To chwastnica jednostronna, chwast jednoliścienny. Czyli tak jak szlachetne odmiany trwa w trawniku. Starane nic nie da. Niektórzy stosują Pumę do likwidacji tej niepożądanej trawy w trawniku.
Moim zdaniem za bardzo pofalowane to jest, trawnik zbyt wąski, dwie rabaty wąskie, jedna pod oknem, a druga pod płotem, obydwie za wąskie Nie wiem czy likwidować trawnik w ogóle??
Zlikwidować pod oknem wtedy trawnik nie będzie taką kiszką, a pod płotem będzie więcej miejsca.
Cis długo będzie zasłaniał, to dobra roślina na żywopłot, ale nie mam przekonania.
Faktycznie za dużo roślin, ale jak będzie jedna widokowa rabata pod płotem to może coś z tego wyjdzie
We środę byłam na grzybobraniu i okazało się że najwięcej grzybów nazbieraliśmy uliczkę dalej od domu - 130 kozaków wśród brzóz , a tam gdzie pojechaliśmy samochodem to natrafiliśmy tylko na kanie bo w lasach straszna susza ...
Na prawdziwe grzybobranie trzeba by było zorganizować wycieczkę gdzieś dalej, może w przyszłym roku, teraz czekam na opieńki, też dość blisko domu
Równie cudny ten hibiskus na żywo I jeszcze kwitnienie następnego przyuważyłam.Oczywiście zdjęcie nie tak świetne jak Twoje Aniu Na usprawiedliwienie mam też późno popołuniową porę
Twój ogród Aniu kolorowy...ale w ogólnym odbiorze bardzo kojący,nawet spokojny bym powiedziała...w każdym razie stworzony do odpoczynku
Umililiśmy sobie dziś w nim niedzielę ,oczywiście dzięki Wam
Te Eukomisy bardzo ciekawe! I udają teraz kwiaty azalii
Podpowiedzcie proszę co to może być? Na hortensji piłkowanej zauważyłam od 2 miesięcy więdnące całe pędy. Pryskane było i od robaka i od grzyba i dalej pędy więdną. Co pewien czas wycinam więdnące pędy. Wycięłam już ponad połowę krzaka.
Tak to wygląda dzisiaj.
Wiesz Aniu mam za kiepski aparat by zrobić jakieś lepsze zbliżenie.Po za tym zbyt szybka była owa pszczółka. Polatała ,polatała i odleciała I tak miałam szczęście że miałam akurat aparat przy sobie
Jak była u mnie Agnieszka Agapant- to w tej rabacie zobaczyłyśmy modliszkę.Zdążyła jej zrobić zdjęcie telefonem.Musze poprosić o przesłanie
Z tej wspomnianej rabaty chyba jestem najmniej zadowolona i myślę jak przerobić ,a ją ulubiły sobie jakieś rzadko spotykane stwory To chociaż to cieszy!Niestety ,coś mi tam też wcina roślinom listki.Chyba muszę posypać od ślimaków.
A z nalotu na Twój ogród mam taka fotkę:
Dziki bez przekwitł i zawiązał grona owoców
Z czterech brzóz papierowych zostały dwie. Obie podgryzły koziołki.
Jedna uschła ale odbija.
Druga też walczy
Klon Ginnala pokancerowany ale jeśli nic mu więcej nie zaszkodzi to może coś z niego będzie? Same pokrzywy na rowie widać ale to te niebieskie gałązki które wysmarowałem środkiem odstraszającym sarny