Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Raczkujący ogród u Gosi ;) 00:45, 13 lip 2017

Do góry
Pierwsze zdjecie obrazuje skarpę od zachodu o długosci ok 10 m i tak od lewej
rozplenica japońska, pod nią turzyca muskegońska i kostrzewa sina, nastepnie Lilak Meyera 'Palibin, jałowiec płożący golden carpet, róża na pniu, dalej jałowiec pospolity gold cone (na zdjęciu jest wstawiona tuja wschodnia aurea nana, ale jest chyba zbyt niska), pod spodem wrzosieć czerwony Snow Qeen i wrzos pospolity Boskoop, berberys thunberga Red Pillar,cis pośredni Wojtek, lawenda, oraz na rogu róża Zephrine Drouhin (puszczona na kratce lub zamiennie np. pnącze).

Kolejne zdjęcie obrazuje stronę południową 10 m.
Na początku od rogu przedłużenie róży aż do rogu budynku oraz lawendy, następnie sosna czarna Bambino na pniu, cyprysik groszkowy Filifera Aurea, Jałowiec płożący Prince of Wales, FLOKS SZYDLASTY MC DANIELS-CUSHION-PHLOX-SUBULATA, tawułki goldmound, Wierzba-Hakuro-Nishiki na pniu, azalia japonica Orlice, cis posredni wojtek, trawa pampasowa, stipa lesigniana, szałwia, jałowiec pospolity gold cone.

Dalej widoczna jest również śliwa wiśniowa nigra otoczona tawułami badź jałowcem płożącym, ale ona juz byłaby poza skarpą.
Atacama pod lasem 21:52, 12 lip 2017

Do góry
Dziewczyny, hortki rosną w odstępach ok. 1,3m, rozplenice posadziłam między nimi, nieco cofnięte do tyłu.
Na razie tak zostawię i zobaczę czy przeżyją i co to za rozplenice, bo niestety żadnych informacji o odmianie na doniczkach nie było - rozplenica japońska i już.

Dziękuję za pochwały za plewienie. Rzeczywiście lubię plewić, nie zawsze mam czas i nie zawsze mi się chce, ale jak mi się zachce, to mąż mówi, że stosuję technikę "spalonej ziemi" i jest to technika skuteczna, bo jak przypomnę sobie ten ugór w zeszłym roku, to naprawdę niewiele chwastów wychodzi.
Ogród niby nowoczesny ale... 08:38, 12 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Ale jak tej, pan gabioniarz jeździ po Polsce? To fajny pan, poproszę tez namiar
Przypomnij mi proszę jaką masz trawę na grabowej? Ty tam tniesz danicę? Moje kule robią się wielkie i już dwa razy startowałam do nich z nożycami, ale spasowałam.
Super ta jeżówka!

No może nie koniecznie po całej Polsce jeździ ale jest z okolic Torunia więc do mnie daleko nie miał a i tak jakiś interes tu załatwiał.

Na grabowej rozplenica hemeln.
Tnę danice, przynajmniej raz w sezonie. Jest fajniejsza, bardziej zwarta.
Elinkowy ogród 19:17, 11 lip 2017

Do góry
Witajcie ponownie,

Czy ktos pamieta jeszcze moja nieszczesna duza frontowa rabate nazwana przez Toszke szambowa ?
Minela zima i wiosna i zaraz sezon sie skonczy a ja dalej stoje z nia jedynie na jednym boku jesienia tuje poszly ujednolicily troche tlo ale dalej nic a na jesien musze to skonczyc.
Caly czas mysle jak obsadzic rabate jak ja optycznie podzielic wydizelic i chcialam sie podzielic z Wami tym co mi wyszlo . Niestety nie wiem czy bedzie to czytelne.
Prosze popatrzcie i " krytykujcie"
Bo czlowiek jak mysli w kolko o tym samym to dystansu brak i bledow ńie widzi.

To plan podialu na mniejsze fragmenty rabat.
Od frontu i z boku niski zywoplot cisowy oddzielajacy rabate I na ktorej od drogi beda 3 platany alpens globe przeplatane hortensjami i miskantami , w narozniku jodla
Z boku hortensja miskanty i jakies kolumniwe no amonogawa lub ambrowiec kolumnowy.

Rabata II to naroznik przed jodla wypelniony dereniem elefantisima i jalowcami niskimi limonkowymi.
Rabata III to rozplenica, jezowka, rozchodnik, tawulka japonska i jakies wielopniowe drzewo np magnolia
Rabata IV to kulki i stozki bukszpanowo cisowe wylelnione sesleria jesienna i klonem palnowym czerwonym.

