Toszko bardzo Ci dziękuję za wszystkie rady i poświęcenie połowy dnia na odpowiedzi Niech Ci Bóg w dzieciach albo w roślinach wynagrodzi ( wybrać co pasuje)
Wchodzę do Polinki poprzez ”powiadamianie” i ląduje na wątku, który ostatni czytałam
Tuje zakupione w pierwszej połowie maja, kopane czyli w”macie szmacie” worek jutowy były
(rosły w glinie bo ciężka było bryła, kolor i struktura). Dół wykonamy na dwa szpadle głęboki, kompost dałam
(własnej produkcji, wiaderko 3 litrowe pod każdą wraz z ziemią którą posiadam wymieszałam łapami.
Może powinnam wspomnieć, że rosną na końcu działeczki a do jesieni ubiegłego roku rosły duuuże dwa orzechy włoskie
(ponoć szkodliwe dla gleby, Czesio tak twierdzi czyli tatuś)
Wsadziła, w granatowych gumiaczkach deptałam ( z umiarem, bo ponoć mają kruche korzenie a i płytki system)
Aaa i zakopałam tak jak rosły albo może z 2 cm powyżej…
Kory nie dałam bo tak ciężka ziemia i wilgotna
Toszko jeszcze jeden problem mam. Zakupiłam bambusy fargesia murielae joy. Wsadziłam je do doniczek do zwykłej ziemi i jeden z bambusów zaczyna schnąć. Dzisiaj znalazłam przepis na ziemie do bambusów;
1/3 torfu
1/3 drobno zmielonej kory
1/3 ziemi ogrodniczej
dodatek 20% żwiru.
Co sądzisz o tej mieszance?
Muszę do Agi kuknąć aby dokształcić się w kompostowaniu. Przerzucić tą zawartość od ziemi do góry tzn. wszystko razem wymieszać? Wodą też polewać? Kurcze mam tylko jedną komorę Mus zrobić drugą
W 18 dni to byłaby rewelacja, tylko muszę mieć więcej komór.
Kasiu potrzebuję Chopina i białą pnącą. Ale spokojnie sobie poczekam, za 2 tyg. będą w Rosarium dlatego nie pisałam do Ciebie ale dziękuję za chęć pomocy
Niech się Polinka uczy
Ewuś, by cokolwiek radzić to trzeba mieć wyjściowe dane jak z tym bukiem - kiedy sadzone, czy kopane, czy szkółkowane (czyli w doniczce rosła od małego), czy kopane i wpier....e do doniczki, jaka gleba rodzima, wilgotność, co było dane w dołek etc
Coś mi dasz (czyt, dane) to i ja ci dam (czyt. rozwiązanie)
czy wy tez tak macie, że aby wejść na watek Polinki to trzeba od 1 str?, bo w indeksie widnieje str 182, a po kliknięciu nie ma takiej... i trzeba w watek wchodzić na okrętkę... widać admin coś działa z pustymi stronami