Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 20:34, 02 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Bardziej podobna jest do miskanta olbrzymiego.

Cieszę się, ze nim nie jest. Musiałabym posadzić za płotem
Ogródek Iwony 20:31, 02 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Próbujemy zidentyfikować Twoją trawę giganta
Czekam na potwierdzenie Anusi.
Sorgo czarne
http://static.cokupicstatic.pl/c_350x350_17269851.jpg

Joasiu, ja bym obstawała za nim. Widziałam u Ani zdjęcie tego kłosa z nasionkami.
"SORGO CZARNE
Trawa jednoroczna wysokość 100 - 150 cm o prostych,
sztywnych źdzbłach zakończonych okazałym,
zwartym kwiatostanem długości 10 -15 cm.
Początkowo zielonym potem ciemnobrązowym.
Wiechy z czarnymi, dużymi, połyskującymi ziarniakami."
Tą trawkę Ania dostała jako dodatek do jakiejś ogrodowej gazety

Joasiu, jesteś Mistrzynią Traw
Ogródek Iwony 20:22, 02 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Iwonka pewnie stipę pikuje, że w dyskusji nie bierze udziału
Pięknie Ci te siewki porosły...

Beatko, nie było mnie w domu. Dziś stwierdziłam, że nie lubię podróżować pociągami, czekać w nieskończoność na peronie, wałęsać się po mieście w deszczu, jak wszystko jest załatwione ..., znowu czekać ...
Czas zrobił się bezcenny, szkoda go marnować.
Stipę będę pikować jutro. Przy okazji zrobię fotki korzeni dla Siakowej
Ogródek Iwony 20:21, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Oglądałam siewki tej rozplenicy w necie i są bardzo podobne.
Ale w opisie wyrasta do 1,5 metra i jest bordowa. Wygląda na jakąś rozplenicę, ale jaką ?
Fotka z netu przypomina moje siewki
https://lh4.googleusercontent.com/-IfQPxo-viGg/T01JBkzIqiI/AAAAAAAAAGs/zfGyiOfR2Yg/s750/6.jpg
Na tej stronie:
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/kwiaty-jednoroczne-z-nasion-co-wysiac-t6992-15.html

Na tej drugie stronie Twoje siewki Iwonko są identyczne ale Anusia pisze że ta trawa jest zielona. Podejrzewam że to sorgo czarne. Czekamu na potwierdzenie Anusi.
Ogródek Iwony 20:18, 02 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Siałam ją dwa razy. Za pierwszym razem wyrosła na ponad 2,5 metra w zeszłym roku było sucho to wyrosła na ok. 2 metry. Liście są zielone troszkę przybieraja inny kolor ale nie purpurowy na końcach kłosy z nasionkami. Nasionka przybierają taki kolor w końcowej fazie na jesień.

Aniu, czy ta trawka zimuje? Co się z nią dzieje po zimie ?
Ogródek Iwony 20:14, 02 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Iwonko.
To jest rozplenica 'Purple majesty'.

Oglądałam siewki tej rozplenicy w necie i są bardzo podobne.
Ale w opisie wyrasta do 1,5 metra i jest bordowa. Wygląda na jakąś rozplenicę, ale jaką ?
Fotka z netu przypomina moje siewki
https://lh4.googleusercontent.com/-IfQPxo-viGg/T01JBkzIqiI/AAAAAAAAAGs/zfGyiOfR2Yg/s750/6.jpg
Na tej stronie:
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/kwiaty-jednoroczne-z-nasion-co-wysiac-t6992-15.html
Ogródek Iwony 20:02, 02 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
No proszę, jakie wspaniałe wschody.

