odpowiedzi w moim wątku
Tu ma być ogród :) 21:52, 23 paź 2014

Do góry
Waldek727, na pewno zgłoszę się kiedyś z pytaniami
A na Ogrodowisku jestem od niedawna, jeszcze przede mną wiele wątków do przeczytania. Ale cieszę się, że zawsze znajdzie się ktoś kto doradzi, co warto poczytać

Kamila, dziękuję za info, Rh Polaris znam, a Danieli nie.
Trochę jestem zaskoczona, że tak blisko od płotu masz zaprojektowane te świerki.
Moje nadal stoją w donicach, nie daliśmy rady posadzić w ubiegły weekend. Ale myślę, że od płotu odsuniemy je o 80 cm, a jeden od drugiego będzie ok. 125 cm, (przęsło ogrodzenia ma 250 cm i na jego długości będą 3 świerki).
Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 20:13, 23 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziękuję Waldek,
o taki kolor Rh właśnie mi chodzi, czy to zdjęcie z Twojego ogrodu?
Pooglądałam też zdjęcia Calsapki i również ładna.
A czy masz jakieś doświadczenia w uprawie tych odmian?
Aktywny plan ogrodu świetny! Nie przypuszczałam, że można coś takiego znaleźć w internecie - dziękuję Ci, na pewno będę tam zaglądać.
Pozdrawiam,
Edyta

Edyto.
-Rośliny które przedstawiam na forum są moją własnością i zawsze mogę się podzielić własnym doświadczeniem w ich uprawie i pielęgnacji.
-Jeżeli nie przypuszczałaś, że taki interaktywny plan ogrodu można znaleźć w internecie to powiem Ci więcej. Maciek, właściciel tego ogrodu jest użytkownikiem naszego forum.
A czy byłaś już w ogrodzie u naszej kochanej rododendronowo zakręconej Bożenki (Bogdzia)?

http://majawogrodzie.tvn.pl/206,Rododendronowe-krolestwo-odc-492,odcinek.html
Tu ma być ogród :) 13:30, 23 paź 2014

Do góry
Dziękuję Waldek,
o taki kolor Rh właśnie mi chodzi, czy to zdjęcie z Twojego ogrodu?
Pooglądałam też zdjęcia Calsapki i również ładna.
A czy masz jakieś doświadczenia w uprawie tych odmian?
Aktywny plan ogrodu świetny! Nie przypuszczałam, że można coś takiego znaleźć w internecie - dziękuję Ci, na pewno będę tam zaglądać.
Pozdrawiam,
Edyta
Tu ma być ogród :) 12:43, 23 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dzięki Kamila, z chęcią poznam tą odpowiedź, bo Cunnigham's White to jedna z odmian, która mi się podoba, do tego szukam jakiejś polecanej o jasnoróżowych kwiatach, możesz jakąś polecić?
Planuję u siebie na rabatach kolorystykę biało-różowo-niebieską.

Witaj Edyto.

Gomer Waterer.

Biała Calsapka jest też piękna ale nie mam fotek.

A tutaj proszę coś, co może Ci się Edytko przydać do wyznaczania odległości między poszczególnymi roślinami. Klikaj na roślinki i na kamerki a później leć latami.
Pozdrawiam.
http://maciejon.republika.pl/Ogrod_plan/Ogrod_plan%20-%20index.html#

Tu ma być ogród :) 10:03, 23 paź 2014

Do góry
oki Kamila, poczekam, w końcu Ty możesz udzielić informacji, które są zaleceniami profesjonalisty więc warto czekać
U nas zresztą pogoda już zrobiła się taka, że w ogródku się nie popracuje, mam tylko nadzieję, że znajdzie się jakiś ładny dzień w najbliższym czasie i uda mi się wsadzić cebule, o ile dotrą, bo robiłam zakupy internetowe.
A tą frontową rabatę wysypałaś już korą i jakimś żwirkiem?
Tu ma być ogród :) 08:16, 23 paź 2014

Do góry
oj Selly nie pocieszyłaś mnie z tymi hortensjami... może to jakoś przetrawię przez zimę
A z rady dotyczącej Rh oczywiście skorzystam, nastawiam się na wiosenne zakupy.
Tu ma być ogród :) 12:39, 22 paź 2014

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mam jeszcze pytanko o hortensje You&Me, bardzo mi się podobają czy warto je kupować, nie przemarzają? Może ktoś ma doświadczenia?

Też mam. Przemarzają Od trzech lat łudzę się , że będą mieć kwiaty. Niestety mimo okrywania, same liście...
Tu ma być ogród :) 09:53, 22 paź 2014

Do góry
Dzięki Kamila, z chęcią poznam tą odpowiedź, bo Cunnigham's White to jedna z odmian, która mi się podoba, do tego szukam jakiejś polecanej o jasnoróżowych kwiatach, możesz jakąś polecić?
Planuję u siebie na rabatach kolorystykę biało-różowo-niebieską.
Tu ma być ogród :) 09:50, 22 paź 2014

Do góry
świerki na jednej ścianie, tui już nie będę ruszać, kiedyś jak podrosną myślę, że powinno być ok.
Jeśli chodzi o ilość Rh na rys, to tak szybko coś wrysowałam, ale zobaczymy tak naprawdę ile się ich tam zmieści, chciałabym żeby 5 szt.
Dzięki za podanie tych odległości.
Będę chciała kupować Rh o białych kwiatach i jasnoróżowych, widziałam tu na Ogrodowisku, że często jest polecana odmiana Cunnigham's White, ciekawa jestem czemu akurat ta, bo odmian jest mnóstwo.
Mam jeszcze pytanko o hortensje You&Me, bardzo mi się podobają czy warto je kupować, nie przemarzają? Może ktoś ma doświadczenia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies