Polinko wpadam po kilku dniach niebytności i co czytam ..... jest mi przykro. Tylko siedzieć i płakać ale nad Twoim ogrodem tylko nad tymi ludźmi. Uwierz mi na słowo, że ja nie należę do ludzi obłudnych. Gdyby mnie się Twój ogród nie podobał zamknęła bym buzię i słowem bym się nie odezwała. Poza tym są gusta i guściki. Nad gustami się nie dyskutuje. To, że mieszkasz na wsi nie znaczy, że musisz mieć ogród wiejski ( w tym dobry tego słowa znaczeniu) ogród pełen kwiatów flosów, jeżówiek , rudbeki - kwiecisty i kolorowy. Ty masz taki ogród jaki pasuje Tobie i Twoim najbliższym. Ogród, w którym czujecie się świetnie - miło spędzacie czas. Ogród, do którego chcecie wyjść i nacieszyć oczy. A z tego co pamiętam kolor też masz albo za chwilę go będziesz miała jak zakwitną hortensje. A ludźmi się nie przejmuj. Wiem, że łatwo się mówi, gorzej z realizacją. Nie wiem co my jako naród mamy w sobie, że dzień nam wyjdzie jak komuś dopieczemy, jak komuś wyrządzimy przykrość.
Dlatego głowa do góry i przedpłocie urządzaj a foty zamieść. A projekt super tak jak napisałaś skromna ale ELEGANCKA. W prostocie tkwi piękno
Pozdrawiam ciepło
P.s Dobrze , że mąż Ciebie wspiera - ukłon dla męża
Noo ja Cię proszę .. Babą się będziesz przejmować ?????? Myśle ,że takimi ludźmi i tym co gadają nie ma się co przejmować . Przecoeż kopiesz sobie w ogródku dla własnej przyjemnosci , a Tobie sie ma podobać a reszcie świata ńie musi...
Nos do góry i do sadzenia
Ściskam
Ps. Pewnie Coniektórym zazdrość doooopsko ściska , ale tym absoltutńie nie należy się przejmować
To musiała być kobietka bez odrobiny taktu i gustu, że Ci tak powiedziała... To że wszyscy na wsi sadzą tylko iglaki to nie znaczy, że Ty też musisz...
Gdy zakładaliśmy trawnik w naszym lesie wszyscy pukali się w głowę, szeptali między sobą, że nawymyślałam i że się nie uda Dopiero po 4 latach usłyszałam od sąsiadów pozytywne opinie... Nie przejmuj się i rób swoje Tobie ma się podobać i Ty masz się tutaj czuć dobrze...
Kochana sadź tak jak planujesz. Przynajmniej masz pewność, że nic Ci nie zniknie sprzed płota. Nikt nie będzie zainteresowany hehehehehehe
U mnie komentowali, że za niski płot daję, a przecież nikt takich nie robi
Asiu dziękuję za pochwały, miło jak ktoś doceni
Po czwartkowej wizycie pewnej pani zwątpiłam w siebie. Stwierdziła, że mam przebajerowane Usiadłam i płakałam...M.póżniej tłumaczył, że pewnie zazdrości ale przykrość została Od początku tworzenia ogrodu słyszę, że ogród nie pasuje do otoczenia, że na wsi nie sadzi się od linijki, że za mało kolorów...
Najbardziej boli to, że takie opinie słyszę od osób, które mają samą trawę wokół domu albo chwastowisko bez jednego krzewu czy kwiatka. Ja nikogo nie krytykuję, nie oceniam, wg mnie każdy ma tak jak uważa. Jeden będzie szczęśliwy, że ptaszek uwije sobie u niego gniazdko a drugi będzie strzelał do niego z wiatrówki Ale dlaczego podcinamy skrzydła drugiej osobie? Cieszmy się, że ktoś chce coś zmienić, upiększyć przestrzeń wokół siebie.
Mam pomysł na przedpłocie, chciałam dać 2 śliwy z kulaskami i trawką,do tego róża pnąca prosta, skromna rabata ale poważnie zaczynam się zastanawiać nad jej realizacją...
Tak z tym przedłużeniem doby to dobry pomysł Ja też czasami nie wyrabiam.
Ostatni oprysk buczka zrobiłam Actarą z Agrecolu i zdobniczki nie ma ale liście dalej zaschnięte i nic się nie rozwija Zaczynam lać florovitem po liściach bo już nie mam pomysła na tego uparciucha
Paulinko, podpiełam pod nia takie plastikowe obręcze z OBI z bambusowymi krótkimi tyczkami i teraz jako tako wygląda, na pewno lepiej niż ze sznurkiem, ale cały czas zadziwia mnie jej wielkośc w tym roku, podobnie jak i lawendy, bardzo wybujały obie.
Dobrze, że ze mną nie pojechałaś bo musiałabym Cię w Poznaniu zostawić
Miałam zajęty cały bagażnik, tylne siedzenia i przednie pasażera
Jestem zadowolona z zakupów z jednej ze szkółek kupiłam rośliny trochę mniejsze, ale w bardzo dobrych cenach, a w drugiej trochę droższe, ale ładnie rozrośnięte.
Mam malusieńkie stipy po 1,80, chciałam większe, ale już się sprzedały
Do każdego Frosted Curls dostałam gratis po chwaściku, ale nie kazałam tego wyrywać bo wolę sama przy sadzeniu wyciągnąć drania z korzeniami
Małgosiu szałwię mam podobną, rośnie jak szalona i brzydko się pokłada. Strasznie mnie to wnerwia i chyba pójdę za Twoim przykładem i ją jakoś podwiążę. Będą jutro kombinować
Pozdrawiam