Tez je lubię. Nawet gadam do moich trawek

ren133 napisał(a)

Ja ciągle żyję w biegu! Może w końcu praca w ogrodzie nauczy mnie cierpliwości Ja swoją wrbenę wysiałam 6dni temu. To przyjdzie mi trochę poczekać

Z werbeną trzeba cierpliwie czekać. Czytałam, że czasami zaczęła rosnąć, jak się ją do ogrodu wyrzuciło, jako nieudany siew

kosolka napisał(a)
U mnie też deszczyk. Bardzo się cieszę, bo sucho było mocno. Rano trochę popieliłam.. Ale jeszcze dużo zostało!
Pięknie już Ci wszystko wyrosło! U mnie największe są ostróżki, ale reszta buja się powoli. Pomidory siałam w sobotę. Czekam jeszcze na stipę od Joasi.
Pozdrawiam Iwonko!

Olu, zazdroszczę ci pielenia. Ja jeszcze poczekam, bo bym musiała odsłonić kopczyki z różami. Do połowy marca trzymam ręce w kieszeni
Kiedy siałaś ostróżkę, bo u mnie jeszcze nic nie wschodzi (17 luty)
Ogródek Iwony 19:55, 02 mar 2015

Do góry
eda napisał(a)
Iwonka macham pocieszyłaś mnie z lawendą poczekam trochę jak wszystko ruszy i ocenię sytuację wzrostową

Eda, ja nawet nie wiem czy to lawenda. zachciało mi się ziemi kompostowej i teraz się zastanawiam, co mi rośnie Żeby to było podobne do lawendy chociaż. muszę poczekać na następne listki

beata_m napisał(a)
Iwonko wow ale masz bogactw u siebie, powiedz mi proszę czy trzymasz je wszystkie w domy czy też w garażu w chłodniejszej temperaturze, ja dopiero zabieram się za sianie werbeny? ale potem gdzie z nią na parapet do pokoju np?! do słoneczka?!

Beatko, południowe okno, ciepło i wilgotno i dużo światła. Roślinki, których termin siewu na opakowaniu oznakowany jest na marzec, czekają na wysianie. Niczego nie przyspieszam. nie wiem, ile będę potrzebowała parapetów na wszystkie moje nasionka

ryska napisał(a)
Fajnie Ci się zazieleniło, stipa imponująca Moja werbena powoli wypuszcza listki właściwe i w końcu widać, że to ona pozdrawiam

Moja też dostaje drugie listki. Ale nadal widzę, ze następne jeszcze kiełkują.

polinka napisał(a)
Iwonko to mnie zaskoczyłaś swoją produkcją roślinną Jestem pod wrażeniem Będzie u Ciebie w tym roku spektakl trawowy. Fajnie te kiełki stipy wyglądają.

E-Muś powiedział, że z tego Ogrodowiska chociaż taki pożytek, że roślinki sobie sama produkuję Nie lubi, gdy czas poświęcam na forum i go "zaniedbuję". Jak nie zaglądam do kompa, to znowu się pyta, co dziewczyny napisały
Ogródek Iwony 19:48, 02 mar 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pięknie Ci rosną młode siewki, moje o połowę mniejsze. Czary nad nimi odprawiasz? Werbena u mnie jak zaklęta - goła ziemia w doniczce.

Dorotko, a kiedy siałaś? Ja mam na południowym oknie, pod dołem kaloryfer. W domu 22 stopnie w ciągu dnia. Codziennie delikatnie podlewam, aby ziemia była wilgotna

Ogródek Iwony 19:47, 02 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
to zrób proszę zdjęcie korzonka jak będziesz pikować

Kasiu, nie wiem, czy dam radę dziś pikować trawki. Wróciłam padnięta, jeszcze w deszczu. Chyba przełożę na jutro, będzie lepsze światło

Ogródek Iwony 19:43, 02 mar 2015

Do góry
Już jestem Musiałam jechać do miasta załatwić kilka spraw. Potrzebowałam w mieście może pół godziny. Niestety bez samochodu w tygodniu taki wyjazd wydłuża się do 5 godzin
Nasze kochane pociągi jeżdżą nie o tym czasie co mają, w dodatku 3 razy w ciągu dnia.
Teraz się cofam i odpowiadam na posty, podglądnęłam na telefonie, że trochę się działo pod moją nieobecność
Prawie - jak ogród 18:34, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Też planuję wiosną rozsadzić rozchodniki. Ale jeszcze za wcześnie.