Miedzy rabatami II III i IV niskie zywoploty z berberysa , tawuly...

Jak więcej błędów nie popełnić...... 08:12, 11 lip 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
co za trawki sa w prawym rogu na ostatniej fotce ?

Pod hortkami rośnie rozplenica hameln
Mirkowy ogród (początki) 22:21, 09 lip 2017

Do góry
Dla Bogusi z Zacienionej

Belamkanda i dzieciaczki

Rozchodniki i Rozplenica Magesti.

Mirkowy ogród (początki) 21:52, 09 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Super z tym zbiornikiem wody, zwłaszcza jak jest podlewanie
Cały czas z niego mam wodę do podlewania.
Rozplenica Black z twoich nasionek ma drugi sezon i czekam czy zakwitnie

Pogubiłam się po drodze... 20:19, 08 lip 2017

Do góry
rozplenica ucierpiała po pryskaniu drogi środkiem "wszystko" bójczym, teraz pasuje do trawnika
Moja "przyziemna" :) pasja 05:15, 08 lip 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
Wyszło superrr jaki to kamień? te trawki to rozplenica ?

rozplenice i granit
Moja "przyziemna" :) pasja 18:54, 07 lip 2017

Do góry
Wyszło superrr jaki to kamień? te trawki to rozplenica ?
Słoneczna skarpa 17:02, 07 lip 2017

Do góry
Toszka faktycznie ogrom informacji z Twojej strony dzięki za wszystkie rady. Myślę, myślę i mniej więcej oczami wyobraźni widzę to tak jak poniżej:
- wzdłuż chodnika 3x bukszpan albo stożki, albo kule (zależy jakie dostane)
- chciałbym coś na pniu i chyba szmaragda lub coś w kolorze (doradźcie)
- dookoła pnia berberys bagatelle myśle 4 lub 5 sztuk (cięty w kule)
- po środku kosodrzewina 3x
- turzyca zimozielona 4 lub 5 sztuk ( nie wiem jak bardzo się rozrasta)
- nad turzycą 3x rozplenica Pennisetum alopecuroides 'Hameln' lub inną (jaka polecanie aby była jak najmniej pracochłonna) i z najmniejszym wzrostem.
Słoneczna skarpa 09:32, 07 lip 2017

Do góry
Nasadzenie zależy od tego z której strony chcesz oglądać

Jak rozplenicom przypasuje miejsce to w 3 roku mają 1-1,5m szerokości. Rozchodniki wspaniałe mniej więcej tyle samo, jednak są niższe.

Proponuję na górze dać rozchodniki jednym pasem, nizej rozplenice Nawet 2 rzedy na mijankę) i jesli chcesz to na samym dole znów rozchodniki. Rozchodniki posadzone pośród rozplenicy mogą być słabo widoczne. Jednak uprzedzam, ze ta rabata będzie spektakularna od końca lipca.
Rozchodniki dość szybko wiosną startują. Rozplenica - proponuję Pennisetum alopecuroides 'Hameln' - w maju (ale warta czekania)
Zimą rozplenica i rozchodniki tworzą bardzo ciekawy duet. W marcu nisko wycinasz łodygi rozchodników, a rozplenicę mozna fajnie ostrzyc w słomiane kule np. 45-50cm wysokie (nawet już w styczniu). W drugiej połowie kwietnia rozplenicę ścinasz na 5-7cm (nozyce elektryczne lub spalinowe są bardzo przydatne).

Dlatego na wiosnę proponuję posadzić cebulowe (w setkach).
Kolejność kwitnienia:
krokusy
szafirki,
czosnki duże np. 'Globmaster', 'Gladiator', 'Giganteum' (wszystkie fioletowe) lub 'White Giant'.

Czosnki najlepiej posadzić i zakopać w dużych doniczkach (w kompoście). Co 2-3 lata trzeba wykopać, podzielić cebule i wymienić kompost. Bez wykopywania i dzielenia zdrobnieją i zaczną marnieć. Kopie i dzieli się albo w lipcu, albo na początku września.

Krokusów i szafirków nie trzeba kopać.

Twoja strefa to 6b

Proponuję to nasadzenie zrobić monolityczne, nowoczesne, bez niczego więcej.
Edit.
Ziemia prawdopodobnie jeszcze nafaszerowana nawozami. Proponuję wzbogacać rabaty w próchnicę, czyli przekompostowanym obornikiem, kompostem, korą (przekopywać) i dodatek minerałów zapewni mączka bazaltowa.
Po posadzeniu roślin już nie ma jak tego zrobić. Przygotowanie gleby to podstawa dla serca roślin, czyli korzeni. Tak, wiem, brzmi jak banał, ale początkujący ogrodnicy nie myślą o tym, a potem dział chorobowy pęcznieje w szwach.
Nowocześnie z różAnką :D 17:07, 05 lip 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
tylko jak kwitnie taki jest, potem cos jak rozplenica

Mój smialek pogiety urosl ogromny w drugim sezonie od siewki
Śliczny Byl i bez kwiatostanow
Boje sie trochę niekontrolowanego wysiewu..
A jak twoja princess a ?
Taki brudny pudrowy róż ? Bo zastanawiam się czy ją czy boscobel
Nowocześnie z różAnką :D 15:07, 05 lip 2017

Do góry
a właśnie moja rozplenica Red Head w marcu 2016r

i dzisiaj

można??
Nowocześnie z różAnką :D 15:04, 05 lip 2017

Do góry
tylko jak kwitnie taki jest, potem cos jak rozplenica
Anna i Ogród 09:59, 04 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Kwiaty w wazonie śliczne Te zielone często oglądam i chcę kupić, ale jednak wybieram róże - czas to zmienić

Bardzo podoba mu się zestawienie w donicach. To trawa vertigo?

To rozplenica Rubrum. Taką miała metkę.
Te zielone kwiatki to i ja bym kupiła ale w CO ich nie spotkałam. Nawet nie wiem jak się nazywają. Kupione jako margaretki.
Od nowa ... na przekór wszystkim 23:13, 03 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Iwi pokażesz dół tej trawy? Chyba kupiłam tą samą, ale też się nie znam
jutro zrobię, ale widok mało ciekawy, prawie sucha, pod świerkiem rosną a tam żebyś nie wiem ile lała to i tak mało wiosną wyglądała jak rozplenica, tylko listki trochę sztywniejsze
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:04, 03 lip 2017

Do góry
malkul
Gosiu, dzięki
Wczoraj przesadzaliśmy spod hortensji hakonki, psy je skróciły na maksa, ginęły, teraz liczę, że nabiorą masy; poza wodą nic im nie trzeba, a Ty lepiej śpij, coby siły mieć

kasiek
serdeczne dzięki
jeszcze jak by było przycięte, dopięte itd, byłoby ładniej, no ale czasu na ogród niewiele, dlatego ten sezon jest, jaki jest
za to za rok będzie zadbane

Kindzia
odbije
moje ścinałam -niektóre, do ziemi, inne zetnę i przenoszę w inne miejsce.
Ładne kosmosy
U mnie ich pełno, wysiały się gdzie chciały, część przenoszę i lokuję w nowych miejscach, dużo córce dałam.

a tu same tez się posiały
pasują, za Fairy ginie w Elatach

Zoja
ścinam kwiaty hortensjom ogrodowym po przekwitnięciu, bo mnie drażnią, limkom nie, anabelkom różowym też ścinam i jeśli mi gałęzie przeszkadzają, skracam je.

Bogumiła
dużo mam traw w ogrodzie,powoli są już tylko wybrane, co się nie sprawdziło, wyleciało
Mnóstwo zmian będzie, ale już jesienią, część tylko latem, jak czas pozwoli.

rozplenica Moudry zarasta mi wszystko, nie wiem, co i jak zmienić
jak my cisy przytniemy, też nie wiem, chyba jedna będzie osoba trzymać trawy, druga ciąć

Ogródkowe rewolucje 11:08, 02 lip 2017

Do góry
Ta rozplenica u nas nie zimuje, co piękna jej nie odbiera.

Uprzedzam, że dąbrówka jeszcze może wyskoczyć. Bądź czujna

To chyba słoneczna rabata?

Carexy, niskie przetaczniki i taka szałwia, żurawki, liliowiec Stella de Oro
Z południa Polski - ogród Marzeny 09:12, 02 lip 2017

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Dzieje się akcja odchwaszczanie, potem zrywanie darni celem połączenia rabat. W nowym pustym miejscu jest hortensja i rozplenica Hameln a dosadzę piwonie i przywrotnik.

fajnie tak powiększona rabata wygląda a jakie masz ML wielkie już ,moich na zdjęciu nie widać ,takie maleństwa jeszcze
....zdzierania darni mam na razie dość ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies