Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

JoannA 19:09, 02 mar 2015

Anusia napisał(a)
Bardziej podobna jest do miskanta olbrzymiego.

A może to jest sorgo?
Mala_Mi 19:31, 02 mar 2015

No to konflikt z terminami spotkań się zrobił
Iwk4 19:43, 02 mar 2015

Już jestem Musiałam jechać do miasta załatwić kilka spraw. Potrzebowałam w mieście może pół godziny. Niestety bez samochodu w tygodniu taki wyjazd wydłuża się do 5 godzin
Nasze kochane pociągi jeżdżą nie o tym czasie co mają, w dodatku 3 razy w ciągu dnia.
Teraz się cofam i odpowiadam na posty, podglądnęłam na telefonie, że trochę się działo pod moją nieobecność
JoannA 19:46, 02 mar 2015

Próbujemy zidentyfikować Twoją trawę giganta
Czekam na potwierdzenie Anusi.
Sorgo czarne
http://static.cokupicstatic.pl/c_350x350_17269851.jpg
Iwk4 19:47, 02 mar 2015

siakowa napisał(a)
to zrób proszę zdjęcie korzonka jak będziesz pikować

Kasiu, nie wiem, czy dam radę dziś pikować trawki. Wróciłam padnięta, jeszcze w deszczu. Chyba przełożę na jutro, będzie lepsze światło

Iwk4 19:48, 02 mar 2015

Dorota123 napisał(a)
Pięknie Ci rosną młode siewki, moje o połowę mniejsze. Czary nad nimi odprawiasz? Werbena u mnie jak zaklęta - goła ziemia w doniczce.

Dorotko, a kiedy siałaś? Ja mam na południowym oknie, pod dołem kaloryfer. W domu 22 stopnie w ciągu dnia. Codziennie delikatnie podlewam, aby ziemia była wilgotna

Iwk4 19:55, 02 mar 2015

eda napisał(a)
Iwonka macham pocieszyłaś mnie z lawendą poczekam trochę jak wszystko ruszy i ocenię sytuację wzrostową

Eda, ja nawet nie wiem czy to lawenda. zachciało mi się ziemi kompostowej i teraz się zastanawiam, co mi rośnie Żeby to było podobne do lawendy chociaż. muszę poczekać na następne listki

beata_m napisał(a)
Iwonko wow ale masz bogactw u siebie, powiedz mi proszę czy trzymasz je wszystkie w domy czy też w garażu w chłodniejszej temperaturze, ja dopiero zabieram się za sianie werbeny? ale potem gdzie z nią na parapet do pokoju np?! do słoneczka?!

Beatko, południowe okno, ciepło i wilgotno i dużo światła. Roślinki, których termin siewu na opakowaniu oznakowany jest na marzec, czekają na wysianie. Niczego nie przyspieszam. nie wiem, ile będę potrzebowała parapetów na wszystkie moje nasionka

ryska napisał(a)
Fajnie Ci się zazieleniło, stipa imponująca Moja werbena powoli wypuszcza listki właściwe i w końcu widać, że to ona pozdrawiam

Moja też dostaje drugie listki. Ale nadal widzę, ze następne jeszcze kiełkują.

polinka napisał(a)
Iwonko to mnie zaskoczyłaś swoją produkcją roślinną Jestem pod wrażeniem Będzie u Ciebie w tym roku spektakl trawowy. Fajnie te kiełki stipy wyglądają.

E-Muś powiedział, że z tego Ogrodowiska chociaż taki pożytek, że roślinki sobie sama produkuję Nie lubi, gdy czas poświęcam na forum i go "zaniedbuję". Jak nie zaglądam do kompa, to znowu się pyta, co dziewczyny napisały
Iwk4 20:02, 02 mar 2015

Karol99 napisał(a)
No proszę, jakie wspaniałe wschody.

Tez je lubię. Nawet gadam do moich trawek

ren133 napisał(a)

Ja ciągle żyję w biegu! Może w końcu praca w ogrodzie nauczy mnie cierpliwości Ja swoją wrbenę wysiałam 6dni temu. To przyjdzie mi trochę poczekać

Z werbeną trzeba cierpliwie czekać. Czytałam, że czasami zaczęła rosnąć, jak się ją do ogrodu wyrzuciło, jako nieudany siew

kosolka napisał(a)
U mnie też deszczyk. Bardzo się cieszę, bo sucho było mocno. Rano trochę popieliłam.. Ale jeszcze dużo zostało!
Pięknie już Ci wszystko wyrosło! U mnie największe są ostróżki, ale reszta buja się powoli. Pomidory siałam w sobotę. Czekam jeszcze na stipę od Joasi.
Pozdrawiam Iwonko!

Olu, zazdroszczę ci pielenia. Ja jeszcze poczekam, bo bym musiała odsłonić kopczyki z różami. Do połowy marca trzymam ręce w kieszeni
Kiedy siałaś ostróżkę, bo u mnie jeszcze nic nie wschodzi (17 luty)
Iwk4 20:14, 02 mar 2015

JoannA napisał(a)

Iwonko.
To jest rozplenica 'Purple majesty'.

Oglądałam siewki tej rozplenicy w necie i są bardzo podobne.
Ale w opisie wyrasta do 1,5 metra i jest bordowa. Wygląda na jakąś rozplenicę, ale jaką ?
Fotka z netu przypomina moje siewki
https://lh4.googleusercontent.com/-IfQPxo-viGg/T01JBkzIqiI/AAAAAAAAAGs/zfGyiOfR2Yg/s750/6.jpg
Na tej stronie:
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/kwiaty-jednoroczne-z-nasion-co-wysiac-t6992-15.html
Iwk4 20:18, 02 mar 2015

Anusia napisał(a)
Siałam ją dwa razy. Za pierwszym razem wyrosła na ponad 2,5 metra w zeszłym roku było sucho to wyrosła na ok. 2 metry. Liście są zielone troszkę przybieraja inny kolor ale nie purpurowy na końcach kłosy z nasionkami. Nasionka przybierają taki kolor w końcowej fazie na jesień.

Aniu, czy ta trawka zimuje? Co się z nią dzieje po zimie ?