No proszę, wszyscy mają rozchodniki, tylko ja gdzieś ten etap przegapiłam CHyba za późno forum odkryłam, ale nadrabiam, nadrabiam...
Iwonko, własnie mnie Juzia uświadomiła jakie to proste. I mniej zabawy niż z ukorzenianiem kawałków łodyżek
U mnie długoterminowe prognozy podawają (na chwilę obecną oczywiście) za tydzień już prawdziwą wiosnę. Oj, będzie się działo...
Ogródek Iwony 17:15, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Największą zagadkę mam z trawką od Ani (Skandynawia po krzyżacku):
Tak wyglądały nasionka, które dostałam

Wysiałam tylko kilka nasionek, ma to być duża trawa, ale nie wiem, jaka. Wysiana 17 lutego dziś wygląda tak i się nadaje na rozsadę:

Jakby kto wiedział, co to za trawka, to proszę o rozszyfrowanie. Trochę się boję inwazji w ogrodzie, gdyby się okazałą wielka. M się śmieje, że najwyżej widok na sąsiadów zasłoni Chyba w donicy ją zadołuję na początek

Iwonko.
To jest rozplenica 'Purple majesty'.
Lawendowy zawrót głowy 16:30, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasia, u mnie Dziś wieczorem pikuję

Iwka duzo masz ? Bo ja sie zabrac za to pikowanie jakos nie moge
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 15:37, 02 mar 2015

Do góry
Przyszlam się przywitać. Też lubię linie proste w ogrodzie. Odkrylam to dopiero na Ogrodowisku. U siebie zmieniam.
Ty masz sporo pracy przed sobą. Ale taka praca będzie cieszyć. Pozdrawiam.
Ogród tworzony z pasją 15:22, 02 mar 2015

Do góry
Karol, ty już od roku na forum. Gratulacje
Żółtego kalanchoe jeszcze nie widzialam.
Ogródek Iwony 15:16, 02 mar 2015

Do góry
Właśnie kupiłam wielodoniczki i podstawki. W jednej zmiesci się 54 sadzonek. I dokupilam nasionka jeżówki purpurowej i white swan. Zaplątał się też krwawnik. Chciałam kupić dolomit, ale poproszę e-Ma jak będzie samochodem. Zapominam, że mam ograniczenia w dźwiganiu
Nadal pada. Znalazlam jakiś parasol.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:50, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

U mnie też i nawet ładne są nadal
Czekam na bratki

U Ciebie też jeszcze brak bratków? Pocieszam się, że jeszcze tylko tydzień, dwa czekania i zrobi się prawdziwie wiosennie
Ogródek Iwony 14:10, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ta werbena jest z 4 lutego. Drugą turę siałam 17 lutego, ale tam jest tylko kilka wzeszłych roślinek, na resztę trzeba poczekać. Czasami wschodzi nawet 2 miesiące. Wymaga cierpliwości

Ja ciągle żyję w biegu! Może w końcu praca w ogrodzie nauczy mnie cierpliwości Ja swoją wrbenę wysiałam 6dni temu. To przyjdzie mi trochę poczekać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:04, 02 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Te suche, obumarłe środki w tujach trzeba chyba oberwać, żeby więcej powietrza dochodziło do środka. Ja też takie mam

Iwonko
Ja właśnie je obrywam. Wstyd się przyznać, ale od kiedy posadziłam tuje nigdy jeszcze tego nie robiłam. Myślę, że teraz będzie im lepiej bo od środka są wyczyszczone i korzenie będą miały łatwiej bez włókniny. Pozostaje tylko je odżywić - ale to chyba dopiero gdzieś pod koniec marca?
Pytam o te zasuszone środki, bo wydaje mi się, że może te moje tuje mają po prostu za sucho?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies